Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Στο 8% η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Την Πέμπτη οι οριστικές αποφάσεις

Την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου ξεκαθαρίζει το τοπίο για τις 4 συστημικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank).





Την ημέρα αυτή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος θα συναντηθεί με την τρόικα για να καθορίσουν το ύψος των κεφαλαιακών απαιτήσεων των τραπεζών.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο που έχει δει το φως της δημοσιότητας το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank και Eurobank ανέρχεται σε 5 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 2,5 δισ. ευρώ αφορούν τις ανάγκες κεφαλαίων της Eurobank, 2 δισ. ευρώ για την Εθνική και περίπου 500 εκατ ευρώ για την τράπεζα Πειραιώς.

Επιπλέον η τρόικα συμφώνησε, σύμφωνα με το Euro2day στο αίτημα της ελληνικής πλευράς τα stress tests, που διενεργεί η Τράπεζα της Ελλάδος βασιζόμενη τα ευρήματα της Blackrock, να γίνουν με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 8% και όχι στο 9%.

Αντίθετα, οι τροικανοί δεν έκαναν αποδεκτό το δεύτερο αίτημα της ελληνικής πλευράς για αναγνώριση είτε το 50%, είτε του συνόλου του αναβαλλόμενου φόρου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο αναβαλλόμενος φόρος θα αναγνωρισθεί κατά 20%, ποσοστό με το οποίο έχουν συνταχθεί ήδη τα business plans των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com