Κλειστές θα παραμείνουν οι «στρόφιγγες» των δανείων και τους επόμενους μήνες, εκτίμησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, παρουσιάζοντας στη Βουλή την ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική. Παράλληλα, προέβλεψε ότι θα αυξηθούν και τα δάνεια που θα βρεθούν «στο κόκκινο». Όσον αφορά στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο Γ. Προβόπουλος επεσήμανε την ανάγκη υλοποίησης τολμηρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, το συντομότερο δυνατόν.
Όσον αφορά στην πορεία των δανείων, προέβλεψε ότι η επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης προς τον ιδιωτικό τομέα εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, με τον ετήσιο ρυθμό να διαμορφώνεται σε 4% στο τέλος του έτους. Για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, εκτίμησε ότι η σταθερότητά του διαφυλάχθηκε, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας βελτιώνονται, αλλά οι επισφάλειες συνεχίζουν να αυξάνονται σε περιβάλλον εξασθενημένης οικονομικής δραστηριότητας και γι’ αυτό απαιτείται διαρκής επαγρύπνηση.
Δεσμεύτηκε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα ασκήσει ακόμη πιο παρεμβατικά την εποπτική της λειτουργία.
Οι προβλέψεις για την Οικονομία
Διψήφιο έλλειμμα (δεν γίνεται αριθμητική πρόβλεψη), ανεργία στο 9,5%, αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι θα κυμανθούν μεταξύ -1% και -1,5% και πληθωρισμό 1,3% προβλέπει για το σύνολο του έτους η έκθεση της ΤτΕ.
Η κεντρική τράπεζα κρίνει επιβεβλημένο τον αναπροσαντολισμό της ελληνικής οικονομίας σε ένα νέο, πολυδιάστατο αναπτυξιακό πρότυπο, που θα ενσωματώνει την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της κατανομής του εισοδήματος. Κάνοντας αναφορά στη λειτουργία του Δημοσίου, ο Γ. Προβόπουλος σημείωσε ότι το κράτος είναι ανορθολογικά οργανωμένο και υπερτροφικό, με την έννοια ότι έχει επεκταθεί πέραν του βασικού του ρόλου, που είναι η παροχή κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών καθώς και ο έλεγχος και η εποπτεία των οικονομικών δραστηριοτήτων. Εκτιμά ότι το ένα τρίτο των πόρων που συνολικά διατίθενται στον δημόσιο τομέα κατασπαλώνται εξαιτίας της "τερατώδους" γραφειοκρατίας, που επιδεινώνεται από την πολυνομία και υποθάλπει τη διαφθορά και την αδιαφάνεια, καθώς και της απουσίας λογοδοσίας.
Ο κεντρικός τραπεζίτης έκανε αναφορά και στο Ασφαλιστικό, επισημαίνοντας ότι η αναμόρφωση του συστήματος πρέπει επίσης να προχωρήσει με τολμηρά βήματα, δεδομένου ότι έχει ήδη καθυστερήσει σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε. "Καθώς η χώρα μας έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος και τις υψηλότερες αναμενόμενες αυξήσεις των δαπανών για συντάξεις μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει αντίστοιχα να έχει και τον πλέον φιλόδοξο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο", τόνισε.
Ο "οδικός χάρτης" για την έξοδο απο την κρίση
Ο Γ. Προβόπουλος αναφέρθηκε στους στόχους που θα πρέπει να θέσει το οικονομικό επιτελείο για τη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας, ακολουθώντας το δίπτυχο "φρένο στα ελλείμματα – επιτάχυνση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις". Όπως είχε δηλώσει και στο παρελθόν, είπε ότι θα απαιτηθεί εντονότερη προσπάθεια κατά τη διετία 2010-2011, με σωρευτική μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος κατά 5 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Για τη συνέχεια, πρότεινε μείωση του "διαρθρωτικού" δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 1,5-2% του ΑΕΠ, ετησίως.
Επανέλαβε ότι οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στον περιορισμό των δαπανών και όχι στη φορολογία (με αναλογία 2/3 - 1/3), υπογραμμίζοντας ότι "σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, η δημοσιονομική προσαρμογή που βασίζεται κατά κύριο λόγο στον περιορισμό και εξορθολογισμό των δαπανών συνεπάγεται αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των δημόσιων πόρων, επιτρέπει χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση που ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα και την προσφορά εργασίας και ενισχύει συνολικά την αξιοπιστία των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στοχεύσεων".