Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει έναν απρόσμενο αντίπαλο στην προσπάθειά της να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους που συνοδεύουν την ευρωπαϊκή στήριξη - κι αυτός ο αντίπαλος είναι η Ισπανία, υποστηρίζει δημοσίευμα της «Wall Street Journal», προειδοποιώντας πως ο Αλέξης Τσίπρας «μπορεί να κάνει σοβαρό λάθος αν στηρίζεται στο ότι η ευρωζώνη θα λυγίσει πρώτη».
Η Wall Street Journal, σε σημερινό της δημοσίευμα, επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μέχρι στιγμής, έχει κάνει λίγα για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό του ότι θέλει να κρατήσει τη χώρα του στην Ευρωζώνη και δεν φαίνεται πρόθυμος να υπογράψει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Αντίθετα, δεσμεύεται να αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 30% και να μπλοκάρει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Σύμφωνα με τη WSJ, η Μαδρίτη έχει καταστήσει σαφές πως οιαδήποτε νέα συμφωνία με την Αθήνα θα πρέπει να βασίζεται σε δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις που θα είναι τουλάχιστον εξίσου σκληρές με αυτές που είχε αναλάβει η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.
Η αριστερά της Ευρωζώνης δεν μπορεί να δώσει στον κ. Τσίπρα τη συμφωνία που επιδιώκει. Μια μείωση του χρέους της Ελλάδας φαίνεται να αποκλείεται. Η Γερμανία και η Φινλανδία έχουν εκφράσει την αντίθεση του, ενώ και άλλες κυβερνήσεις νιώθουν εξίσου έντονα.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει ήδη τις μεγαλύτερες ωριμάνσεις και μεταξύ των χαμηλότερων επιτοκίων ως ποσοστό του ΑΕΠ μεταξύ των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση στους όρους αποπληρωμής.
Αλλά οι κυβερνήσεις δεν είναι προετοιμασμένες να είναι τόσο γενναιόδωρες προς τους Έλληνες φορολογούμενους όταν οι ίδιοι οι φορολογούμενοι τους πιέζονται. Όσοι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστή η βούληση των Ελλήνων ψηφοφόρων ξεχνούν ότι και τα άλλα 18 κράτη της Ευρωζώνης έχουν δημοκρατικές εντολές.
Η εφημερίδα εκτιμά μάλιστα ότι ενδεχομένως να είναι η Ισπανία και όχι η Γερμανία που θα αποδειχθεί ο πιο αδιάλλακτος αντίπαλος του κ. Τσίπρα
Η ισπανική κυβέρνηση ανησυχεί πως οτιδήποτε λιγότερο θα έδινε τεράστια πολιτική ώθηση στο κόμμα των Podemos, ενόψει των εκλογών του ερχόμενου Δεκεμβρίου, και ταυτόχρονα θα έθετε σε κίνδυνο το ισπανικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, που φαντάζει να αποδίδει τα πρώτα αποτελέσματα.
«Με άλλα λόγια, ίσως είναι απαραίτητο για την ευρωζώνη να θυσιάσει την Ελλάδα για να σώσει την Ισπανία», αναφέρει η «Wall Street Journal».