Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Διχάζουν το Μαξίμου οι «Παραιτηθείτε»

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με αφορμή την αυριανή συγκέντρωση του κινήματος «Παραιτηθείτε».



το Μαξίμου διαβλέπουν προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης της εκδήλωσης από την αντιπολίτευση, και επιχειρούν να την υποβαθμίσουν, αν και αποφεύγουν οποιαδήποτε τοποθέτηση επί του θέματος, ενώ η ΝΔ κάνει λόγο για «πανικό και υπερχειλίζουσα αυταρχικότητα» με αφορμή και τις νέες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών.

Στο Μαξίμου αντιμετωπίζουν με προβληματισμό τις δημόσιες σκληρές τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών, καθώς εκτιμούν ότι «ρίχνουν» λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης, και το θέμα απασχόλησε και τη χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, όπου και συμφωνήθηκε η «αλλαγή ατζέντας» μέσω στροφής της συζήτησης στην... ανάπτυξη. Η επιθυμία του Μαξίμου πάντως να «κλείσει το θέμα», φαίνεται ότι «σκοντάφτει» στις διαρκείς παρεμβάσεις υπουργών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, με βασικό «πρωταγωνιστή» τον Ν. Φίλη, ο οποίος και έχει αναγάγει τη συγκέντρωση των «Παραιτηθείτε» σε πεδίο σύγκρουσης με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Χθες μάλιστα ο υπουργός Παιδείας, με συνέντευξή του, επανήλθε στο ζήτημα υποστηρίζοντας ότι «το κίνημα 'Παραιτηθείτε' είναι το σχέδιο Β της ΝΔ», ισχυριζόμενος πως «αφού απέτυχαν οι προεκλογικές κινήσεις για την πρόκληση bank run, αφού έκλεισε οριστικά το σενάριο της αριστερής παρένθεσης, καταφεύγει τώρα στη διαμόρφωση κινήματος κατσαρόλας, που θα εκμεταλλεύεται καθημερινά τα υπαρκτά προβλήματα των μεσαίων στρωμάτων». Ο ίδιος επανέφερε και τα περί «συνταγματικότητας» της εκδήλωσης κάνοντας λόγο για «αντιδραστικά κινήματα που τείνουν να δοκιμάσουν τα όρια της συνταγματικής ανοχής».

Αίσθηση και αρνητικά σχόλια ακόμη και μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε και το «σεξιστικό σχόλιο» του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Αν. Νεφελούλδη. «Θα έχει πλάκα στο Σύνταγμα την Τετάρτη, κολλαγόνα, Τζημέριες υστερίες, ανεγκέφαλοι ?συγγραφείς'', κοινώς υβρεολόγοι και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις, θα κάνουν ένα σόου με σύνθημα, ?φέρτε πίσω αυτά που σας φάγαμε?» έγραψε στο Facebook ο κ. Νεφελούδης, προσθέτοντας: «Άντε και καλή διασκέδαση και προσοχή στα καλσόν».

Η αντίδραση της ΝΔ
Οι δηλώσεις των κυρίων Φίλη και Νεφελούδη προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση της ΝΔ, ενώ υπήρξε συντονισμένη προσπάθεια να αντιπαρέλθουν των κατηγοριών της κυβέρνησης ότι στελέχη της βρίσκονται «πίσω» από το κίνημα «Παραιτηθείτε». Ο Γ. Κουμουτσάκος σχολιάζοντας τις δηλώσεις των δύο κυβερνητικών στελεχών υπογράμμισε ότι ««κάτω από το βάρος των αδιεξόδων και των μεγάλων προβλημάτων που οι ίδιοι δημιούργησαν, έκαναν σύμβουλό τους τον πανικό», προσθέτοντας πως «η αγωνία και ο πανικός προκαλούν υπερχειλίζουσα αυταρχικότητα και αντιδημοκρατικότητα».

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ υποστήριξε ότι «η δήλωση του υπουργού Παιδείας συγκρούεται δύο φορές με τη συνταγματική νομιμότητα», αφού όπως είπε συγκρούεται με το άρθρο 5 του Συντάγματος που ορίζει ότι καθένας έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή και με το άρθρο 11 που κατοχυρώνει το δικαίωμα του «συνέρχεσθαι», το δικαίωμα της συγκέντρωσης, της διαδήλωσης, της διαμαρτυρίας.

Ερωτηθείς δε για τη στάση της ΝΔ απέναντι στο κίνημα «Παραιτηθείτε» ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι σε αυτή «η ΝΔ δεν έχει οποιαδήποτε ανάμειξη ή εμπλοκή», τονίζοντας πως «δεν έχουμε καμία διάθεση ούτε να την καπελώσουμε ούτε να την κηδεμονεύσουμε και δεν θα έχουμε καμία συγκροτημένη παρουσία στην εκδήλωση». Ο κάθε πολίτης, κατέληξε, «κάνει αυτό που πιστεύει και όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουμε υποχρέωση να ακούμε τους πολίτες».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η αντίδραση της Ντ. Μπακογιάννη, επισημαίνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ βγάζει το πιο αυταρχικό πρόσωπο που έχουμε βιώσει, στη μεταπολίτευση», αφού όπως είπε «δεν είναι δυνατόν, να θεωρείται, παμπλουτίδης, γραφικός ή τρελός, όποιος διαδηλώνει εναντίον της κυβέρνησης».

Εγώ προσωπικώς, τόνισε «δεν θα πάω στην εκδήλωση γιατί δεν θέλω να δώσω στον εκάστοτε υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, την ευχαρίστηση, να λέει, πήγε η Ντόρα, άρα είναι η ΝΔ από πίσω», αφήνοντας εμμέσως και αιχμές κατά του Αδ. Γεωργιάδη, καθώς η απόφασή του να παρευρεθεί στη συγκέντρωσης της Τετάρτης έχει προκαλέσει τη δυσφορία της Λ. Συγγρού.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com