Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Έρχονται κονδύλια άνω του 1,5 δισ. για έρευνα και καινοτομία

Στον αγροδιατροφικό τομέα, όπου η Ελλάδα διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα, θα κατευθυνθεί ένα μεγάλο μέρος από τα κονδύλια ύψους άνω του 1,5 δισ. ευρώ του νέου ΕΣΠΑ και του ευρωπαϊκού προγράμματος “Ορίζοντα 2020” για τη στήριξη της έρευνας και καινοτομίας των ελληνικών επιχειρήσεων την περίοδο 2014-2020.





Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Παιδείας, Χρήστος Βασιλάκος σε συνέντευξη τύπου που διοργανώθηκε στο πλαίσιο διήμερου συνεδρίου στο Μέγαρο Μουσικής με θέμα την έρευνα και την καινοτομία του Ευρωπαϊκού κλάδου τροφίμων, τονίζοντας πως οι οριστικές αποφάσεις για το που θα κατευθυνθούν τα κονδύλια αυτά θα ληφθούν μέσα στον Απρίλιο. Η έρευνα και η καινοτομία, όπως σημείωσε ο κ. Βασιλάκος είναι κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και πρόσθεσε πως η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση με 600 εμπλεκόμενους φορείς, όπως επιχειρήσεις και πανεπιστήμια και παράλληλα έχει συστήσει 12 ομάδες εργασίας για να εντοπίσουν και να καταγράψουν τις ανάγκες κάθε τομέα ξεχωριστά.

Απώτερος στόχος όλων των δράσεων που θα αναληφθούν είναι να στηριχθεί η βιομηχανία τροφίμων και ενθαρρυνθούν ειδικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να στραφούν στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων, τα οποία θα τους κάνουν πιο ανταγωνιστικότητα και θα βοηθήσουν στην προσπάθεια να γίνουν περισσότερο εξωστρεφείς, προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Οι δράσεις που θα αναληφθούν θα εστιάζουν μεταξύ άλλων στην αύξηση της παραγωγικότητας στη γεωργία, τη βιοποικιλότητα, στη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων για την αλυσίδα εφοδιασμού αλλά και στην ασφάλεια και ποιότητα των τροφίμων. Ο κ. Βασιλάκος συμπλήρωσε ακόμη ότι το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή και νομοσχέδιο, το οποίο θα αφορά στον έλεγχο ανά τριετία των δομών και της αποτελεσματικότητας της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας από ανεξάρτητους διεθνείς οίκους και εκτιμητές.

Ανταγωνιστικότητα

Θετικός στην προσπάθεια ενίσχυσης της καινοτομίας εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ, Ευάγγελος Καλούσης λέγοντας μάλιστα, πως η έρευνα και η καινοτομία είναι το βασικό συστατικό για την επιτυχία μιας επιχείρησης. Παράλληλα, είπε ότι συμβάλει στην τόνωση της ανταγωνιστικότητάς της, και στην προσπάθεια των εξαγωγέων να επεκταθούν στο εξωτερικό και να διατηρήσουν την ανοδική πορεία των εξαγωγών τροφίμων, οι οποίες στο 9μηνο σημείωσαν άνοδο 11%με 12%.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Θαλασσοκαλλιεργητών (ΣΕΘ), Δημήτρης Βαλαχής, δήλωσε ικανοποιημένος από τις παραπάνω δράσεις και επεσήμανε πως ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας, χρειάζεται αυτά τα κονδύλια για να μπορέσει να αναβαθμίσει την ποιότητα αλλά και τις ποσότητες που παράγει. Πρόσθεσε δε πως στόχος των Ελλήνων ιχθυοκαλλιεργητών, είναι παρά τα προβλήματα που υπάρχουν να διπλασιάσουν την ελληνική παραγωγή προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας σε 270 χιλ. τόνους έως το 2020 και να παραμείνει η χώρα μας, ηγέτιδα δύναμη του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com