Την κατάργηση της βάσης του 10 για ειδικές ομάδες σχολών, την πιλοτική εφαρμογή του ολοήμερου λυκείου και την αντικατάσταση του νόμου της Μαριέττας Γιαννάκου για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ με νέο, σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας.
Συγκεκριμένα,
σύμφωνα με το Εθνος της Κυριακής, ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ θα προβλέπει α) την οικονομική, διοικητική και ακαδημαϊκή τους αυτονομία, β) κάθε πανεπιστήμιο θα αξιολογείται με βάση τους στόχους που το ίδιο έχει δημοσιοποιήσει και έχει συμφωνήσει με την Πολιτεία και γ) τα ιδρύματα θα συμφωνούν με την Πολιτεία τα χρήματα που θα παίρνουν αλλά και τις υποχρεώσεις που θα έχουν έναντί της. Ο προγραμματισμός των ιδρυμάτων θα είναι 4ετής και τα ΑΕΙ-ΤΕΙ θα δίνουν λόγο στο τέλος της 4ετίας για το πού πήγαν τα λεφτά που πήραν.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η κατάργηση της «βάσης του 10» είναι πολύ πιθανή για συγκεκριμένη κατηγορία σχολών, στις οποίες πρέπει να έχει πρόσβαση και ο πιο χαμηλόβαθμος μαθητής, και ίσως γίνει και στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2010.
Σε ό,τι αφορά την πιλοτική εφαρμογή του θεσμού του ολοήμερου σχολείου και στο λύκειο, το υπουργείο Παιδείας το προγραμματίζει για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την εφημερίδα. Οπως αναφέρεται, στόχος είναι το χτύπημα... των φροντιστηρίων. Οι μαθητές θα διδάσκονται σε απογευματινό ωράριο τα βασικά μαθήματα των κατευθύνσεών τους. Το πρόγραμμα θα εφαρμοσθεί πρώτα πιλοτικά σε περιορισμένο αριθμό λυκείων και η πορεία του, θα το καταστήσει ή όχι, άξιο να συνεχίσει. Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Παιδείας θα λειτουργήσει από το 2010 - 2011, περίπου 2.000 πιλοτικά ολοήμερα σχολεία σε διάφορες περιοχές της χώρας, οι οποίες θα επιλεγούν με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια.