Σχέδιο προεδρικού διατάγματος για τη σύσταση γραφείου αντιμετώπισης περιστατικών αυθαιρεσίας από ενστόλους παρουσίασε τη Δευτέρα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Υποσχέθηκε ότι θα μπει τέλος στο καθεστώς ανοχής, σημειώνοντας, «οι κύριοι αυτοί θα φύγουν αμέσως από το αστυνομικό σώμα και δεν θα επιστρέψουν ποτέ». Δεσμεύτηκε ότι από εδώ και στο εξής, όλοι οι αστυνομικοί θα φέρουν διακριτικά.
Όπως είπε, το διάταγμα έχει σκοπό να διευκολύνει τους πολίτες στην υποβολή καταγγελιών αυθαίρετης συμπεριφοράς από μέρος αστυνομικών και λιμενικών. Σε διάστημα ενός μηνός, το γραφείο θα τους παρέχει απάντηση για την τύχη της καταγγελίας τους. Η καταγγελία θα προωθείται στα αρμόδια πειθαρχικά ή ποινικά όργανα. Παράλληλα, προανήγγειλε τροποποίηση του πειθαρχικού δικαίου των αστυνομικών, εντός του επόμενου διμήνου, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία διερεύνησης των καταγγελιών πολιτών.
"Οι ένοχοι από εδώ και πέρα θα τιμωρούνται. Και αυτή είναι η διαφορά. Το πρόβλημα έως σήμερα είναι ότι το σύστημα απονομής δικαιοσύνης σε τέτοιες περιπτώσεις πάσχει από γραφειοκρατία, από αναξιοκρατία και από τη μη σοβαρή εξέταση καταγγελιών πολιτών. Δεν λέω ότι δεν θα ξανά' χουμε τέτοια περιστατικά [σ.σ. έκανε αναφορά σε πρόσφατα περιστατικά αυθαιρεσίας, όπως η υπόθεση της "ζαρντινιέρας". Αυτό που λέω είναι ότι θα πατάξουμε την ανομία και θα διασφαλίσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα ώστε να μην αμαυρώνουν την εικόνα των πολλών αστυνομικών λίγοι απαράδεκτοι", τόνισε ο υπουργός".
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, το γραφείο θα στελεχώνεται από περίπου 30 άτομα, πολιτικούς υπαλλήλους και επικεφαλής του θα είναι πρώην Αρεοπαγίτης. Θα συμμετέχουν επίσης στη διοίκησή του ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου και συνταξιούχος εισαγγελικός λειτουργός. Το σχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στο διαδίκτυο μέχρι τέλος Νοεμβρίου και ακολούθως θα προωθηθεί για υπογραφή.
Όσον αφορά στο ζήτημα των αστυνομικών που περιπολούν χωρίς να φέρουν διακριτικά, ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι "από εδώ και πέρα οι αστυνομικοί θα έχουν επώνυμο, θα φέρουν τα διακριτικά τους, γιατί είναι υπάλληλοι του κράτους και κάθε πολίτης πρέπει να γνωρίζει με ποιον έχει να κάνει".
Τέλος, γνωστοποίησε ότι από τις 30 Νοεμβρίου και για τρεις μήνες θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο φόρμα επικοινωνίας των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, προκειμένου να υποβάλλουν προτάσεις και σχόλια, αλλά όχι συκοφαντίες και προσωπικές επιθέσεις, όπως προειδοποίησε.
Απομάκρυνση δύο ειδικών φρουρών
Στο μεταξύ, διατάχθηκε από τον Μ. Χρυσοχοΐδη η άμεση απομάκρυνση από την αστυνομία δύο ειδικών φρουρών, που καταγγέλλονται ότι συμπεριφέρθηκαν βιαίως σε μητέρα, την οποία και συνέλαβαν και επιβίβασαν σε περιπολικό παρά το γεγονός ότι συνόδευε το δίχρονο παιδί της. Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία οι δύο Ειδικοί Φρουροί, που υπηρετούν στο Α΄ Αστυνομικό Τμήμα Γλυφάδας και στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλίπολης, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.