Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΤΩΝ ΦΗΜΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΧΑΚΕΡ Εκτός το Faceboοκ λόγω εσωτερικού λάθους

Σε εσωτερικό σφάλμα απέδωσε το Facebook το πρόβλημα πρόσβασης στη δημοφιλή υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης που αντιμετώπισαν τα περισσότερα από 1,35 δισ. χρήστες του σε ολόκληρο τον κόσμο χθες το πρωί, διαψεύδοντας τις φήμες που κυκλοφόρησαν ότι έπεσε θύμα χάκινγκ από την ομάδα Lizard Squad.



Η βλάβη στο Facebook εμφανίστηκε χθες γύρω στις 8.10 π.μ. με την πρόσβαση να επανέρχεται λίγο μετά τις 9 π.μ. Στο ενδιάμεσο διάστημα, οι χρήστες του Facebook έσπευσαν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους -ή να αστειευτούν για το θέμα- στο Twitter, η χρήση του οποίου εκτοξεύτηκε σε αυτά τα περίπου 50-60 λεπτά. Με δεδομένο ότι, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που αφορούν το τέλος Σεπτεμβρίου, στο Facebook υπάρχουν πάνω από 1,35 δισ. χρήστες, εκ των οποίων 1,12 δισ. έχουν πρόσβαση και μέσω του smartphone τους, ήταν μάλλον προφανές η βλάβη να δημιουργήσει αίσθηση σε παγκόσμιο επίπεδο. Επιπλέον, πρόβλημα πρόσβασης υπήρξε και στο εξαιρετικά δημοφιλές Instagram, το οποίο, ως γνωστόν, ανήκει στο Facebook, και πρακτικά χρησιμοποιεί τις ίδιες υποδομές.

Ελλάδα
Ακόμη και στην Ελλάδα υπήρξαν ουκ ολίγα σχετικές δημοσιεύσεις (tweets) στο Twitter, καθώς εκτιμάται ότι οι λογαριασμοί των Ελλήνων χρηστών του Facebook έχουν ξεπεράσει πλέον τα 6 εκατ. δεδομένου ότι είναι πολύ μικρό το ποσοστό των εγχώριων χρηστών του Διαδικτύου που δεν έχει παρουσία -έστω και ελάχιστα ενεργή- στο δημοφιλέστατο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Λίγο μετά την αποκατάσταση της πρόσβασης, το Facebook έσπευσε να ανακοινώσει ότι η βλάβη οφείλεται σε μία αλλαγή που έγινε στα εσωτερικά συστήματα της υπηρεσίας και δημιούργησε το πρόβλημα. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται πως η βλάβη δεν οφείλεται σε παρέμβαση τρίτου μέρους, διευκρίνιση που κρίθηκε απαραίτητη, καθώς η ομάδα χάκερ Lizard Squad έσπευσε να γνωστοποιήσει -μέσω του Twitter- ότι το πρόβλημα στο Facebook προκλήθηκε από δίκη της «επίθεση». Η συγκεκριμένη ομάδα έχει αναλάβει την ευθύνη για αρκετές επιθέσεις με πιο γνωστές αυτές που έγιναν τους τελευταίους μήνες, στο Playstation Network και το Xbox Live.

Άλλες περιπτώσεις
Η χθεσινή βλάβη δεν είναι η πρώτη που αντιμετωπίζει το Facebook και, μάλιστα, το φαινόμενο έχει αρχίσει πλέον να σημειώνεται όλο και πιο συχνά, με αποτέλεσμα να υπάρχει μικρή ανησυχία. Βέβαια, αν λάβει κανείς υπόψη του τον αριθμό των χρηστών και τον όγκο των δεδομένων, το ενδεχόμενο να «πέσει» το Facebook, όπως συνέβη χθες, είναι μάλλον αναμενόμενο.

Το καλοκαίρι του 2014, το Facebook αντιμετώπισε πρόβλημα δύο φορές: η μία ήταν στις 19 Ιουνίου και η έτερη την 1η Αυγούστου. Η πιο «εκνευριστική» βλάβη ήταν πάντως στις 21 Οκτωβρίου 2013, όταν για 4 ώρες οι χρήστες δεν μπορούσαν να κάνουν δημοσιεύσεις (posts), κάτι που είχε προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια. Βλάβες είχαν παρουσιαστεί ακόμη στις 24 Σεπτεμβρίου 2010 και στις 31 Ιουλίου 2007, αλλά τότε -ειδικά στη δεύτερη περίπτωση- το Facebook αριθμούσε πολύ μικρότερο αριθμό χρηστών και η κατάσταση ήταν εντελώς διαφορετική.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com