Μετά την επιχείρηση πειθούς των Ευρωπαίων εταίρων για το «αξιόμαχο» της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων, ο Γ. Παπανδρέου θα επιχειρήσει να πείσει και την ελληνική κοινωνία ότι το ΠΑΣΟΚ και... θέλει και μπορεί να λάβει μέτρα που δεν θα είναι σε βάρος των αδυνάτων και των νομοταγών. «Είμαστε κυβέρνηση ανατροπών, όχι διαχείρισης», δήλωσε στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο, εν όψει της έναρξης του εθνικού κοινωνικού διαλόγου.
Το κοινωνικό κάλεσμα του Γ. Παπανδρέου για πλήρη ρήξη με το παρελθόν και ανάληψη της ευθύνης που αναλογεί στον καθένα, αναμένεται να έχει αποδέκτες όλους τους παράγοντες του δημόσιου βίου -κόμματα,φορείς και πολίτες-, με βασικό στόχο να προχωρήσουν άμεσα οι αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. "Πρέπει να πάρουμε σκληρές και δύσκολες αποφάσεις. Θα συγκρουστούμε, αλλά θα φέρουμε αξιοπιστία", δήλωσε ενώπιον των υπουργών. Πρόσθεσε ότι η κρίση δίνει την ευκαιρία θεραπείας χρόνιων ασθενειών στην πολιτική και τη δημόσια ζωή.
Το σχέδιο ανάκαμψης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να περιλαμβάνει σκληρά μέτρα για την πάταξη της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, καθώς και διαρθρωτικές αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο 2010. Όπως έχει ήδη διαμηνύσει ο πρωθυπουργός, το βάρος θα πέσει στους έχοντες, ενώ ταυτόχρονα θα στηριχθούν οι οικονομικά ασθενέστεροι. "Να προστατεύσουμε το μέσο εισόδημα και τον αδύναμο πολίτη", τόνισε, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.
Όσον αφορά στον κοινωνικό διάλογο, επεσήμανε ότι αποτελεί προεκλογική δέσμευση και συμπίπτει με την κρίση αξιοπιστίας της χώρας. Ο πρωθυπουργός ζήτησε το σχηματισμό συμμαχιών για τις ανατροπές. "Η εφαρμογή πολλών και σημαντικών αποφάσεων απαιτεί συμμετοχή", υπογράμμισε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κοινωνικός διάλογος που ξεκινά θα έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
"Πρόβα" σύνθεσης στις απόψεις των υπουργών
Στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο, που συγκάλεσε ο Γ. Παπανδρέου ενόψει και του αυριανού συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, κατά το οποία θα παρουσιάσει τις προτάσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς, κυριάρχησαν οι προσπάθειες γεφύρωσης των δύο βασικών τάσεων που εκφράζουν στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.
Σε σημειολογικό επίπεδο μάλιστα η...καλή ημέρα φαίνεται από το πρωί. Παρ' ότι εισήλθαν από διαφορετικές πλευρές στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Γ. Παπακωνσταντίνου και ο Δημ. Ρέππας, ο δεύτερος έβγαλε το παλτό του και το έριξε στις πλάτες του υπουργού Οικονομικών. Ίσως σε ένδειξη συμπαράστασης και προστασίας ΄για τις...χαμηλές θερμοκρασίες των Βρυξελλών.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, πάντως, ξεκινά αυτή την εβδομάδα επαφές με τους ευρωπαίους ομολόγους του, σε μια προσπάθειά να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων εταίρων στην Ελλάδα, εν όψει, μάλιστα, της έναρξης του δανειακού προγράμματος για το 2010. Αυριο θα βρεθεί στο Βερολίνο και το Παρισι και την Τετάρτη, θα επισκεφτεί το Λονδίνο.