Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Νέες κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Πειραιά

Απεργία την Πέμπτη και την Παρασκευή αποφάσισαν οι λιμενεργάτες. Ο Ανωμερίτης σε θέση διαπραγματευτή με την Cosco.


Νέα 48ωρη απεργία για την Πέμπτη και την Παρασκευή αποφάσισαν οι λιμενεργάτες του Πειραιά, κατά τη συνεδρίαση της διοίκησης της ΟΜΥΛΕ και της Ενωσης Λιμενεργατών του ΟΛΠ, με συνέπεια το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας να παραμείνει κλειστό για δυο ακόμα ημέρες. Οι λιμενεργάτες θα συνεδριάσουν εκ νέου την Παρασκευή για να αποφασίσουν αν θα κλιμακώσουν περαιτέρω τις κινητοποιήσεις τους.

Παράλληλα, συγκαλείται την επόμενη Τρίτη το ΔΣ της ΟΛΠ ΑΕ, προκειμένου να εκλέξει ως νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο τον τέως υπουργό Ναυτιλίας κ. Γιώργο Ανωμερίτη σε αντικατάσταση του νυν Διευθύνοντος Συμβούλου κου Νίκου Αναστασόπουλου.

Ο ορισμός του κ. Ανωμερίτη ως διευθύνοντος συμβούλου, αλλά και προέδρου του Οργανισμού θα επιβεβαιωθεί από την έκτακτη γενική συνέλευση του ΟΛΠ, η οποία θα συνέλθει εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας των 20 ημερών και θα αντικαταστήσει και τα μέλη του ΔΣ της ΟΛΠ ΑΕ.

Με την τοποθέτηση του Γιώργου Ανωμερίτη, η ΟΛΠ ΑΕ ξεκινάει άμεσα τον διάλογο για όλα τα ζητήματα που αφορούν στη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ ΑΕ και ΣΕΠ ΑΕ. Όπως έχει συμφωνηθεί από τις 9 Οκτωβρίου 2009, τα αποτελέσματα του διαλόγου θα ισχύσουν αναδρομικά από 1 Οκτωβρίου 2009.

Εξάλλου, το «πάγωμα» για δυο μήνες της εισόδου της κινεζικής Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, προκειμένου να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις των λιμενεργατών και να λειτουργήσει ομαλά το λιμάνι την εορταστική περίοδο, ζήτησαν από την κυβέρνηση από κοινού το ΕΒΕΑ, η ΟΜΥΛΕ και ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά, μετά από συνάντηση που είχαν.

Παράλληλα, εκπρόσωποι δεκατριών φορέων της αγοράς και των εμπορικών επιμελητηρίων αποφάσισαν να ζητήσουν ευθύνες από τη διοίκηση του ΟΛΠ, για το γεγονός ότι λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων υπάρχουν διαφυγόντα κέρδη στις επιχειρήσεις τους.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής χαρακτήρισε ως θέμα που «ταλανίζει την κοινωνία τις τελευταίες μέρες», τη νέα απεργία των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά. Ο κ. Πεταλωτής είπε ότι από την 1η Οκτωβρίου, όταν είχε ξεκινήσει η απεργία, η κυβέρνηση κλήθηκε να την αντιμετωπίσει «θέτοντας κριτήρια και γνώμονες» και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θεωρεί ότι «η μόνη εφικτή λύση περνά μέσα από το διάλογο» και γι' αυτό προσπαθεί να τον συνεχίσει. Τόνισε δε, ότι καθώς το ζήτημα είναι «σύνθετο», «απαιτούνται λεπτές και ισορροπημένες κινήσεις» και σημείωσε πως η κυβέρνηση είναι «συνεπέστατη με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις».

Επιπλέον, ερωτηθείς για το ζήτημα των ναυπηγείων του Σκαραμαγκά, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει αντιδράσει» και ότι «και σε αυτή τη διαδικασία θα πορευτεί με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον».
 
website counter
friend finderplentyoffish.com