Τον φόβο ενεργοποίησης του Σχεδίου Β του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης ζει η κυβέρνηση στην περίπτωση που δεν αποδίδει το Σχέδιο Α ή απαιτηθούν σκληρότερα μέτρα από τους «επιτηρητές» για την έξοδο από την κρίση.
ο Σχέδιο Α προβλέπει εξοικονόμηση από έσοδα και δαπάνες 23,6 δισ. ευρώ στην τριετία 2010-2012 και το Σχέδιο Β (1,951 δισ. ―) έχει ένα «μαξιλάρι» 0,2% του ΑΕΠ για φέτος, ήτοι 479 εκατ. ευρώ, 0,3% του χρόνου ή 729 εκατ. ευρώ και 0,3% το 2012 ήτοι 743 εκατ. ευρώ. Αλλωστε, το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων δεν έχουν αποκλείσει ούτε ο πρωθυπουργός ούτε ο υπουργός Οικονομικών, στην περίπτωση που παραστεί ανάγκη.
Μέσα σε 4 μήνες, το οικονομικό επιτελείο μάς έκοψε ένα κοστούμι 5,46 δισ. ευρώ. Ξεκίνησε με την επιβολή των έκτακτων εισφορών σε επιχειρήσεις 870 εκατ. και σε ακίνητα 180 εκατ. και συνέχισε με την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε τσιγάρα 650 εκατ., ποτά 60 εκατ. και καύσιμα 1 δισ. ευρώ. Σειρά πήρε το φορολογικό με τις αλλαγές στην κλίμακα εκ των οποίων προσδοκά 200 εκατ. ευρώ, την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης 700 εκατ. και των φοροαπαλλαγών 200 εκατ. ευρώ, ενώ από τις αλλαγές στη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας αναμένουν 400 εκατ. και 1,2 δισ. από τη φοροδιαφυγή.
Ετοιμες εισηγήσεις
Στους επιτελείς της οδού Νίκης έχουν φθάσει αρκετές εισηγήσεις επιβολής πρόσθετων μέτρων σε περίπτωση πρόσθετων δημοσιονομικών αναγκών. Μεταξύ αυτών, χωρίς να σημαίνει ότι θα υιοθετηθούν ή θα απορριφθούν, καθώς σε αυτή τη φάση «συζητώνται όλα», όπως έλεγε αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου, εντάσσονται «9» κρίσιμα μέτρα:
1. Αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, καθώς δεν έχει επέλθει ακόμα η σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Κάθε αύξηση της τάξης του 10% ισοδυναμεί με έσοδα 1 δισ. ευρώ. Και μια ακόμα αύξησή του, δεύτερη μέσα στο έτος, δεν αποκλείεται.
2. Η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε ποτά και τσιγάρα επίσης σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα θεωρείται σχεδόν βέβαιη. Θέση την οποία άλλωστε έχει υποστηρίξει επανειλημμένως ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην περίπτωση που υπάρξει ανάγκη.
3. Το σχέδιο της αύξησης του ΦΠΑ δεν έχει εγκαταλειφθεί ποτέ και θα ανασυρθεί όταν φθάσουν στο έσχατο σημείο. Τα ενδεχόμενα που εξετάζονται είναι είτε η αύξηση των συντελεστών 9% και 19% κατά 1 έως 3 μονάδες είτε η καθιέρωση ενός συντελεστή μεταξύ 10-15% και η υιοθέτηση ενός νέου συντελεστή πολυτελείας ακόμα και στο 30%.
Νέα περικοπή επιδομάτων
4. Συνέχιση της περικοπής των επιδομάτων, προκειμένου η τελική μείωση στις αποδοχές να φθάσει στο 10% έναντι 5,5% σήμερα. Το οικονομικό επιτελείο απεύχεται σε κάθε περίπτωση να βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να κόψει έναν ετήσιο μισθό... Εν τούτοις πρέπει να κρατηθεί ότι το μέτρο αυτό θεωρείται δεδομένο στην περίπτωση που το κοστούμι το κόψει το ΔΝΤ.
5. Πάγωμα ακόμα και των αυξήσεων σε συντάξεις μέχρι 2.000 ευρώ.
6. Υπό εξέταση η αύξηση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις στο 100% από 80% σήμερα.
7. Το ενδεχόμενο της έκτακτης εισφοράς έρχεται ξαναζεσταμένο. Το ζήτημα είναι αν θα επιχειρηθεί για δεύτερη φορά. Δεν πρέπει να παραβλεφθεί ότι υπάρχει πρόταση, από καιρό μάλιστα, της επιβολής της εισφοράς και σε χαμηλότερα εισοδήματα -κάτω των 60.000 ευρώ.
8. Η επιβολή φόρου 5% (ή 8% σε όσα παραμείνουν εκτός) για τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων που εκτιμούν ότι θα αγγίξουν τα 16-20 δισ. ευρώ (80 με 100 δισ. ή το 30% του ΑΕΠ υπολογίζουν ότι βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού) προτείνεται να συμπληρωθεί και με επαναπατρισμό των πολύτιμων μετάλλων (όπως ράβδοι χρυσού).
9. Στο πακέτο των αποκρατικοποιήσεων της δημόσιας περιουσίας διερευνάται και η ένταξη ακόμα και των 98.000 καταπατημένων δημόσιων εκτάσεων, με παραχώρηση τίτλων κυριότητας έναντι ενός σεβαστού αντίτιμου.