Με δήλωση συναίνεσης θα πραγματοποιείται ο εμβολιασμός για τη γρίπη, όπως ανακοίνωσαν κατά τη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος και η πρόεδρος της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής Αντιμετώπισης της Πανδημίας, Ελένη Γιαμαρέλου.
Η Ελένη Γιαμαρέλου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, τόνισε ότι η δήλωση συναίνεσης θα ακολουθηθεί για όλες τις ομάδες του πληθυσμού, επισημαίνοντας πως η κίνηση αυτή αποτελεί τον κανόνα για κάθε καινούργιο φάρμακο που μπαίνει στο εμπόριο τέτοιου είδους.
Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται σε μονάδα εντατικής θεραπείας τρία περιστατικά με νέα γρίπη σε βαριά κατάσταση, έξι περιστατικά σε νοσοκομεία που βρίσκονται στο στάδιο της αποθεραπείας και 56 που νόσησαν από πνευμονία με το νέο ιό γρίπης από την αρχή της επιδημίας, εκ των οποίων έχουν ιαθεί πλήρως τα 47.
Όπως σημείωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, το Εθνικό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε ποιες είναι οι προτεραιότητες για τους εμβολιασμούς, τονίζοντας ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να αλλάξουν. Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ε. Γιαμαρέλλου διευκρίνισε ότι στις ομάδες υψηλού κίνδυνου άτομα τα οποία είναι άνω των 6 μηνών, εκείνοι που έχουν ζαχαρώδη διαβήτη (στην Ελλάδα έχουμε κάπου 700 με 800 χιλιάδες διαβητικά άτομα), εκείνοι που έχουν καρδιακές ανεπάρκειες, αναπνευστική ανεπάρκεια, βρογχικό άσθμα, άσχετα να υπάρχει αναπνευστική ή όχι ανεπάρκεια, παθήσεις του μυικού συστήματος, του νευρομυικού συστήματος και οι έγκυες.
Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι η τηλεφωνική γραμμή 1135 έχει δεχτεί μέχρι στιγμής 65.000 κλήσεις, ενώ από σήμερα λειτουργεί και βρίσκεται ήδη στον αέρα το ειδικό portal για τη νέα γρίπη, το 1135.gr.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ, ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε ότι η επιτροπή εξαιρέσεων αποφάσισε την εξαίρεση των προσλήψεων που είχαν προγραμματιστεί και είχαν ανακοινωθεί. Επισήμανε δε, ότι "θα γίνουν μονάχα εκείνες που είναι απαραίτητες κυρίως για τις ανάγκες του προγράμματος εμβολιασμού. Δηλαδή επιστήμονες, που θα συνδράμουν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα".
Τέλος, ο Δημ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε και σε έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΚΕΕΛΠΝΟ από δημοσκοπική εταιρεία πανελλαδικά σε δείγμα 3.000 νοικοκυριών. Σε ερώτηση για το αν "ασθένησε κάποιο μέλος του νοικοκυριού τους από τη νέα γρίπη", το 0,28% απάντησε ναι και το 99,72% απάντησε όχι. Την ίδια στιγμή, περίπου το 70% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι είναι πολύ ή αρκετά ενημερωμένοι για τη νέα γρίπη, το 52% των ερωτηθέντων δηλώνει λίγο ως καθόλου πιθανό να αρρωστήσει από τη νέα γρίπη.
Όσον αφορά το κλείσιμο των σχολείων: Μια τάξη θα κλείνει για δύο τριήμερα αν εμφανιστούν ένα έως πέντε κρούσματα «τα οποία θα διαπιστώνονται με συγκεκριμένα κριτήρια», ανέφερε ο καθηγητής Κ. Κυριόπουλος. Αν εμφανιστούν κρούσματα σε «δύο με τρεις» τάξεις θα κλείνει το σχολείο, ενώ αν τα κρούσματα επεκταθούν σε πολλά σχολεία του ίδιου συγκροτήματος θα κλείνει όλο το συγκρότημα.
Εμβολιασμός σε δύο φάσεις
Όπως εξήγησε η Δρ Γιαμαρέλου, ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει με τις ευπαθείς ομάδες, «δηλαδή άτομα τα οποία είναι άνω των 6 μηνών, οποιεσδήποτε ηλικίες από κει και πέρα, τα οποία διαθέτουν νοσήματα που τα καθιστούν υψηλού κινδύνου για να νοσήσουν σοβαρά ή να παρουσιάσουν επιπλοκές από τη νέα γρίπη».
Στα νοσήματα αυτά περιλαμβάνεται ο διαβήτης, η καρδιακή ανεπάρκεια, το βρογχικό άσθμα, παθήσεις του νευρομυικού συστήματος και τα άτομα σε ανοσοκαταστολή.
Στις ομάδες υψηλού κινδύνου που έχει προτεραιότητα στον εμβολιασμό εντάσσονται επίσης οι έγκυες, στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της κύησης, όσοι φροντίζουν βρέφη κάτω των 6 μηνών, καθώς και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.
Περίπου δύο εκατομμύρια άτομα συμπεριλαμβάνονται συνολικά στις ομάδες υψηλού κινδύνου, εκτιμά το υπουργείο.
Μετά τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων το εμβόλιο θα αρχίσει να χορηγείται και σε υγιή άτομα 15 έως 40 ετών, εκτός αν αργότερα υπάρξει ανάγκη να μειωθεί το κατώτατο όριο.
Το εμβόλιο πιθανότατα θα πρέπει να χορηγείται σε δύο δόσεις, επισήμανε η Δρ Γιαμαρέλου.