Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Ρελάνς Παπανδρέου με φόρο στα υπερκέρδη των τραπεζών

Την απάντηση του στις κατηγορίες της Νέας Δημοκρατίας ότι ασκεί «εύκολη πολιτική» χωρίς να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την έξοδο της χώρας από την κρίση, αναμένεται να δώσει ο Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της ΔΕΘ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα μέτρα που θα εξαγγείλει το Σάββατο, αναμένεται να συμπεριλάβει και την επιβολή υψηλότερου φόρου στα υπερκέρδη των τραπεζών τα οποία διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα παρά την κρίση.


Σύμφωνα με πληροφορίες το μέτρο εξετάζεται από το επιτελείο του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ με ιδιαίτερη προσοχή καθώς οι συνέπειες από την εφαρμογή του μπορεί να είναι ευρύτατες. Θεωρείται ότι οι τράπεζες αντέχουν στην παρούσα συγκυρία να καταβάλλουν περισσότερους φόρους καθώς τα κέρδη τους τρέχουν με ικανοποιητικούς ρυθμούς παρά το δυσμενές οικονομικό κλίμα. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει το οικονομικό επιτελείο της Ιπποκράτους, η πραγματική φορολογική επιβάρυνση που ισχύει σήμερα για τις τράπεζες (δηλαδή το ποσό που πληρώνουν πραγματικά αφού ληφθούν υπόψη όλες οι εκπτώσεις και οι διευκολύνσεις) είναι –ποσοστιαία- σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με αυτή των εργαζομένων. Οι τράπεζες, υπολογίζεται ότι πληρώνουν περίπου το…7% των κερδών τους σε φόρους, έναντι 27% που καταβάλει ένας μέσος εργαζόμενος με ετήσιες αποδοχές της τάξεως των 30.000 ευρώ.

Τα κέρδη των μεγαλύτερων επιχειρήσεων του κλάδου στο πρώτο εξάμηνο του έτους έφτασαν στα 1,5 δισ. ευρώ. Το παράδοξο είναι ότι το 80% αυτών των κερδών προέκυψαν από χρηματοοικονομικές πράξεις (κυρίως συναλλαγές στο χρηματιστήριο και έσοδα από τόκους ομολόγων) τις οποίες οι τράπεζες χρηματοδότησαν με το φθηνό χρήμα που δανείστηκαν (με 1%) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την κρατική στήριξη που είχαν για να... αντέξουν στην κρίση και για να χρηματοδοτήσουν με δάνεια την αγορά. Τα στοιχεία όμως δείχνουν ότι οι τράπεζες δεν ανταποκρίνονται στην αύξηση της ζήτησης για δάνεια που εκδηλώνεται από την πλευρά των επιχειρήσεων.

Οι εισηγητές της πρότασης πιστεύουν ότι η επιβολή αυξημένου φόρου στα τραπεζικά υπερκέρδη θα εξασφαλίσει σημαντικά έσοδα στο Κράτος στο προϋπολογισμό του 2010, ενώ θα συγκεντρώσει την αποδοχή της κοινωνίας και θα δώσει ένα καθαρό πολιτικό στίγμα της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. Και τούτο διότι η έξαρση των τραπεζικών κερδών τα τελευταία χρόνια (που συνεχίζεται και εν μέσω κρίσης) θεωρείται προκλητική από μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, ακόμα από το χώρο των επιχειρήσεων και της αγοράς. Επιπλέον, σε όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες συζητούνται μέτρα ρύθμισης και ευρύτερης αναδιάταξης του χρηματοπιστωτικού κλάδου, από τον οποίο ξεκίνησε η πιστωτική φούσκα και η οικονομική κρίση. Από την άλλη πλευρά, όμως, διατυπώνονται και επιφυλάξεις για τις πιθανές επιπτώσεις στη χρηματιστηριακή αγορά όπου οι τράπεζες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.

Για τον τραπεζικό χώρο το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη ανακοινώσει και πρόταση νόμου για προστατευτικές ρυθμίσεις των δανειοληπτών που έχουν περιέλθει σε οικονομική αδυναμία. Με πρόταση νόμου που έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή από την Λούκα Κατσέλη, υπεύθυνη του τομέα οικονομικών του ΠΑΣΟΚ–και η οποία θ εξεταστεί από το Κοινοβούλιο υπό τη νέα του σύνθεση- προτείνεται η θέσπιση διαδικασιών πτώχευσης και για τα νοικοκυριά. Ακολουθώντας το μοντέλο πολλών ευρωπαϊκών χωρών, το ΠΑΣΟΚ προτείνει τα νοικοκυριά που αποδεδειγμένα αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, να μπαίνουν σε μια διαδικασία καταβολής συγκεκριμένων δόσεων για επίσης συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, και στη συνέχεια να απαλλάσσονται των υπόλοιπων οφειλών τους έτσι ώστε να τους δοθεί η οικονομική δυνατότητα να παραμείνουν οικονομικά ενεργοί πολίτες.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com