Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Επιφυλάξεις και σκεπτικισμός για τα μέτρα από το διεθνή Τύπο

Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει η Wall Street Journal τις εξαγγελίες του Ελληνα πρωθυπουργού και ο αρθρογράφος της, Richard Barley εκτιμά πως «η ομιλία του Γ. Παπανδρέου για τα μέτρα αποκατάστασης των οικονομικών της χώρας προσέφερε λιγοστά πράγματα στους επενδυτές... »


"... Μετά τη διάσωση του Ντουμπάι από το Αμπου Ντάμπι οι αγορές ήλπιζαν σε ένα παρόμοιο ευτυχές τέλος για την Ελλάδα. Η απογοήτευση ήταν ξεκάθαρη, το επιτόκιο του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έφτασε την Τρίτη στο 5,75%..."

"Πράγματι η Ελλάδα έθεσε ένα φιλόδοξο στόχο για τον περιορισμό του ελλείμματός της κάτω από το 3% το 2013 και [πράγματι] η χώρα έχει πετύχει ένα παρόμοιο στόχο στο παρελθόν, όμως σε μια μεγαλύτερη χρονικά περίοδο. Από έλλειμμα 14% το 1990 έπεσε στο 3,1% το 1999. Αυτό, όμως, συνέβη χωρίς [η Ελλάδα] να αγγίξει την τσουκνίδα της περιστολής των δαπανών: Στη διάρκεια εκείνης της περιόδου οι φόροι ως ποσοστό του ΑΕΠ ανέβηκαν κατά 10,4 μονάδες, όταν οι δαπάνες υποχώρησαν κατά 0,5 μονάδα, σημειώνει η JP Morgan..."

O αρθρογράφος της Wall Street Journal αναφέρεται επίσης στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας από τους διεθνείς οίκους. "Η ομιλία [του Γ. Παπανδρέου] δεν προσέφερε ανακούφιση στην S&P και την Moody's. H Μoody's αξιολογεί την Ελλάδα υψηλότερα, στο επίπεδο Α1, και εμφανίζεται πρόθυμη να δώσει χρόνο στην κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση".

Financial Times: Ελλάδα όπως... Καλιφόρνια;

Μια διαφορετική προσέγγιση υιοθετεί ο Ralph Atkins των Financial Times, που κάνει μια σύγκριση της Ελλάδας με την Καλιφόρνια και αναρωτιέται "γιατί η Ελλάδα είναι πρόβλημα για την ευρωζώνη, όταν η Καλιφόρναι, που βρίσκεται σε σαφώς χειρότερη θέση, δεν προκαλεί αντίστοιχες ανησυχίες για τις ΗΠΑ και το δολάριο;" Σε μια προσπάθεια ερμηνείας αυτού του παραδόξου ο αρθρογράφος παραθέτει μερικές ερμηνείες:

- Η Ελλάδα έχει εμφανίσει αδυναμίες στα συστήματα διαχείρισης πολιτικών και οικονομικών κρίσεων της ευρωζώνης, κάτι που μπορεί να σημαίνει πως δεν είναι κατάλληλα εξοπλισμένη αν ένα μεγαλύτερο κράτος-μέλος αντιμετώπιζε σοβαρές δυσκολίες.
- Η ευρωζώνη είναι μόλις 11 ετών, γι' αυτό μια διάλυσή της είναι πιθανότερη από τη διάλυση των ΗΠΑ.
- Οι πολιτικοί της ευρωζώνης έχουν μεγαλύτερα περιθώρια ανεύθυνης συμπεριφοράς, ελλείψει κεντρικής διοίκησης, γι' αυτό και οι πολιτικοί κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι [συγκρινόμενοι με αυτούς στις ΗΠΑ].
- Η αμερικανική οικονομία επιτρέπει τη μεταφορά κεφαλαίων μεταξύ των Πολιτειών. Ομως στην ευρωζώνη οι άλλες χώρες μπορεί να αφήσουν την Ελλάδα να πέσει στην άβυσσο, ασχέτως των επιπτώσεων.
- Η Ελλάδα δεν αποτελεί στην πραγματικότητα μεγάλο πρόβλημα. Ομως οι αγορές υπερβάλλουν ή διατηρούν προκαταλήψεις έναντι του ευρώ και γι' αυτό θα εκμεταλλευτούν κάθε ευκαιρία για να μιλήσουν για την ανάγκη διάσπασης της ευρωζώνης.


Τα διεθνή πρακτορεία σημειώνουν μεταξύ άλλων πως η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας οδηγεί σε ενίσχυση του δολαρίου. Το αμερικανικό δολάριο θεωρείται ασφαλές καταφύγιο, καθώς οι επενδυτές φοβούνται πως τα οικονομικά της χώρας μας μπορεί να δημιουργήσουν ευρύτερα προβλήματα στην ευρωζώνη.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com