Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Όλα καλά τα είδε ο Κ. Μαρκόπουλος για τον ελληνικό τουρισμό

Προτάσεις για στήριξη της τουριστικής οικονομίας που περιλαμβάνουν επιδότηση της εργασίας και δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου, κατέθεσε το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, σε του συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Κώστας Μαρκόπουλος, έκανε λόγο για ένα εξαιρετικά καλό τοπίο και αποτελέσματα ανώτερα από τα αναμενόμενα για τον κλάδο, στην αρχή της χρονιάς.


Κύριο αίτημα του ΣΕΤΕ είναι ο συντονισμός του κυβερνητικού έργου για τον τουρισμό από πρόσωπο η όργανο ευθέως κατευθυνόμενο από τον πρωθυπουργό. Ακόμη αναγκαία κρίνεται η θεσμοθέτηση εξωκοινοβουλευτικού υφυπουργού ή γενικού γραμματέα τουρισμού πενταετούς θητείας παράλληλα με τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης.Επίσης στις θέσεις του ΣΕΤΕ συμπεριλαμβάνεται η μετεξέλιξη του ΕΟΤ σύμφωνα με το πρότυπο ξένων οργανισμών όπως το Visit Britain και το Maison de la France και η στελέχωση του με επαγγελματίες μάνατζερ.

Όσον αφορά τα ειδικότερα μέτρα στήριξης του τουρισμού ζητείται:

α)Η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων με εγγυοδοσία δημοσίου προς τράπεζες για τη χορήγηση δανείων και την επέκταση της αναστολής καταβολής της εισφοράς του Ν.128/75 και

β)Η επιδότηση της εργασίας για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ τόνισε πως “η ανάκαμψη του τουρισμού μας που αναμένεται ισχυρή από το 2011 και μετά εξαρτάται φυσικά και κατά κύριο λόγο από την ανάκαμψη των ισχυρών οικονομιών της Ευρώπης. Όμως, τα εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά των εσόδων από τον τουρισμό αλλά και οι ιστορικά μεγάλες αντοχές του, είναι οι καλύτερες εγγυήσεις ότι τα προτεινόμενα προς εφαρμογή μέτρα στον τουριστικό τομέα θα αποδώσουν τα μέγιστα στο βραχυχρόνιο διάστημα”.

Από την μεριά του το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας πρότεινε σειρά μέτρων, μέσω του προέδρου του Γ.Φωκά, ο οποίος και τα χαρακτήρισε “μέτρα θεσμικής παρέμβασης και άμεσα υλοποιήσιμα χωρίς δημοσιονομικό κόστος”. Στα μέτρα του ΞΕΕ παρατηρείται ταύτιση απόψεων με τις προτάσεις του ΣΕΤΕ για την 5ετή θητεία, την επιδότηση της εργασίας, τα δάνεια με εγγύηση δημοσίου και την αναστολή πληρωμών του Ν.128/75 και προτείνονται επιπροσθέτως:

1.Διετής αναστολή των κινήτρων του Αναπτυξιακού Νόμου για τη δημιουργία νέων ξενοδοχειακών κλινών για όλους τους τουριστικά αναπτυγμένους προορισμούς της χώρας, με συνέχιση όμως του καθεστώτος των μη τουριστικά ανεπτυγμένων περιοχών και των επενδύσεων εκσυγχρονισμού των ξενοδοχείων.

2.Θεσμοθέτηση των πηγών και του τρόπου καθορισμού του ύψους των κονδυλίων που θα διατίθενται κάθε χρόνο για τη διαφήμιση του τουρισμού καθώς και του τρόπου διαφανούς διαχείρισης των κονδυλίων αυτών.

3.Άμεση άρση των ισχυόντων περιορισμών του cabotage για τη δρομολόγηση νέων κρουαζιέρων από ελληνικά λιμάνια και κυρίως από τον Πειραιά.

4.Περιορισμός του κόστους γραφεικρατίας στον τουρισμό και της επιβάρυνσης που αυτή φέρνει στις επιχειρήσεις.

5.Την άμεση εφαρμογή του Σχεδίου Διαχείρισης Κρίσεων που παραδόθηκε από τη μελέτη του στρατηγικού συμβούλου του ΕΟΤ για τη μείωση των απωλειών των τελευταίων μηνών του 2009 και της χρονιάς του 2010.

6.Άμεση οριστικοποίηση των αξόνων του ΕΣΠΑ για τον τουρισμό και επίσπευση της εφαρμογής όλων των προγραμμάτων με προτεραιότητα σε αυτά των κρατικών ενισχύσεων.

7.Επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας σε ποσοστό 50% με προϋπόθεση τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

8.Επιδοτούμενα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης των εργαζομένων στον τουρισμό που το 2009 και 2010 έχουν μειωμένη απασχόληση

Μετά το τέλος της συνάντησης δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Κ.Μαρκόπουλος, ο οποίος δήλωσε ικανοποιημένος από τα μέτρα που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα και τα αποτελέσματα της σεζόν. Επίσης έκρινε εποικοδομητική τη συζήτηση χωρίς να διευκρινίζει εάν και τι θα εφαρμοστεί από τις προτάσεις. Σε ερώτηση που του έγινε αν θα συζητηθούν πάλι τα προβλήματα μετά τη ΔΕΘ απάντησε πως “τα προβλήματα ακούστηκαν. Οι προκλήσεις της εποχής για τον Τουρισμό είναι διαρκείς. Και η επόμενη χρονιά δεν θα είναι η ευκολότερη. Αλλά και φέτος, όπως ξέρετε, το αποτέλεσμα ήταν ανώτερο απ’ αυτό που αναμενόταν στην αρχή της χρονιάς. Νομίζω ότι όλα αυτά συνθέτουν ένα εξαιρετικά καλό τοπίο".

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό πήραν μέρος και τα προεδρεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com