Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

«Οχι» σε νέα συμφωνία, «ναι» σε ένα new deal

Σε δύο φράσεις ότι «η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση για να δεσμεύσει τη χώρα με ένα νέο μνημόνιο» και πως ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν θα αποδεχθεί προεκλογικά τετελεσμένα», επικεντρώνεται το εντός των συνόρων προεκλογικό μήνυμα του Αλ. Τσίπρα, ενώ στις εκτός συνόρων τοποθετήσεις μιλά για ένα «new deal» για την αντιμετώπιση του χρέους «που δεν θα επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς των άλλων χωρών».





Οδεύοντας προς τις ευρωεκλογές του Μαΐου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανές πως επιχειρεί να δημιουργήσει ένα κλίμα σύγκρουσης όχι μόνο με την κυβέρνηση αλλά και με τους εταίρους μας -κυρίως με την Γερμανία- υποστηρίζοντας ότι προετοιμάζεται μία νέα συμφωνία, ένα νέο μνημόνιο, προκειμένου όχι μόνο να «σκιάσει» την αισιοδοξία του Αντ. Σαμαρά, αλλά και να προβάλει ως μοναδική λύση τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, ακόμη (και αν χρειαστεί) και μονομερώς.

Αντίθετα, όταν απευθύνεται σε ευρωπαϊκά ακροατήρια, όπως την περασμένη Κυριακή με τη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung», η συγκρουσιακή διάθεση καταλαγιάζει και μιλά για ένα «new deal». Μια νέα συμφωνία, μια διαπραγμάτευση δηλαδή, αφού όπως ο ίδιος υπογραμμίζει «πρέπει να βρούμε μια λύση που δεν θα επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς των άλλων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Φράση με την οποία «κλείνει το μάτι» προς τους εταίρους μας, καθώς γνωρίζει ότι η πλειονότητα του ελληνικού χρέους είναι πλέον χρέος προς τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και οποιαδήποτε διαγραφή -έστω και μέρους του- θα επιβαρύνει αποκλειστικά τους προϋπολογισμούς τους.

Ταυτόχρονα με τη συνέντευξή του στην «Sueddeutsche Zeitung» απομακρύνεται και από τη λογική των μονομερών πράξεων, επαναφέροντας στο προσκήνιο την πρότασή του για μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος, παρόμοια, όπως λέει, με εκείνη του 1953 που αφορούσε τη διαγραφή των χρεών της Γερμανίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στο εσωτερικό αντιθέτως, ο κ. Τσίπρας απορρίπτει κάθε ιδέα για μια νέα συμφωνία, επιχειρώντας να αποδομήσει την αισιοδοξία του Αντ. Σαμαρά και της κυβέρνησης για την απεμπλοκή της χώρας από τα μνημόνια χαρακτηρίζοντας πλασματικό το πρωτογενές πλεόνασμα -που αποτελεί το βασικό διαπραγματευτικό «χαρτί» του πρωθυπουργού- για να υποστηρίξει ότι στο παρασκήνιο προετοιμάζεται ένα νέο μνημόνιο εξ ίσου «βάρβαρο», όπως λέει, με τα προηγούμενα.

Και καθώς βρισκόμαστε στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές, τις οποίες τη Δευτέρα χαρακτήρισε «δημοψήφισμα για τα μνημόνια και την τρόικα», ο Αλ. Τσίπρας κάνει συνεχώς λόγο «για απερχόμενη κυβέρνηση», η οποία «δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να προχωρήσει σε μια νέα συμφωνία με τους δανειστές».

Υψηλοί τόνοι
Την Πέμπτη, μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην Αθήνα, ανέβασε ακόμη περισσότερο τους τόνους προς τους εταίρους μας λέγοντας ότι δεν πρόκειται να δεχθεί μια προεκλογική συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα, σημειώνοντας ότι «πρέπει να γνωρίζουν, πως σε ό,τι μας αφορά, προεκλογικά τετελεσμένα δεν θα τα αποδεχθούμε».

Σχολιάζοντας, μάλιστα και δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για σενάρια του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας για διαγραφή μέρους του χρέους της Ελλάδας, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι αυτά έχουν ιδιαίτερη αξία, γιατί επίσημα, έως τώρα, η γερμανική κυβέρνηση απέκλειε κάθε πιθανότητα για διαγραφή χρέους. Το θέμα αυτό, πρόσθεσε, «έχει σημασία και για το εσωτερικό της Ελλάδας γιατί κάποιος πρέπει να διεκδικήσει αυτήν τη λύση και η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο δεν διεκδικεί, αλλά δεν έχει και καμία πρόταση για το ελληνικό πρόβλημα».

Στη συνέντευξή του Αλ. Τσίπρα στη «Sueddeutsche Zeitung», ωστόσο, η λέξη «διεκδίκηση» δεν υπήρχε μιλούσε για «διάλογο» και «διαπραγμάτευση», λέγοντας ότι «η ιστορία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μας διδάσκει ότι τα βήματα προέκυψαν πάντοτε μέσω διαλόγου και συλλογικών διαδικασιών λήψης αποφάσεων» και πως «εμείς θα έρθουμε σε διαπραγματεύσεις για ένα κούρεμα του χρέους, για μια βιώσιμη και εν πολλοίς δίκαια λύση».

Με τη συνέντευξή του στην «Sueddeutsche Zeitung» απομακρύνεται και από τη λογική των μονομερών πράξεων, επαναφέροντας στο προσκήνιο την πρότασή του για μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος


 
website counter
friend finderplentyoffish.com