Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

«Παγώνει» η αξιολόγηση όλων των εκπαιδευτικών

Στον «πάγο» βάζει η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας το σύστημα αξιολόγησης δασκάλων και καθηγητών.



Οι διαδικασίες, οι οποίες ξεκίνησαν για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2014 και αφορούσαν αρχικώς σε σχολικούς συμβούλους και στη συνέχεια σε διευθυντές σχολείων, είναι «μετέωρες», αφού, σύμφωνα με τον νέο αναπληρωτή υπουργό Παιδείας Τάσο Κουράκη, «η αξιολόγηση, όπως την ξέραμε, θα καταργηθεί».

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Κουράκης, στη διάρκεια συνάντησης που είχε χθες με τη βουλευτή του συγκυβερνώντος κόμματος, των ΑΝΕΛ, Σταυρούλα Ξουλίδου, διατύπωσε τη θέση να «χαλαρώσουν» οι προϋποθέσεις βάσει των οποίων χορηγείται σε αλλόθρησκους η απαλλαγή παρακολούθησης του μαθήματος των Θρησκευτικών.

Με βάση τις ίδιες πηγές, πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας φέρεται να διαβεβαίωσε πως δεν είναι στις προθέσεις του να αλλάξει ο υποχρεωτικός χαρακτήρας των Θρησκευτικών -προοπτική που συναντά την έντονη αντίδραση της Εκκλησίας, αλλά και των ΑΝΕΛ- αν και ο ίδιος παλαιότερα είχε υποστηρίξει ότι τα Θρησκευτικά πρέπει να αντικατασταθούν από μάθημα Θρησκειολογίας.

Ειδικότερα, η προθεσμία για την ολοκλήρωση της τρέχουσας φάσης της αξιολόγησης, που αφορούσε σε διευθυντές σχολικών μονάδων, είχε, λόγω των εκλογών, παραταθεί έως τις 16 Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια, επρόκειτο να ξεκινήσει, για πρώτη φορά, η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Πλέον, το σχέδιο βρίσκεται στον «αέρα».

«Η αξιολόγηση, όπως την ξέραμε, θα καταργηθεί. Θα υπάρξει κάποιου είδους αξιολόγηση, η οποία θα γίνεται από τίμιους εκπαιδευτικούς και μόνο για να δούμε τις αδυναμίες και να ενισχύσουμε τις λειτουργίες. Καμία τιμωρητική διάθεση, μόνο διορθωτική προς το καλύτερο», δήλωσε ο κ. Κουράκης στην ιστοσελίδα «The Toc», προσθέτοντας ότι «οι εκπαιδευτικοί περιμένουν καλύτερες μέρες γιατί η ανόρθωση του εκπαιδευτικού είναι βασικός πυλώνας της ανόρθωσης της παιδείας».

Σε παλαιότερες δηλώσεις του, εξάλλου, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Παιδείας έχει χαρακτηρίσει το ισχύον πλαίσιο της αξιολόγησης «αυταρχικό» και «παράνομο», σημειώνοντας ότι θα αντικατασταθεί από άλλο το οποίο θα έχει ως άξονα την επιμόρφωση και τη στήριξη των εκπαιδευτικών.

Αλλάζουν τα βιβλία
Στις προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του υπουργείου είναι, επίσης, η επανεξέταση της ύλης και η συγγραφή νέων σχολικών βιβλίων.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι στη χθεσινή συνάντηση του κ. Κουράκη με την κυρία Ξουλίδου συμφωνήθηκε να συσταθούν άμεσα επιστημονικές ομάδες προκειμένου να εξετάσουν το θέμα.

Με βάση τις ίδιες πηγές, ο κ. Κουράκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μάθημα των Θρησκευτικών, διαβεβαιώνοντας για τον υποχρεωτικό χαρακτήρα του, αλλά και εκφράζοντας τον προβληματισμό του για τις προϋποθέσεις που τίθενται σε ό,τι αφορά την απαλλαγή από την παρακολούθηση του μαθήματος από αλλόθρησκους μαθητές.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι δύο πλευρές συζήτησαν ακόμη θέματα που αφορούν στην επαρκή στελέχωση των σχολείων τη νέα χρονιά, με τον κ. Κουράκη να τονίζει την ανάγκη άμεσων προσλήψεων εκπαιδευτικών, με προτεραιότητα όσων ανήκουν σε κλειστές λίστες (διοριστέοι ΑΣΕΠ, 30μηνο, 24μηνο + ΑΣΕΠ, λίστα πολυτέκνων) και, στη συνέχεια, από νέα, επικαιροποιημένη λίστα προϋπηρεσίας των αναπληρωτών.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com