Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Αναβολή για Δεκέμβρη στις αποφάσεις για τα ελλείμματα

Για τον Δεκέμβριο μεταφέρονται χρονικά οι αποφάσεις για το πότε θα ξεκινήσει η μείωση των ελλειμμάτων στην ΕΕ. Σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου Επιτρόπου, Χοακίν Αλμούνια, μετά το τέλος της άτυπης συνόδου του Eurogroup στη Σουηδία, η «στρατηγική εξόδου» όπως ονομάζεται η απόσυρση των πακέτων στήριξης της οικονομίας ώστε να περιοριστούν τα ελλείμματα και τα χρέη των κρατών μελών της ΕΕ που τώρα γιγαντώνοντα, θα αποφασιστεί στην σύνοδο των υπουργών Οικονομίας του Δεκεμβρίου.


Ο Επίτροπος Χ. Αλμούνια είπε ότι πρέπει να προηγηθούν των αποφάσεων οι προβλέψεις της Κομισιόν που θα ανακοινωθούν στις 3 Νοεμβρίου και θα καταγράφουν τις αναπτυξιακές προοπτικές το 2010 και το 2011, αλλά και η έκθεση για την διατηρισιμότητα των δημοσίων οικονομικών τα επόμενα χρόνια. Οι δύο αυτοί παράγοντες θα συνυπολογιστούν για να καταλήξουν οι υπουργοί Οικονομίας σε μία κοινή θέση για της στρατηγική εξόδου τον Δεκέμβριο.

Τότε αναμένεται 20 από τα 27 κράτη μέλη να έχουν έλλειμμα πάνω από το 3% του ΑΕΠ και το χρέος σε κοινοτικό επίπεδο θα υπερβεί το 100% του ΑΕΠ γι αυτό και η Κομισιόν προτείνει να ξεκινήσει από το 2011 η προσπάθεια, αν το επιτρέπουν όμως οι οικονομικές συνθήκες.

Η ίδια όμως η Επιτροπή, στα έγγραφα που κατέθεσε στη σύνοδο, διστάζει να πάρει απόλυτη θέση, καθώς εκτιμά ότι η κρίση έχει προκαλέσει ισχυρό πλήγμα στις αναπτυξιακές προοπτικές της ΕΕ, με αποτέλεσμα να υπολογίζεται ενώ προηγουμένως μπορούσε να αναπτύσσεται με ρυθμό 2,5% ετησίως (δυνητική ανάπτυξη) τώρα εκτιμάται ότι ο ρυθμός θα περιοριστεί τα επόμενα χρόνια το πολύ στο 1,5%.

Επίσης, ο επίτροπος πρόσθεσε την σημασία που πρέπει εφ εξής να δίδεται στην παρακολούθηση των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων που λαμβάνουν τα κράτη, μαζί με την δημοσιονομική εποπτεία ώστε να διασφαλιστεί η ανάπτυξη. Έδωσε έμφαση σε μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και στην αγορά εργασίας ώστε να στηριχθεί η απασχόληση ειδικά στις ηλικίες άνω των 55 ετών.

Οι υπουργοί επίσης συμφώνησαν να δοθεί έμφαση στην ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της αγοράς υπηρεσιών (στην Ελλάδα ακόμη δεν έχει ψηφιστεί ο σχετικός νόμος), στην στήριξη των νέων τεχνολογιών και των επενδύσεων που θα τονώσουν την ανάπτυξη τα χρόνια που θα έρθουν.

Ο Κος Αλμούνια τόνισε επίσης την ανάγκη για συνεργασία ανάμεσα στα κράτη καθαρά και μόνο στο δημοσιονομικό πεδίο. Είπε ότι πρέπει να επιταχύνουν τις κοινές τους δράσεις για να αντιμετωπίσουν την κρίση και να εφαρμόσουν από κοινού στρατηγικές εξόδου. Η συνεδρίαση συνεχίζεται με την σύνοδο του Ecofin.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com