Νέα... φοροκαταιγίδα περιμένει εκατομμύρια Ελληνες από την επόμενη χρονιά, καθώς μέχρι το τέλος του 2016 θα υπάρξουν μεγάλες ανατροπές στο καθεστώς των φοροαπαλλαγών που ισχύουν.
Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί προς τους δανειστές να προχωρήσει σε γενναίο... ξεκαθάρισμα των φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει, με αποτέλεσμα οι επόμενες φορολογικές δηλώσεις να είναι ουσιαστικά «γυμνές», αυξάνοντας σημαντικά το ύψος του φόρου που θα πληρωθεί από το 2017.
Οπως αναφέρεται στη σελίδα 52 του κειμένου του Επιχειρησιακού Σχεδίου για το 2016, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μέχρι τις 31-12-2016 θα επανεξετάσει το πλαίσιο των φοροαπαλλαγών για τα φυσικά πρόσωπα, ενώ μέχρι τις 30-11-2016 θα έχει καταρτιστεί εισήγηση για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου στη φορολογία ακινήτων.
Ουσιαστικά, η ΓΓΔΕ αποκαλύπτει ότι σχεδιάζεται η κατάργηση μεγάλου αριθμού φοροαπαλλαγών για εκατομμύρια φορολογούμενους, κι αυτό το σχέδιο θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.
Επανεξέταση
Αξίζει να σημειωθεί ότι και η Τράπεζα της Ελλάδος έχει υποστηρίξει ότι η επανεξέταση του ειδικού καθεστώτος των φοροαπαλλαγών και η κατάργησή τους όταν δεν υπάρχει στόχευση θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πηγή θετικών επιδράσεων στα έσοδα, αφού πέρα από το άμεσο αποτέλεσμα για τα κρατικά ταμεία απλοποιείται και η φορολογική νομοθεσία.
Τα σενάρια που εξετάζονται είναι εφιαλτικά, καθώς οποιεσδήποτε περικοπές στις φοροαπαλλαγές θα εκτοξεύσουν τους φόρους. Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών θα μπουν αρχικά:
Οι απαλλαγές και οι εκπτώσεις από τον φόρο εισοδήματος που ισχύουν για τους αναπήρους. Για παράδειγμα, κάποιος φορολογούμενος που αποδεικνύει ότι έχει αναπηρία άνω του 67% έχει έκπτωση φόρου 200 ευρώ. Αυτό θα χαθεί, εφόσον υπάρξουν οι αλλαγές.
Οι μειώσεις του φόρου εισοδήματος για τους κατοίκους των νησιών με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους.
Οι εκπτώσεις από δαπάνες, ιατρικές κ.λπ.
Η μείωση του ετήσιου φόρου εισοδήματος που παρέχεται στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους,
Σύμφωνα με τα στοιχεία, έχουν απομείνει 716 φοροαπαλλαγές που κοστίζουν στο προϋπολογισμό περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Στόχος είναι να καταργηθούν οι περισσότερες και να δοθούν άμεσες ενισχύσεις στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα είναι οι εξής:
123 φοροαπαλλαγές συνολικού ύψους 275,29 εκατ. ευρώ έχουν απομείνει στα νοικοκυριά (ιατρικές δαπάνες, δωρεές και χορηγίες, έκπτωση φόρου λόγω αναπηρίας, έκπτωση 1,5% στην παρακράτηση φόρου). Το μεγαλύτερο κόστος 85,2 εκατ. ευρώ προέρχεται από τις ιατρικές δαπάνες, για τις οποίες εξετάζεται να αναγνωρίζονται μόνο οι δαπάνες άνω των 100 ευρώ που γίνονται μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών.
109 φοροαπαλλαγές αφορούν τις επιχειρήσεις και κοστίζουν στον προύπολογισμό 13,75 εκατ. ευρώ
19 φορολογικές εκπτώσεις και απαλλαγές που εφαρμόζονται στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων και κοστίζουν στον προϋπολογισμό 426,24 εκατ. ευρώ. Από τις φοροαπαλλαγές αυτές ευνοούνται 1.145.575 φορολογούμενοι.
Στα 972,4 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης.
Στο στόχαστρο βρίσκονται και περίπου 620 φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν σήμερα φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Από τις 620 φοροαπαλλαγές οι: 117 αφορούν τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, 98 απαλλαγές τη φορολογία εισοδήματος των νομικών προσώπων, 32 τη φορολογία πλοίων, 22 τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων, 36 τη φορολογία κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, 29 τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων, 15 τον φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίων, 70 τα τέλη χαρτοσήμου και 42 τους φόρους κατανάλωσης.
Αλλες παρεμβάσεις
Το αναθεωρημένο μνημόνιο προβλέπει ακόμη:
Επανεξέταση των μειωμένων προστίμων που επιβάλλονται στο πλαίσιο πραγματοποίησης φορολογικών ελέγχων, ώστε να λαμβάνεται υπόψη η ύπαρξη ή όχι πρόθεσης για δήλωση ή για απόκρυψη φορολογητέας ύλης, βάσει αντικειμενικών και διαφανών κριτηρίων. Επί της ουσίας, θα επανέλθουν αυτοτελή πρόστιμα για μη έκδοση αποδείξεων.
Αναθεώρηση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να γίνονται ευκολότερες και ταχύτερες ηλεκτρονικές κατασχέσεις, καθώς και πλειστηριασμοί σε βάρος όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.
Παράταση για άλλα 2-3 χρόνια του θεσμού του φορολογικού πιστοποιητικού.
Κατάργηση του προνομιακού καθεστώτος φορολόγησης των επιχειρήσεων του κλάδου της ναυτιλίας.
Αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες με εξίσωσή τους με τις εμπορικές, αλλά από το δεύτερο εξάμηνο του 2017, ενώ αρχικά προβλεπόταν ότι θα γίνει στις αρχές του επόμενου έτους.
Παράταση έως το 2018 της προσωρινής εθελοντικής συνεισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας.
Τροποποίηση της φορολογίας εισοδήματος των επιχειρήσεων που αφορά στις συγχωνεύσεις, τις εξαγορές και τους εταιρικούς λογαριασμούς αποθεματικών.
Αύξηση του ορίου τζίρου για την εξαίρεση από τον ΦΠΑ από τις 10.000 που είναι σήμερα. Εξετάζεται η αύξηση αυτού του ορίου στις 25.000 ευρώ.
Κοινοποίηση λίστας με τους μεγαλύτερους χρεοφειλέτες του Δημοσίου και επικαιροποίησή της ανά τακτά διαστήματα.
Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την έγκαιρη είσπραξη των προστίμων για τα ανασφάλιστα οχήματα και για τα οχήματα που δεν πέρασαν από ΚΤΕΟ.
Τροποποίηση της νομοθεσίας για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο με τη θέσπιση ειδικών κριτηρίων για τη διαγραφή τους και τον χαρακτηρισμό τους ως ανεπίδεκτων είσπραξης.