Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Τρωτή απέναντι στην κλιματική αλλαγή η Ελλάδα σύμφωνα με έρευνα της ΤτΕ

Τρωτή απέναντι στην κλιματική αλλαγή είναι η χώρα μας σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας της Τράπεζας της Ελλάδας.


Αυτό τόνισε ο Εκπρόσωπος της Επιτροπής μελέτης επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής της Τράπεζας της Ελλάδας Μιχάλης Σκούρτος στη συζήτηση «Κλίμα, οικονομία και απασχόληση» κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών της διημερίδας "Κλίμα & Πόλη: με το βλέμμα στην Κοπεγχάγη" που διοργανώνει την Παρασκευή και το Σάββατο στην Αθήνα το Δίκτυο Μεσόγειος SOS με την υποστήριξη του Ε.ΚΕ.ΠΕΚ του Παντείου Πανεπιστημίου.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας της Τράπεζας της Ελλάδας με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Ελληνική Οικονομία» ο Μ. Σκούρτος αναφέρθηκε στους κινδύνους που διατρέχει η χώρα μας στους κλάδους του Τουρισμού και της Γεωργίας, στην τρωτότητα των παράκτιων περιοχών εξαιτίας της εκτεταμένης ακτογραμμής και τον μεγάλο κίνδυνο να χαθεί το μεγάλο απόθεμα βιοποικιλότητας που διαθέτει η χώρα.

Οι αφίξεις το 2100, σύμφωνα με την έρευνα, προβλέπεται ότι θα μειωθούν κατά 21% λόγω κλιματικής αλλαγής και η μείωση του εισοδήματος κατά 7%. Σημείωσε την αύξηση των ειδών στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο από 128 είδη το 2004 σε 192 είδη το 2009, ζήτημα που θέτει σε κίνδυνο μακροπρόθεσμα την δημόσια υγεία και αποτελεί απειλή για τον τουρισμό.

Για τον κλάδο της Γεωργίας παρουσίασε στοιχεία του ΕΛΓΑ που δείχνουν τη διαρκή αύξηση ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα. Επίσης, επεσήμανε ότι δεν είναι επαρκή τα αποθέματα νερού, γεγονός που οδηγεί στην αύξηση του κόστους ανά νοικοκυριό.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως τόνισε ο Μ. Σκούρτος, «για κάθε ένα βαθμό επιπλέον αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη μειώνεται κατά 8,5% το ανά κεφαλή εισόδημα».
 
website counter
friend finderplentyoffish.com