Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Μελέτη του ΣΕΒ για το οφέλη από τα επιχειρηματικά πάρκα

Το πλαίσιο λειτουργίας και αδειοδότησης των επιχειρηματικών πάρκων και των επιχειρήσεων που εγκαθίστανται σε αυτά συζητήθηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε.




Στην σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Οικονομίας - Ανάπτυξης - Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, η υφυπουργός Θεοδώρα Τζάκρη, ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, οι γενικοί γραμματείς των δύο υπουργείων και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας.

Στην σύσκεψη παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα σχετικής μελέτης του ΣΕΒ για την εφαρμογή του νόμου 3982/2011από την οποία προκύπτει ότι:

Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός οργανωμένων επιχειρηματικών υποδομών εξασφαλίζουν χαμηλότερο κόστος εγκατάστασης έως και 34%, εξοικονόμηση στο κόστος οδοφωτισμού και καθαριότητας κοινοχρήστων χώρων, έως 42%, σημαντικότατη μείωση στο φόρο ακίνητης περιουσίας, σημαντική μείωση του διοικητικού κόστους, καθώς απαλλάσσονται από την υποχρέωση άδειας εγκατάστασης και ανανέωσης αυτής, ενώ ενθαρρύνονται να εξάγουν και να καινοτομούν.

- Εντούτοις, στην παρούσα οικονομική συγκυρία, τα πραγματικά οφέλη δεν καθίστανται ορατά, δεδομένου ότι μόλις το 13% των μεταποιητικών επιχειρήσεων λειτουργεί σήμερα μέσα σε οργανωμένες επιχειρηματικές υποδομές. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στην Αττική, η οποία αντιπροσωπεύει το 40 - 45% του συνόλου της μεταποιητικής παραγωγής της χώρας, λειτουργούν μόλις 3 ολοκληρωμένες περιοχές οργανωμένων υποδοχέων με συνολική έκταση 1.780 στρεμμάτων (δηλαδή μόλις το 2,86% της συνολικής έκτασης οργανωμένων υποδοχέων στη χώρα).

- Επίσης η μελέτη κατέδειξε σημαντικές καθυστερήσεις στην αδειοδότηση νέων πάρκων, και προβλήματα χρηματοδότησης για την εξυγίανση περιοχών άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων, με σοβαρότατα περιβαλλοντικά προβλήματα.

- Τα αποτελέσματα της μελέτης όπως σημειώνεται από τα συναρμόδια υπουργεία θα αξιοποιηθούν από το υπουργείο Οικονομίας, για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας εφαρμογής του νόμου, προκειμένου, εφόσον κριθεί σκόπιμο, να εισαχθούν βελτιώσεις για την περαιτέρω απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης των επιχειρηματικών πάρκων και των επιχειρήσεων εντός αυτών, την διεύρυνση των επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων που μπορούν να εγκατασταθούν, την περιβαλλοντική και οργανωτική εξυγίανση άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων, τη διερεύνηση νέων χρηματοδοτικών επιλογών για την ανάπτυξη νέων πάρκων.

Η μελέτη καταλήγει σε 58 προτάσεις που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την εξυγίανση των άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων σε Οινόφυτα και Ασπρόπυργο, την δυνατότητα ανακήρυξης μεμονωμένων μεγάλων βιομηχανικών συγκροτημάτων και επιχειρηματικών συγκεντρώσεων (όπως π.χ. 3PLs) ως «σημειακών» επιχειρηματικών πάρκων, την μείωση του χρόνου αδειοδότησης και την αύξηση των διαθέσιμων πόρων για τη μετεγκατάσταση επιχειρήσεων εντός αυτών, ως ώριμες δράσεις άμεσης προτεραιότητας, προκειμένου να απελευθερωθεί η αναπτυξιακή δυναμική των επιχειρηματικών πάρκων και να καταστούν άμεσα και ορατά τα οφέλη στην οικονομία.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, επισήμανε ότι «η χώρα έχει σχεδόν απολέσει την ευκαιρία ανάπτυξης δυναμικών βιομηχανικών περιοχών, μιας επιλογής που αποτελεί μονόδρομο για τη βιομηχανική και οικονομική ανάπτυξη, πανευρωπαϊκά και διεθνώς. Όπως κινδυνεύει, ίσως να χάσει και την ευκαιρία μιας νέας εκβιομηχάνισης, σήμερα, εάν δε λάβει δραστικά μέτρα άμεσα. Ένας νόμος, από μόνος του, δεν μπορεί να φέρει την ανάπτυξη, γι’ αυτό και προτείναμε στους συναρμόδιους υπουργούς ένα συνολικό πλέγμα παρεμβάσεων που θα φέρουν τις επιχειρήσεις μέσα στα πάρκα, εκεί όπου μπορούν να συνεργαστούν και να καινοτομήσουν, με σεβασμό στο περιβάλλον».


 
website counter
friend finderplentyoffish.com