Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΙΚΟΙ Εκτιμήσεις από HSBC, Credit Suisse, Citi, JP Morgan: Προς όφελος και των δύο πλευρών ο συμβιβασμός

Συμβιβασμό της νέας ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρώπη προβλέπουν οι περισσότεροι διεθνείς οίκοι.




Σύμφωνα με την HSBC «ανεξάρτητα από τον τελικό πιθανό συμβιβασμό, με δεδομένο το πόσο μακριά βρίσκονται οι θέσεις των δύο πλευρών αυτή τη στιγμή, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της τρόικας θα είναι δύσκολες. Παρά όμως αυτές τις δυσκολίες, ο διεθνής οίκος θεωρεί ότι είναι προς το συμφέρον όλων των εμπλεκομένων να υπάρξει συμφωνία για το πρόγραμμα πιστοληπτικής γραμμής στήριξης. Επομένως, η πιθανότητα να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ είναι πολύ μικρή», λέει χαρακτηριστικά ο διεθνής οίκος.

Χρέος
Παράλληλα, δεν αποκλείει να υπάρξει μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους κοντά στον στόχο του ΣΥΡΙΖΑ στο 2% του ΑΕΠ (από το 4% που είναι τώρα). «Ένα νούμερο κοντά σε αυτό θα μπορούσε να είναι εφικτό με τη μείωση των επιτοκίων και την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων, ύψους 53 δισ. ευρώ).

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα διαρκέσουν αρκετούς μήνες και θα συνοδευτούν από μεταβλητότητα στις αγορές, εκτιμά η Citi. Σημειώνει πως αν και η τελική συμφωνία είναι απαραίτητη για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση τόσο της κυβέρνησης, όσο και των τραπεζών, στο ενδιάμεσο υπάρχουν «μαξιλάρια» για να αντιμετωπιστούν πιέσεις, όπως ο μηχανισμός ELA της ΤτΕ ή η αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων.

Ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μικρός, όμως τα πολιτικά ρίσκα αυξάνουν στην Ευρώπη, σημειώνει η ανάλυση, βλέποντας τις τάσεις στην Ισπανία αλλά και στη Μεγάλη Βρετανία και στη Γερμανία.

Η Ελλάδα μπορεί να ενισχύσει την αλληλεγγύη στην Ε.Ε., λέει η Credit Suisse.

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα συμβάλει στη σταθεροποίηση των προσδοκιών στην Ευρωζώνη παρέχοντας κίνητρα στην Ελλάδα να επιδιώξει συμφωνία με την Κομισιόν, σχολίασε ο οικονομολόγος της Credit Suisse, Giovanni Zanni δίνοντας μια πιο εφησυχαστική ερμηνεία στην άνοδο της Αριστεράς στην εξουσία.

Πιστωτές
H επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει τον σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά κατά την JP Morgan πιο σημαντική θα είναι η στιγμή που θα κληθεί να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Επ' αυτού, η επενδυτική τράπεζα κάνει πρόβλεψη πως η νέα κυβέρνηση θα κάνει τους αναγκαίους συμβιβασμούς με τους δανειστές και στηρίζει την ανάλυσή της σε τέσσερις βασικούς λόγους: Πρώτον, από τον χρηματοοικονομικό και τραπεζικό τομέα της Ευρώπης, ο οποίος θα δεχτεί μεγάλη πίεση σε περίπτωση αδιεξόδου. Δεύτερον, από την αποπληρωμή του χρέους. Τρίτον, από την ανάγκη των ελληνικών τραπεζών να έχουν συνεχή πρόσβαση στα κεφάλαια της ΕΚΤ και τέταρτον, από την επιθυμία της Ελλάδας να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ε


 
website counter
friend finderplentyoffish.com