Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Εναλλακτικές ποινές εισηγείται ο Χάρης Καστανίδης

Μέτρα για την αποσυμφόρηση των φυλακών, μεταξύ των οποίων και η η προσφορά κοινωφελούς εργασίας ως εναλλακτικής ποινής, δήλωσε ότι θα ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, κατά την επίσκεψή του στις φυλακές Διαβατών.


Ο Χάρης Καστανίδης επισκέφθηκε τις δικαστικές φυλακές Διαβατών στη Θεσσαλονίκη και ενημερώθηκε από τους ίδιους τους κρατούμενους για τα προβλήματα των συνθηκών κράτησής τους. Μετά την επίσκεψή του στο σωφρονιστικό κατάστημα, ο υπουργός Δικαιοσύνης γνωστοποίησε ότι τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσει μέτρα που θα κινούνται προς την κατεύθυνση της αποσυμφόρησης των φυλακών., μεταξύ των οποίων θα είναι και η προσφορά κοινωφελούς εργασίας ως εναλλακτικής ποινής.

"Η αλλαγή του σωφρονιστικού συστήματος θέλει χρόνο. Υπάρχουν όμως πράγματα που μπορούν να γίνουν σύντομα, προσδίδοντας μία πρώτη γεύση εξανθρωπισμού στις συνθήκες κράτησης όλων των φυλακών της χώρας. Οι εναλλακτικές ποινές μπορούν να συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων", σημείωσε ο κ. Καστανίδης.

Ο υπουργός μετάφερε στους δημοσιογράφους και μια φράση που του είπε ένας κρατούμενος, ότι "οι άνθρωποι γεννιούνται με πάθος και πεθαίνουν από λάθος" και σχολιάζοντας την επισήμανε: "Ας αποφύγουμε τουλάχιστον τα λάθη". Παράλληλα, ο Χάρης Καστανίδης δήλωσε ότι όλοι οι κρατούμενοι της χώρας θα ενταχθούν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και θα εμβολιαστούν κατά του ιού της νέας γρίπης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ), Μανόλης Λαμτζίδης, που συνόδευε τον κ. Καστανίδη, σημείωσε ότι "το δικαστικό σύστημα στη χώρα μας δυστυχώς παράγει περισσότερους κρατούμενους απ’ όσους μπορούν να αντέξουν τα καταστήματα κράτησης".

Ο διευθυντής των φυλακών Διαβατών, Κώστας Κουβράκης, τόνισε ότι στα Διαβατά βρίσκονται 610 κρατούμενοι, εκ των οποίων 34 είναι γυναίκες, προσθέτοντας ότι τα κελιά έχουν σχεδιαστεί για τέσσερις κρατούμενους, αλλά λόγω του υπερπληθυσμού στοιβάζονται δέκα κρατούμενοι ανά κελί.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com