Την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης για όλα τα εισοδήματα, την εφαρμογή νέας τιμαριθμοποιημένης κλίμακας αλλά και την αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των μερισμάτων, προαναγγέλει η κυβέρνηση μέσα από την εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού. Περισσότερα φορολογικά βάρη θα σηκώσουν τα φυσικά πρόσωπα σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις οι οποίες προβλέπεται ότι θα καταβάλουν λιγότερους φόρους το 2010
α τακτικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, προβλέπεται να διαμορφωθούν το 2010 στα 56,95 δισεκατομμύρια ευρώ από 53,14 δις. ευρώ που αναμένεται να συγκεντρωθούν μέχρι το τέλος του 2009. Τα πρόσθετα έσοδα θα προέλθουν:
►23,725 δις. ευρώ από την άμεση φορολογία (από 21,8 δις. ευρώ το 2009). Τα φυσικά πρόσωπα θα συνεισφέρουν 11,4 δις. ευρώ (από 10,92 δις. ευρώ το 2009) και τα νομικά πρόσωπα 3,525 δις. ευρώ από 3,8 δις. ευρώ το 2009.
►30,42 δις. ευρώ από την έμμεση φορολογία (από 28,78 δις. ευρώ το 2009). Προβλέπεται αύξηση των εισπράξεων από τον Φ.Π.Α (17,3 δις. ευρώ από 16,446 δις. ευρώ το 2009) αλλά και από τους φόρους κατανάλωσης (10,986 δις. ευρώ από 10,174 δις. ευρώ το 2009). Συνολικά τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 4,45 δισεκατομμύρια ευρώ (από τα 49,26 στα 53,7 δις. ευρώ).
Ο προϋπολογισμός του 2010 θα συνοδεύεται από νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2010. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην εισηγητική έκθεση, θα περιλαμβάνει:
•εφαρμογή ενιαίας τιμαριθμοποιημένης προοδευτικής κλίμακας φορολογίας φυσικών προσώπων,
•φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών με βάση τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων. Θα αφαιρείται ο φόρος που έχει παρακρατηθεί κατά τη διανομή του μερίσματος, καθώς και το ποσό που αναλογεί και έχει αποδοθεί από την εταιρεία ως φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων.
• φορολόγηση με χαμηλό συντελεστή των αδιανέμητων κερδών των επιχειρήσεων, με στόχο την "αύξηση των επενδύσεων, τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων και την αύξηση της απασχόλησης" όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση
•η φορολόγηση των συναλλαγών με εξωχώριες (offshore) εταιρείες φορολογικών παραδείσων,
• κατάργηση των φοροαπαλλαγών που κρίνονται ως χαριστικές
•η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των οποιονδήποτε αμοιβών,
• αναμόρφωση της φορολογίας κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών,
• λογιστικός προσδιορισμός του εισοδήματος,
•έκτακτη αύξηση του συντελεστή του ενιαίου τέλους ακινήτων (ΕΤΑΚ) για το έτος 2009, ως κοινωνική συνεισφορά της μεγάλης ακίνητης περιουσίας,
• αντικατάσταση του ΕΤΑΚ από το 2010 με προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας χωρίς εξαιρέσεις, με αναμόρφωση του αφορολόγητου ορίου,
•η επιτάχυνση της διαδικασίας είσπραξης φόρων και ανείσπρακτων οφειλών προς το Δημόσιο,
Επίσης, προναγγέλεται η υιοθέτηση "σύγχρονου πρότυπου μοντέλου οργάνωσης και λειτουργίας της φορολογικής διοίκησης, βάσει διεθνών προδιαγραφών, που θα λειτουργεί με σταθερούς κανόνες, μηχανογραφική στήριξη, αποκεντρωμένη οργάνωση, απλή και ενιαία ελεγκτική διαδικασία και διοίκηση βάσει συμφωνημένων στόχων"
Σημειωτέον πως ο προϋπολογισμός κατατέθηκε από τον Γ. Παπακωνσταντίνου σε ψηφιακό μέσο αποθήκευσης, το κοινώς αποκαλούμενο "στικ". Ο πρόεδρος της Βουλής, Φ. Πετσάλνικος χαριτολογώντας ανέφερε "Κι όμως σ’ αυτό περιέχεται ο προϋπολογισμός" σχολιάζοντας πως πρόκειται για την πρώτη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στην κατάθεση του ογκώδους προϋπολογισμού, ενώ εξέφρασε την ευχή και το έλλειμμα να μικρύνει εξίσου σύντομα.
Με τον ίδιο τρόπο είχε κατατεθεί ο προϋπολογισμός της Ισπανίας στο κοινοβούλιο από την υπουργό Οικονομίας, Έλενα Σαλγάδο στις 29 Σεπτεμβρίου 2009.