Ένα ακόμη διεθνές ρεζιλίκι για την χώρα μας, αυτήν την φορά με αφορμή τα σκάνδαλα της Siemens αλλά και των δομημένων ομολόγων.
Οι αναφορές για τις δύο πολύκροτες υποθέσεις βρίσκονται σε περίοπτη θέση στη νέα έκθεση της διεθνούς οργάνωσης για την διαφάνεια, της Transparency International (Τ.Ι.), καθώς η χώρα μας συμπεριλαμβάνεται στην ειδική λίστα των 46 χωρών με περιπτώσεις διαφθοράς στις οποίες εμπλέκονται εταιρείες του ιδιωτικού τομέα σε συναλλαγές τους με το δμόσιο.
Στην ειδική έκθεση
της Transparency International (Global Corruption Report 2009: Corruption & the Private Sector) επισημαίνεται ότι οι δωροδοκίες και η παράνομη διαμόρφωση των τιμών ασκούν επιρροή στη δημόσια πολιτική, κοστίζοντας στις διάφορες χώρες αρκετά δισ. ευρώ σε χαμένα έσοδα.
Στην ειδική μελέτη για την Ελλάδα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο σκάνδαλο Siemens καθώς και στο σκάνδαλο για τις ζημίες που υπέστησαν τα ασφαλιστικά ταμεία από τοποθετήσεις σε δομημένα ομόλογα. Παράλληλα, παρουσιάζονται οι νομικές και θεσμικές ρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθειά της για την πάταξη της διαφθοράς, στον απόηχο ενός «κύματος» κατηγοριών για σκάνδαλα διαφθοράς που προκάλεσαν έντονους «τριγμούς» στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό.
Ωστόσο, αυτό που κυρίως μένει από την έκθεση είναι η παραδοχή των στελεχών του ιδιωτικού τομέα (2 στους 5, για την ακρίβεια) ότι για να κάνουν την δουλειά τους στην χώρα μας , τους ζητήθηκε «δωράκι» από κρατικούς λειτουργούς.
‘Ένα, δε, στα πέντε στελέχη του ιδιωτικού τομέα αναφέρει ότι έχασε δουλειά επειδή ανταγωνιστής του ήταν πιο …αποτελεσματικός στην δωροδοκία!
Και μεταξύ, τέλος, των βασικών συμπερασμάτων είναι ότι στην χώρα μας η διαφθορά αυξάνει σημαντικά το κόστος δραστηριοποίησης του ιδιωτικού τομέα