Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Μικρή προσέλευση στον εμβολιασμό κατά της νέας γρίπης

Με επιφυλακτικότητα υποδέχτηκαν και επισήμως, στη συντριπτική πλειονότητά τους, γιατροί και νοσηλευτές, το εμβόλιο για τη νέα γρίπη στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας από όπου ξεκίνησε την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου η πρώτη φάση του εμβολιασμού.


Ως φαίνεται οι πιλοτικοί εμβολιασμοί που είχαν γίνει την περασμένη εβδομάδα σε 28 μεγάλα νοσοκομεία της χώρας αλλά και οι ενημερωτικές εκστρατείες μέσα στα νοσηλευτικά ιδρύματα από τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία με λοιμωξιολόγους των νοσοκομείων δεν συνέβαλαν ιδιαίτερα στην αναστροφή του αρνητικού κλίματος του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού απέναντι στο νέο πανδημικό εμβόλιο. Τα κύρια επιχειρήματα των λοιμωξιολόγων ότι ο εμβολιασμός είναι μέτρο διαφύλαξης της υγείας πρωτίστως των ασθενών αλλά και βασική προϋπόθεση ώστε να αντέξουν οι δομές περίθαλψης στην επικείμενη κορύφωση του πανδημικού κύματος δεν έπεισε τους επαγγελματίες της υγείας.

Είναι ενδεικτικό ότι σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας οι εμβολιασθέντες κατά την πρώτη ημέρα δεν ξεπέρασαν αθροιστικά τις μερικές εκατοντάδες. Στο «Αττικόν» ο απολογισμός μέχρι αργά το απόγευμα της Δευτέρας ήταν 100 εμβολιασθέντες, στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» 80, στον Ευαγγελισμό περί τους 60, στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» άλλοι 50, στο Λαϊκό περίπου 60. Σύμφωνα μάλιστα με πηγές των νοσοκομείων, από το σύνολο των εμβολιασθέντων σχεδόν οι μισοί ήταν ασθενείς υψηλού κινδύνου οι οποίοι αξιοποίησαν την σύσταση των ειδικών του Εθνικού Συμβουλίου για την Πανδημία να επισπεύσουν τον εμβολιασμό τους έστω και κατά μία εβδομάδα προσκομίζοντας ιατρική γνωμάτευση για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού από τον θεράποντα ιατρό τους.

Οι αρμόδιοι εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι η κατάσταση θα ανατρέπεται με την πάροδο των ημερών υπέρ της θωράκισης του προσωπικού των νοσοκομείων. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι αποδέσμευσαν 200.000 δόσεις εμβολίου από τις αποθήκες του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας για να υπερκαλύψουν τις ανάγκες των νοσοκομείων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, περίπου 140.000 επαγγελματίες υγείας (προσωπικό των δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων, ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί και οδοντίατροι) θα χρειάζονταν το νέο εμβόλιο. Οι επιπλέον ποσότητες διατέθηκαν για τα άτομα υψηλού κινδύνου που θα ζητούσαν τον εμβολιασμό κατά προτεραιότητα, δηλαδή μία εβδομάδα πριν αρχίσει η χορήγηση του εμβολίου στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com