Μείωση του ελλείμματος στο 9,1% του ΑΕΠ το 2010 από το 12,7%, δηλαδή κατά 8,4 δισ. ευρώ, θέτει ως στόχο ο προϋπολογισμός που κατέθεσε στην Βουλή των Ελλήνων ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου. Συγκριτικά με το προσχέδιο η κυβέρνηση προσβλέπει σε πρόσθετη περικοπή δαπανών κατά 640 εκατ. ευρώ περίπου, οι οποίες εξοικονομούνται κυρίως από τη μείωση των επιχορηγήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων με επιπλέον 50 εκατ ευρώ.
Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, η μείωση του ελλείμματος θα συνοδευτεί από αναδιάταξη δαπανών για να βρεθούν πόροι ύψους 2,6 δισ. ευρώ ή 1,1% του ΑΕΠ για τη στήριξη των ασθενέστερων, του κοινωνικού κράτους, της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Η μείωση του ελλείμματος προκύπτει από την αύξηση κατά 4,5 δισ. ευρώ των καθαρών εσόδων, την μείωση κατά 2,3 δισ. ευρώ των πρωτογενών δαπανών, κατά 1,4 δισ. ευρώ των δαπανών για προμήθειες νοσοκομείων, κατά 0,5 δισ. ευρώ των δαπανών για παραλαβές εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Οι δαπάνες για τόκους αυξάνονται κατά 600 εκατ. ευρώ λόγω των μεγάλων δανειακών αναγκών και του υψηλού κόστους δανεισμού των προηγούμενων ετών.
Τα καθαρά έσοδα προβλέπεται να διαμορφωθούν στο ύψος των 57.560 εκατ. ευρώ (53.700 τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού και 3.860 εκατ. ευρώ του ΠΔΕ). Σύμφωνα με την πρόβλεψη αυτή τα έσοδα διαμορφώνονται στο 23,6% του ΑΕΠ από 21,5% του έτους 2009. Οι συνολικές (πλην χρεολυσίων) δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού περιορίζονται στο 32,8% του ΑΕΠ από 33,7% φέτος.
Το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης μειώνεται στο 9,2% του ΑΕΠ, από 12,2% το 2009, ενώ σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης περιορίζεται στο 9,1% του ΑΕΠ από 12,7% το 2009.
«Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο κράτος, μαζί με την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας μας ως προς τα στοιχεία που παρουσιάζει και στις πολιτικές που υιοθετεί» οριοθετήθηκαν ως οι βασικοί στόχοι του νέου προϋπολογισμού από τον υπουργό.
Θέτει ως δημοσιονομική προτεραιότητα τη σημαντική μείωση του ελλείμματος μαζί η συγκράτηση της αύξησης του δημοσίου χρέους «που υποθηκεύουν το άμεσο και το μακροπρόθεσμο μέλλον της οικονομίας μας» προσθέτοντας ότι πρέπει να εκπληρωθεί μέσα σε ένα εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, ύφεσης (κατά 0,3% κα ιτο 2010) αύξησης της ανεργίας και της κοινωνικής ανισότητας.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία με κάποια χρονική υστέρηση θα ακολουθήσει τη σταδιακή, μέσα στο χρόνο, ανάκαμψη με την επαναφορά σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης προς το τέλος του 2010, με τη βοήθεια που θα λάβει από το πακέτο στήριξης της οικονομίας και την αύξηση του ΠΔΕ στο 4,2%του ΑΕΠ. Το 2010 η ιδιωτική κατανάλωση προβλέπεται να σημειώσει μια μικρή αύξηση κατά 0,4% και οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου θα μειωθούν κατά 1,9%. Προβλέπεται αύξηση εξαγωγών κατά 2,5%, ενώ η δημόσια κατανάλωση θα μειωθεί το 2010 κατά 3%.
Αναμένεται αύξηση της ανεργίας στο 9,7% (εθνικολογιστική βάση) το 2010, λόγω της οριακής μείωσης της απασχόλησης και της εκτιμούμενης αύξησης του εργατικού δυ-ναμικού. Η αύξηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος προβλέπεται να επιβραδυνθεί στο 2,8%, από 4% το 2009.
Ο προϋπολογισμός καταγράφει αναλυτικά σε ειδικό κεφάλαιο την κυβερνητική πολιτική σε κάθε πεδίο (φορολογία, δαπάνες, επενδύσεις, υγεία παιδεία κλπ) αναλύοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Επίσης, ο υπουργός επανέλαβε τους άμεσους στόχους για την ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας., την μεταρρύθμιση του συστήματος σύνταξης και εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού την υιοθέτηση νέων συστημάτων συνεχούς (on line) παρακολούθησης της τήρησης του προϋπολογισμού και την κατάθεση νέου φορολογικού νομοσχεδίου.
Συνέντευξη Τύπου Παπακωνσταντίνου
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού, ο Γ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε τα εξής:
• Ο διάλογος για το νέο φορολογικό σύστημα θα ξεκινήσει εντός του έτους, τον Δεκέμβριο
• Κάθε μήνα θα πραγματοποιείται έλεγχος ανά κωδικό δαπανών
• Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και δανεισμού για το 2010 θα αποτυπωθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης
• Οι επίσημες ανακοινώσεις για το "πάγωμα" μισθών και συντάξεων του Δημοσίου, αλλά και το ύψος του "πλαφόν" θα γίνουν τον Ιανουάριο, με τη μισθολογική πολιτική
• Οι φορολογικοί έλεγχοι θα επικεντρωθούν στις μεγάλες επιχειρήσεις
• Δεν απέκλεισε την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού, αν χρειαστεί
• Δεν υπάρχουν σκέψεις για αύξηση του ΦΠΑ και επιπλέον αύξησης της έμμεσης φορολογίας
• Εξετάζεται η χρήση ταμειακής μηχανής από όλους τους επαγγελματίες για τους οποίους μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο- Τον Ιανουάριο οι ανακοινώσεις