Εναντίον της «Ευρώπης της Μέρκελ και του Μπαρόζο», τάσσεται ο ελληνικής καταγωγής γερμανός ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης, ο οποίος αποχώρησε πρόσφατα από το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) και εκφράζει την πεποίθηση ότι μετά τις ευρωεκλογές θα δοθεί στην Ελλάδα νέο πακέτο βοήθειας, αλλά η Καγκελάριος Μέρκελ αρνείται να το παραδεχθεί, «επειδή φοβάται την AfD».
«Ο πρώην αρχηγός του FDP Φίλιπ Ρέσλερ έκανε μαζί με την Καγκελάριο Μέρκελ τόσες πολλές βλακείες για την κρίση του ευρώ. Εκεί τελειώνει για μένα η φιλία», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Χατζημαρκάκης σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Cicero» και προσθέτει ότι «οι ευρωεκλογές είναι η τελευταία διέξοδος προς την κατεύθυνση μιας ομοσπονδίας και το FDP δεν το έχει αντιληφθεί».
Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι οφείλει πολλά στο κόμμα, στου οποίου το Συμβούλιο ανήκε επί 17 χρόνια.
Απαντώντας σε ερώτηση αν η ρήξη έγινε όταν ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του FDP Ράινερ Μπρούντερλε δήλωσε ότι «δεν θα μας υπαγορεύσει τι θα κάνουμε ο κάθε κρητικός βοσκός», ο κ. Χατζημαρκάκης, ο οποίος στις ευρωεκλογές θα είναι υποψήφιος με δικό του σχήμα στην Ελλάδα, δήλωσε ότι, ακόμη και αν αυτό ελέχθη χαριτολογώντας, «ως ευρωπαίος πατριώτης αισθάνθηκα ότι με πλήγωσε».
Διευκρινίζει, πάντως, ότι ο ουσιαστικός λόγος ήταν η στάση του κόμματος έναντι της κρίσης και αναφέρει ότι με αυτή τη φράση ο κ. Μπρούντερλε απέρριψε πρότασή του για την δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθεροποίησης ήδη το 2010. «Έτσι άρχισε μέσα μου η αποχώρησή μου από το κόμμα», επισημαίνει.
Ο κ. Χατζημαρκάκης δηλώνει ακόμη βέβαιος ότι μετά τις ευρωεκλογές θα προσφερθεί στην Ελλάδα νέο πακέτο βοήθειας από τους εταίρους της και εκτιμά ότι η κυρία Μέρκελ δεν επιθυμεί να δηλώσει κάτι από τώρα προκειμένου να μην ενισχύσει τους ευρωσκεπτικιστές της «Εναλλακτικής για την Γερμανία». «Και τι θα συμβεί, δηλαδή, εάν εκλεγούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ακόμη δύο βουλευτές της AfD; Δεν γίνεται για δύο ή τρεις βουλευτές που λείπουν για την πλειοψηφία της Μέρκελ να παρακολουθούμε πώς αυξάνεται σε πρωτοφανή επίπεδα η θνησιμότητα των νεογνών στην Ελλάδα», τονίζει ο ευρωβουλευτής και καταλήγει λέγοντας ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε να σώσει την Ευρώπη», με τις κλασικές της αξίες για αυτονομία, συμμετοχική δημοκρατία, ελευθερία στο κράτος και όχι από το κράτος, αναζήτηση της κοινής δράσης και της ευτυχίας.