Το πρώτο διστακτικό βήμα για την ανίχνευση και «κατανόηση» των ελληνικών θέσεων από την Ε.Ε. έγινε χθες, κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου.
Κομμάτια του νέου παζλ των σχέσεων της Ελλάδας με τους δανειστές της αναμένεται να μπουν στη θέση τους σήμερα, κατά την επίσκεψη στην Αθήνα του επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ και του επικεφαλής του EuroworkingGroup Τ. Βίζερ.
Ωστόσο, η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι πολύ μεγάλη, ο χρόνος περιορισμένος, οι αβεβαιότητες κυριαρχούν και οι αγορές ασκούν ασφυκτικές πιέσεις. Η S&P έκανε προχθές το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της υποβάθμισης της Ελλάδας, ενώ χθες και η Fitch έστειλε σήμα κινδύνου για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας. Ταυτόχρονα προειδοποίησε ξεκάθαρα με υποβάθμιση των τραπεζών και της χώρας, εάν έως τις 15 Μαΐου δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, για το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη απέναντι στην Ελλάδα, είναι οι χθεσινές δηλώσεις του γενικού διευθυντή του συνδέσμου των γερμανικών βιομηχανιών. Ο Μ. Κέρμπερ «ζήτησε» από την Ελλάδα, μεταξύ άλλων, και «επενδυτική ασφάλεια». Είναι κατανοητές οι αιτίες των ανησυχιών των Γερμανών επιχειρηματιών, εξάλλου τις ανησυχίες της εξέφρασε και η Κίνα μετά τις δηλώσεις αρμοδίων υπουργών ότι σταματούν οι αποκρατικοποιήσεις, ενώ παράλληλα άφησαν «παράθυρα» εκ νέου κρατικοποίησης εταιρειών ή δραστηριοτήτων.
Η κοινή συνισταμένη των δηλώσεων όλων των Ευρωπαίων αξιωματούχων μπορεί κανείς να πει ότι είναι η επισήμανση του Ζ. Γιούνκερ ότι «η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί την Ευρώπη», ότι το χρέος δεν θα «κουρευτεί», αλλά μπορεί να γίνουν πιο ευνοϊκοί οι όροι αποπληρωμής του.
Οι δανειστές ξεκαθάρισαν τις θέσεις τους. Όσο πιο γρήγορα η Ελλάδα αφήσει τους Δονκιχωτισμούς και διεκδικήσει ρεαλιστικούς στόχους, τόσο ταχύτερα θα αρθούν οι αβεβαιότητες και θα υπάρξουν συνθήκες τόνωσης της ανάπτυξης, που θα δημιουργήσουν πλούτο προς διανομή και θέσεις εργασίας?