Στην παγκόσμια οικονομική κρίση απέδωσε ο Κώστας Καραμανλής την κατάσταση της οικονομίας που περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα στις προγραμματικές του δηλώσεις ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. Στην πρώτη του ομιλία μετά τις εκλογές και έχοντας ήδη δρομολογήσει τις διαδικασίες για την διαδοχή του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εμφανίστηκε ενωτικός, προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον.
Κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, ο απερχόμενος πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση είναι αυτή που ευθύνεται για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι θα χρειαστούν "υπεύθυνες και δυσάρεστες αποφάσεις".
Ο Κώστας Καραμανλής επιχείρησε να αναφερθεί και στο έργο των κυβερνήσεών του, σημειώνοντας ότι έγιναν προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις (ασφαλιστικό, παιδεία), οι οποίες δεν προχώρησαν λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, των συμφερόντων και των μικροπολιτικών. Κατηγόρησε δε, τον πρωθυπουργό για μικρόψυχη ισοπέδωση, τονίζοντας ότι μια νέα κυβέρνηση δεν ξεκινά καλά, απαξιώνοντας όλα όσα έγιναν.
Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε ότι το κόμμα του θα κρατήσει υπεύθυνη στάση ως αντιπολίτευση και απηύθυνε έκκληση να κλήσει ο φαύλος κύκλος της λογικής του "όχι σε όλα". "Δεν είναι ώρα για αναζήτηση μικροκομματικού οφέλους, να στηρίξουμε κάθε πολιτική που θα οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση", πρόσθεσε. Ακόμη, ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε και στο ζήτημα της εκλογής του Κάρολου Παπούλια, στην Προεδρία της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι η Ν.Δ. στήριξε και θα στηρίξει και πάλι τον κ. Παπούλια.
Ο κ. Καραμανλής άσκησε κριτική και για την κατάργηση των υπουργείων Ναυτιλίας και Μακεδονίας-Θράκης, ενώ σημείωσε ότι το θετικό βήμα της σύστασης του υπουργείου Περιβάλλοντος σκιάζεται από το γεγονός ότι του έχουν δοθεί οι αρμοδιότητες της ενέργειας.
Τέλος, εμφανίστηκε ενωτικός και για τα εθνικά θέματα, τονίζοντας η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις και ότι αυτό που προέχει είναι το εθνικό συμφέρον.