Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Μετά τις 10 Νοεμβρίου ο εμβολιασμός για τη γρίπη

Με τις ομάδες υψηλού κινδύνου, και πρώτα το προσωπικό των νοσοκομείων, θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός για τη νέα γρίπη, όπως είπε η υπουργός Υγείας. Τόνισε ότι αυτός είναι προαιρετικός, αλλά τον συνιστούν σχεδόν όλοι οι επιστήμονες σε Ελλάδα και Εξωτερικό.


Η κυρία Ξενογιαννακοπούλου σημείωσε ότι έχει ολοκληρωθεί ο προγραμματισμός και οι πρώτες ομάδες που θα εμβολιαστούν θα είναι το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και του ΙΚΑ. Υπάρχουν συνολικά περισσότερα από 700 κέντρα σε όλη την Ελλάδα.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν θα μπορέσει ο μηχανισμός να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση εμβολιασμού που θα παρουσιαστεί απάντησε θετικά, λέγοντας ότι υπάρχει κατάλληλος σχεδιασμός, ενώ θα προβλεφθεί η λειτουργία των Κέντρων Υγείας και τα Σαββατοκύριακα. "Ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός, αλλά οι επιστήμονες προτρέπουν τις ομάδες υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν. Η συντριπτική πλειοψηφία των επιστημόνων είναι υπέρ του εμβολιασμού. Όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και από τον ΠΟΥ και την Ε.Ε. Ήδη σε άλλες χώρες έχει ξεκινήσει" υπογράμμισε η υπουργός.

Είπε, επίσης, ότι όλα τα εμβόλια που έχουν παραγγελθεί είναι εγκεκριμένα από τον ΠΟΥ και τον ευρωπαϊκό οργανισμό Φαρμάκων. "Πάμε με βάση αυστηρά όσα μας λένε οι επιστήμονες. Τώρα που χειμωνιάζει καλό είναι να σπεύσουν να εμβολιαστούν ειδικά οι ομάδες υψηλού κινδύνου".

Σχολιάζοντας δημοσίευμα που αναφέρει ότι ακυρώθηκε η μισή παραγγελία εμβολίων που είχε γίνει πριν τις εκλογές δήλωσε: "Είχε γίνει μία επιπλέον παραγγελία πριν τις εκλογές. Υπάρχουν και νέα επιστημονικά δεδομένα. Αρχικά είχε ειπωθεί ότι θα χρειάζονταν δύο δόσεις εμβολιασμού, αλλά στην πορεία, όπως εξελίσσονται τα δεδομένα, θα χρειαστεί από τους 10 έως 60 ετών μόνο μία δόση, οπότε αλλάζει και ο αριθμός που θα χρειαστούμε".

Πρόσθεσε ακόμη ότι υπάρχει επάρκεια για όλους. "Χρειάζεται η σωστή ενημέρωση και τον πρώτο λόγο να τον έχουν οι επιστήμονες. Εμείς, σε συνεργασία και με τα άλλα υπουργεία, θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός με τον καλύτερο τρόπο" κατέληξε.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com