Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Αρχίζει το συνέδριο της Ν.Δ. με στόχο την ενότητα

Με σύνθημα «Άνοιγμα στην κοινωνία: συνοχή, αλληλεγγύη, προοπτική» ξεκινάει σήμερα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το κρίσιμο έκτακτο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο θα αποφασίσει για την αναθεώρηση του καταστατικού, προκειμένου ο νέος αρχηγός να εκλεγεί από τη βάση.


Το ζήτημα της εκλογής από τη βάση θα κριθεί απόψε, καθώς μετά τις ομιλίες του Κώστα Καραμανλή και των υποψηφίων Ντόρας Μπακογιάννη, Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Ψωμιάδη, θα μπορούν να πάρουν τον λόγο οι σύνεδροι που επιθυμούν να μιλήσουν μόνο επί της προτάσεως αναθεώρησης του καταστατικού και θα ακολουθήσει ψηφοφορία. Το αυριανό πρόγραμμα προβλέπει μόνο ομιλίες συνέδρων, όπως είχε ανακοινωθεί στην κεντρική επιτροπή, κατόπιν των πιέσεων να γίνει πολιτικός διάλογος.

Η διαδικασία όμως έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια μεταξύ των συνέδρων. Και αυτό διότι υπάρχει η αίσθηση ότι το πρόγραμμα διαμορφώθηκε στη λογική «πάμε να εγκρίνουμε την αναθεώρηση και να τελειώνουμε», με αποτέλεσμα σημαντικό κομμάτι των συνέδρων να νιώθουν ότι έχουν απαξιωθεί από την οργανωτική και τους υποψήφιους, και να απαξιώνουν και αυτοί με τη σειρά τους το συνέδριο. Πολλοί σύνεδροι και κυρίως βουλευτές προβληματίζονταν μάλιστα μέχρι και χθες το βράδυ για το εάν θα πάρουν τον λόγο, καθώς αμφέβαλλαν κατά πόσον θα γίνει ουσιαστική πολιτική συζήτηση. Κατά συνέπεια, εκφράζονται φόβοι ότι ειδικά αύριο η κεντρική σάλα του ΣΕΦ θα είναι άδεια.

Ενδεικτικό είναι δε το κλίμα προβληματισμού μεταξύ στελεχών, που το 1997 είχαν στηρίξει Καραμανλή και σήμερα δεν έχουν ταχθεί ακόμη υπέρ κάποιου υποψηφίου, αλλά και η παρέμβαση των 10.500 ΟΝΝΕΔιτών.

Η πρώτη από τους υποψηφίους που ανταποκρίθηκε εν τω μεταξύ σε αυτή την «κίνηση νέων» είναι η κ. Μπακογιάννη, η οποία την Τρίτη προσκαλεί τα μέλη της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ σε πολιτική συζήτηση.

Και οι τρεις υποψήφιοι εν τω μεταξύ πραγματοποιούν συναντήσεις με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Ο Αρκάς πολιτικός δέχθηκε χθες στο γραφείο του την κ. Μπακογιάννη, με την οποία συνομίλησε για μιάμιση ώρα. Συνεργάτες του ανέφεραν ότι ο κ. Αβραμόπουλος θα συναντηθεί και με τον κ. Σαμαρά και με τον κ. Ψωμιάδη, αλλά μετά το συνέδριο, γεγονός που προκάλεσε ποικίλα σχόλια αλλά και αντιδράσεις.

Προβληματισμό προκαλούν εν τω μεταξύ και τα σενάρια το συνέδριο να μην εγκρίνει την αναθεώρηση του καταστατικού ή να υποβληθεί και νέα υποψηφιότητα.

Όσον αφορά στον πήχη για την ψηφοφορία, κορυφαίο μέλος της οργανωτικής εκτιμούσε ότι «το σφίξιμο που προκάλεσε στους νεοδημοκράτες το άκουσμα ότι θα ψηφίσουν και οι περαστικοί για τον δικό τους πρόεδρο κοίμισε τον κόσμο, συνεπώς δεν μπορεί να γίνει ακόμη πρόβλεψη».

Τι θα πουν Καραμανλής και υποψήφιοι

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής θα απευθυνθεί στους 4.459 συνέδρους αμέσως μετά την ομιλία του προέδρου της οργανωτικής Δημήτρη Σιούφα και την εισήγηση του γραμματέα Λευτέρη Ζαγορίτη.

Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του, ο κ. Καραμανλής θα στείλει μήνυμα στα στελέχη της «γαλάζιας» παράταξης να δείξουν προσήλωση στις αρχές της ενότητας, της αλληλεγγύης και της συνοχής. Παράλληλα, θα αναφερθεί στην απόφαση για εκλογή του νέου προέδρου από τα μέλη και θα τη χαρακτηρίσει μεγάλη κατάκτηση, καθώς θα ενισχύσει περαιτέρω την αποδοχή του νέου ηγέτη, θα καταστήσει σαφές πως θα στηρίξει τον διάδοχό του με όλες του τις δυνάμεις από την πρώτη ημέρα της εκλογής και θα επισημάνει πως θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αγώνων.

Αμέσως μετά την ομιλία του προέδρου της Ν.Δ. στο βήμα θα ανέβει η Ντόρα Μπακογιάννη, που μέχρι αργά χθες το βράδυ είχε συνεχείς συσκέψεις με τους στενούς συνεργάτες της.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών μιλώντας προς τους συνέδρους θα στείλει μήνυμα ενότητας και θα αναπτύξει την πολιτική της πλατφόρμα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό της Ν.Δ., με στόχο η παράταξη να γίνει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κεντροδεξιό κόμμα. Η υποψήφια πρόεδρος, επίσης, θα αναπτύξει με εκτενείς αναφορές το προγραμματικό της πλαίσιο, θα καταστήσει σαφές ότι η Ν.Δ. θα πρέπει να συγχρονίσει τον βηματισμό της με την κοινωνία και τους πολίτες, ενώ θα εστιάσει και στα θέματα του λαϊκισμού και της δημαγωγίας.

Ταυτόχρονα, η κ. Μπακογιάννη θα θέσει και το κρίσιμο δίλημμα που αφορά στην επόμενη ημέρα της «γαλάζιας» παράταξης. Σύμφωνα, λοιπόν, με τους στενούς συνεργάτες της η υποψήφια πρόεδρος θα τονίσει πως η Ν.Δ. δεν μπορεί να επιλέξει τον δρόμο της περιχαράκωσης, αλλά θα πρέπει να κάνει στροφή προς το κέντρο.

Ο Αντώνης Σαμαράς, που συνέγραψε ο ίδιος την ομιλία του χθες το μεσημέρι, αναμένεται να κινηθεί στο πλαίσιο της τοποθέτησής του το βράδυ της Τετάρτης στο θέατρο του Μπάντμιντον. Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες, ο Μεσσήνιος πολιτικός θα απευθύνει κάλεσμα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. να προσέλθουν μαζικά για να ψηφίσουν τον νέο ηγέτη της παράταξης, θα σταθεί ιδιαίτερα στο άνοιγμα των διαδικασιών, που προήλθε μετά από πρωτοβουλία του ίδιου και του Δημήτρη Αβραμόπουλου, και θα τονίσει πως αυτό που προέχει είναι η διαφύλαξη της ενότητας του κόμματος.

Θα ορίσει επίσης ως κορυφαίο θέμα της εκλογικής αναμέτρησης την ιδεολογική ταυτότητα της παράταξης, ενώ είναι πιθανό να αναπτύξει τους άξονες επάνω στους οποίους βασίζεται η στρατηγική του, όπως η σύνθεση των παραδοσιακών αξιών και των αρχών με τις πιο σύγχρονες φιλελεύθερες αντιλήψεις και η δημιουργία προοπτικής εξουσίας.

Πιο αιχμηρός απέναντι σε πρόσωπα και πολιτικές αναμένεται ότι θα είναι ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ., που χθες μίλησε σε συγκέντρωση φίλων του σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, θα κινηθεί στο πλαίσιο της ομιλίας που πραγματοποίησε προς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ είναι πιθανό να αναφερθεί και στις πιέσεις που έχει καταγγείλει πως δέχεται, μέσω τηλεφωνημάτων, προκειμένου να αποχωρήσει από την κούρσα της ηγεσίας.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com