Το σχέδιό του για την ελληνική αστυνομία ξεδιπλώνει ο νέος αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, καθηγητής Γιάννης Πανούσης, ο οποίος δίνει έμφαση στη «συμφιλίωση» του αστυνομικού με τον πολίτη.
«Το πρώτιστο καθήκον για έναν αρμόδιο σε ζητήματα προστασίας του πολίτη είναι να καταλάβει και ο πολίτης ότι προστατεύεται από τον θεσμό της Δημοκρατίας που λέγεται αστυνομία και να καταλάβει επίσης και η αστυνομία ότι δεν στρέφεται κατά των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των πολιτών, γιατί τότε είναι θεσμός κατά της Δημοκρατίας. Άρα να συμφιλιωθούμε, να συμφιλιωθεί η αστυνομία με τον πολίτη και ο πολίτης με την αστυνομία. Αυτό είναι το βασικό. Τα άλλα έπονται», τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σε ερώτηση για το πώς θα ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και μάλιστα σε «δύσκολες» γειτονιές, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημειώνει: «Η πρότασή μου θα είναι πεζές περιπολίες, αστυνομικός της γειτονιάς, προφανώς εκεί που χρειάζεται κάτι παραπάνω να υπάρξει ενίσχυση με μοτοσικλέτες κ.λπ., αλλά και τοπικά συμβούλια πρόληψης, δηλαδή συμμετοχή στην αντι-εγκληματική πολιτική. Δεν πρέπει σε κάθε γωνιά του δρόμου να έχουμε μια κλούβα και έναν αστυνόμο. Αυτά είναι πράγματα που μπορεί να λειτουργήσει μία αυτορυθμιζόμενη κοινωνία».
Αναφορικά με το μέλλον μονάδων, όπως η ΔΕΛΤΑ, ο κ. Πανούσης υποστηρίζει: «Θα τα συζητήσουμε όλα αυτά. Εγώ θεωρώ, όμως, ότι δεν καταργείς μία μονάδα αν δεν ξέρεις πώς να την αντικαταστήσεις. Πρέπει να καθορίσεις πλήρως τα καθήκοντά τους: Τον τρόπο, τον χρόνο, τον σκοπό με βάση το Σύνταγμα, τον νόμο, την κοινωνική ειρήνη, την κοινωνική συναίνεση. Κατά τη γνώμη μου οι αστυνομικοί δεν πρέπει να είναι άοπλοι. Το ερώτημα είναι ξέρουν πότε βγάζουν το όπλο; Ξέρουν πού το στρέφουν; Ξέρουν πότε πυροβολούν; Ή θεωρούν ότι το όπλο δίνει μια μαγκιά και μια εξουσία απέναντι στον άοπλο και διαμαρτυρόμενο πολίτη, τον συνταξιούχο, τον εκπαιδευτικό κ.λπ.».
Στο ερώτημα πώς θα λειτουργεί τώρα η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, τόνισε: «Με τον τρόπο που λειτουργούσε, φαντάζομαι. Αυτό που δεν πρέπει να γίνει στην αντιτρομοκρατική λειτουργία του υπουργείου ή γενικά του κράτους είναι να εμπλέκεται σε πολιτικά παιγνίδια. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ο υπουργός να προσπαθεί να οικιοποιηθεί με κάποιον τρόπο μία επιτυχία της αστυνομίας».