Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

To «σκοτεινό» πρόσωπο του… Facebook

Άφωνη έμεινε εικοσιεννιάχρονη Ρουμάνα μητέρα βρέφους πέντε μηνών, στη Θεσσαλονίκη, πριν από μερικές ημέρες, όταν αντίκρισε αναρτημένες ημίγυμνες φωτογραφίες της στο Facebook, καθώς και το νούμερο του κινητού της, στο οποίο προέτρεπε ερήμην της τον ανδρικό πληθυσμό να την καλέσει, ώστε να κανονίσουν ραντεβού και ερωτικές συνευρέσεις. Τα επόμενα εικοσιτετράωρα το τηλέφωνό της δεν σταμάτησε να χτυπάει. Η γυναίκα έσπευσε να καταγγείλει το γεγονός στο Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της συμπρωτεύουσας και αμέσως διενεργήθηκε ηλεκτρονική έρευνα, η οποία οδήγησε στη σύλληψη του πρώην αρραβωνιαστικού της, ιδιοκτήτη εστιατορίου στο Πανόραμα.

Ο ίδιος,


προκειμένου να την εκδικηθεί μετά το χωρισμό τους, καθώς και για την άρνησή της να επιστρέψει στο πλευρό του, δημιούργησε εικονικό προφίλ με το όνομά της, όπου ανήρτησε άσεμνα στιγμιότυπα από τις ιδιωτικές τους στιγμές και ανάρμοστα σχόλια, εκθέτοντάς την ανεπανόρθωτα. Παρόμοιο περιστατικό σημειώθηκε προχθές, όταν συνελήφθη εικοσιτετράχρονη ημεδαπή για συκοφαντική δυσφήμηση και για παράβαση του νόμου περί προσωπικών δικαιωμάτων, έπειτα από καταγγελία νεαρής κοπέλας, πως άγνωστο πρόσωπο παρίστανε εκείνη στο Διαδίκτυο.

Θύματα απάτης

Τον τελευταίο καιρό, ολοένα και περισσότεροι χρήστες της δημοφιλέστερης ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως, πέφτουν θύματα απάτης ή εκμετάλλευσης, αφού το Facebook, εκτός από δίαυλος επικοινωνίας και μέσο ψυχαγωγίας, έχει εξελιχθεί σε ισχυρό όπλο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει διόλου ευκαταφρόνητες ζημιές. Είτε από αφέλεια είτε λόγω παντελούς άγνοιας των κινδύνων, άνθρωποι από κάθε γωνιά του πλανήτη δημοσιεύουν με πλήρη άνεση λεπτομέρειες για τη ζωή τους, οι οποίες ωστόσο ενδέχεται να τους γυρίσουν μπούμεραγκ.

Ουδέν κρυφό υπό τον ήλιο του Facebook. Όσα απαθανατίζει η φαινομενικά αθώα μηχανή κάποιου φίλου κατά τη βραδινή μας έξοδο, τα βιντεάκια που γυρίζονται στο πλαίσιο της πλάκας και προκαλούν υστερικά γέλια, όπως επίσης και τα ψηφιακά μηνύματα, τα οποία ανταλλάσσουμε ασυνείδητα και μηχανικά, ενδέχεται να μας προκαλέσουν μπελάδες, άμα βρεθούν σε λάθος χέρια. Περισσότερους από τριάντα συμμαθητές του εκβίαζε ένας δεκαοχτάχρονος ομοφυλόφιλος από το Μιλγουόκι προ διετίας. Έχοντας δημιουργήσει δύο ψεύτικους λογαριασμούς στο Facebook, παριστάνοντας την αιθέριες υπάρξεις, ονόματι Κάιλα και Έμιλι, προσέγγιζε αγόρια από το σχολείο του, τα έπειθε να του στείλουν γυμνές φωτογραφίες τους και τελικά τους απειλούσε πως θα τους διασύρει στο ίντερνετ εάν δεν βγουν μαζί του.

Γενικότερα, πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί και καχύποπτοι ως προς το υλικό που δημοσιεύουμε στον κυβερνοχώρο. Δεκάδες εργαζόμενοι απολύθηκαν από πολυεθνική με έδρα το Λονδίνο, όταν τα αφεντικά τους διαπίστωσαν, πως παρόλο που ζήτησαν και πήραν αναρρωτική άδεια, το βράδυ ξεσάλωναν σε μπαρ χωρίς κανένα σημάδι κόπωσης. Το επόμενο πρωί, όταν τους ανακοινώθηκε η απομάκρυνσή τους, οι προϊστάμενοί τους δεν παρέλειψαν να τους χορηγήσουν ασπιρίνες για τον πονοκέφαλο. Πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι, που προτού προσλάβουν κάποιον σερφάρουν στο Διαδίκτυο και εξετάζουν ενδελεχώς το προφίλ του στο Facebook για να βεβαιωθούν πως δε θα μετανιώσουν για την επιλογή τους.

Καμία ασφάλεια

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ποτέ άλλοτε ο κόσμος δεν ήταν τόσο πρόθυμος να μοιραστεί τα πιο προσωπικά του στοιχεία με άτομα που γνωρίζει από ελάχιστα έως καθόλου.

Σημαντική παράμετρο, η οποία κατά βάση αμελείται από τον ενθουσιώδη πληθυσμό αντίστοιχων ηλεκτρονικών κοινοτήτων, αποτελεί η μη δέσμευση των αρμόδιων για τη μυστικότητα των προσωπικών μας δεδομένων. Ειδικότερα, το Facebook δεν είναι αρμόδιο για την καταστρατήγηση οποιωνδήποτε ρυθμίσεων απορρήτου ή μέτρων ασφαλείας, που εμπεριέχονται στον ιστοχώρο. Όπως υπογραμμίζει η πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «ΝΕΟΙ», Άννα Ευθυμίου: «Σε περίπτωση που κάποιος χάκερ κλέψει τις λεπτομέρειες του προφίλ μας, τότε οι υπεύθυνοι δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη, ούτε μπορούν να κατηγορηθούν ότι δεν μας προστάτεψαν».

Παράλληλα, μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας αποκαλύπτει πως η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων χρηστών του Facebook το επισκέπτεται τουλάχιστον μια φορά ημερησίως, ενώ το 33% εξ αυτών το εμπιστεύεται σχεδόν απόλυτα, δημοσιεύοντας χωρίς δεύτερη σκέψη, εκτός από το ονοματεπώνυμό τους, τη διεύθυνση της κατοικίας τους, την πλήρη ημερομηνία γέννησής τους, πορτραίτα τους, ακόμη και το κινητό τους τηλέφωνο.

Τι να προσέξετε

Επιπλέον, ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει, πως αφ’ ης στιγμής αναρτήσει κάτι στην εν λόγω σελίδα, αυτομάτως αποποιείται τα πνευματικά του δικαιώματα. Με άλλα λόγια, οι εγκέφαλοι του Facebook έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν όσα περιέχονται στην ιστοσελίδα με όποιον τρόπο επιθυμούν. Μπορούν, δηλαδή, να εκδώσουν λευκώματα με τα τρυφερά ενσταντανέ των διακοπών μας ή να αξιοποιήσουν τις τρυφερές εξομολογήσεις προς το έτερόν μας ήμισυ για τις ανάγκες της νέας διαφημιστικής του καμπάνιας, και όλα αυτά χωρίς την άδειά μας. Τα προσωπικά μας στοιχεία, βέβαια, βρίσκονται στη διάθεση και των ανθρώπων, που λειτουργούν τα παιχνίδια, τα τεστ και τις υπόλοιπες εφαρμογές του Facebook, ενώ η χρήση τους εναπόκειται στη διακριτική τους ευχέρεια.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com