Αισιόδοξος ότι η διαπραγμάτευση θα έχει αίσιο τέλος τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους εταίρους της εμφανίστηκε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ακόμη και ο Φινλανδός πρωθυπουργός που ζητά τήρηση των συμφωνηθέντων τάχθηκε υπέρ μιας παράταση προς τη χώρα μας.
«Το dead line της 28ης Φεβρουαρίου (που ολοκληρώνεται η παράταση για το ελληνικό πρόγραμμα) δεν υφίσταται. Θα διαμορφωθεί ένα πολιτικό πλαίσιο σύμφωνα με τις προτάσεις που θα τους παρουσιάσουμε», τόνισε ο κ.Παππάς.
Αναφερόμενος στο θέμα της τρόικας είπε ότι και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, «άνοιξε θέμα για το αν πρέπει το σχήμα της τρόικας να συνεχιστεί».
Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση παράταση λέγοντας ότι «παράταση του προγράμματος το οποίο αποδοκίμασε ο ελληνικός λαός, όχι. Μπορούμε να συζητήσουμε με τους εταίρους να διαμορφωθεί ένα πολιτικό πλαίσιο για να ξεκινήσει μια συζήτηση, η οποία θα καταλήξει σε μια αμοιβαία αποδεκτή και επωφελή λύση και για μας και για τους εταίρους».
Σχετικά με τις επαφές που έχουν ο πρωθυπουργός και τα μέλη του οικονομικού επιτελείου είπε πως οι εταίροι της χώρας μας είναι όχι μόνο υποστηρικτικοί αλλά και ενθουσιώδεις, ενώ πρόσθεσε:
«Βλέπουν απέναντι μια κυβέρνηση, η οποία είναι έτοιμη να πατάξει τη φοροδιαφυγή, να χτυπήσει τη διαφθορά, το πελατειακό κράτος. Αυτό που εμείς βλέπουμε είναι πολύ μεγάλα περιθώρια συζήτησης και νομίζω ότι και τις επόμενες μέρες θα δείτε ότι οι πολιτικές δυναμικές θα είναι τέτοιες που θα βελτιώσουν το κλίμα για τις ελληνικές θέσεις».
Ο υπουργός Επικρατείας είπε πως η ΕΚΤ δεν έχει θέση ως προϋπόθεση για το «πακέτο Ντράγκι» να τηρείται το υπάρχον πρόγραμμα και εξήγησε:
«Έχουμε πει κι εμείς ότι θέλουμε ένα συμφωνημένο πρόγραμμα με τους εταίρους μας, το οποίο δεν θα έχει μνημονιακά χαρακτηριστικά. Εμείς έχουμε παρά πολύ σοβαρές προτάσεις για να χρηματοδοτηθούν προγράμματα, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν στην ανάκαμψη».
Ο ίδιος τόνισε πως ο Αλέξης Τσίπρας θα δει την Άγκελα Μέρκελ «όταν έρθει η ώρα», επικαλούμενος και το πυκνό πρόγραμμα επαφών του πρωθυπουργού με Ρέντσι και Ολάντ.
Απαντώντας σε ερώτηση για το δείπνο Μέρκελ, Ολάντ, Σουλτς στη Γαλλία, ο Νίκος Παππας είπε:
«Θα ευχηθούμε στην κ. Μέρκελ καλή όρεξη αλλά δεν θα φάμε τον ελληνικό λαό. Δεν θα είναι το δείπνο ο ελληνικός λαός. Ο ελληνικός λαός απεφάνθη και νομίζω ότι αυτή η βούλησή του θα πρέπει να γίνει σεβαστή, όπως γίνεται σεβαστή και η βούληση του γερμανικού λαού. Αντιλαμβανόμαστε κι εμείς τις πιέσεις που δέχεται η κ. Μέρκελ, αντιλαμβανόμαστε και τις πιέσεις που δέχεται από τα δεξιά της διότι έχουν δημιουργηθεί δύο κόμματα αντιευρωπαϊκά και μισαλλόδοξα που την πιέζουν».
Ο κ. Παππάς υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έχει και προγραμματισμό και σχέδιο που θα ξεδιπλωθούν τις επόμενες ημέρες και τόνισε πως «η διαπραγμάτευση θα έχει και χρόνο δεν θα γίνει μια και έξω και βέβαια θα έχει και πολλά επίπεδα».
Μάλιστα τόνισε ότι με την παράλληλη άσκηση εθνικής πολιτικής θα ενισχύεται η διαπραγματευτική θέση της χώρας μας. Στρέφοντας τα «πυρά» του κατά της ΝΔ είπε πως τον λυπεί το γεγονός πως ποντάρει στην κλιμάκωση των πιέσεων από τους εταίρους και πρόσθεσε:
«Φαντάζομαι ότι οι φανατικοί της εφαρμογής των προαπαιτουμένων δεν θα έρθουν μαζί μας. Θα θέλαμε το μέτωπο στήριξης των εθνικών θέσεων να είναι ευρύτατο. Δυστυχώς από τις πρώτες αντιδράσεις δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο».