Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

«ΠΑΓΙΔΑ» ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΣΕ ΦΤΩΧΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΟΥΣ, ΑΓΡΟΤΕΣ, ΓΟΝΕΙΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΚΑΙ... ΜΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Στο πυρ το εξώτερον στέλνει τους έχοντες χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, τους αγρότες, τις οικογένειες που σπουδάζουν παιδιά και όσους δεν έχουν υποκύψει στη σύγχρονη καταναλωτική μανία το υπουργείο Οικονομικών.


Με την υποχρεωτική προσκόμιση αποδείξεων για την κάλυψη του αφορολογήτου ορίου, που μέχρι πέρυσι θεωρούνταν δεδομένο, το οικονομικό επιτελείο έστησε την «παγίδα» του έναντι όσων δεν καταναλώνουν. Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να μην καλυφθεί το απαιτούμενο ποσό των αποδείξεων από σημαντική πλειονότητα του πληθυσμού, καθώς:

Α Οι έχοντες παιδιά δαπανούν πολλά χρήματα για την εκπαίδευσή τους, είτε σε ιδιωτικά σχολεία (εξαιρούνται ως τεκμήριο) ή ιδιωτικές σχολές (άγνωστο αν θα ενταχθούν) ή νηπιαγωγεία ή παιδικούς σταθμούς (επίσης άγνωστη η ένταξή τους) είτε σε φροντιστήρια ή ιδιαίτερα (εκπιπτόμενες δαπάνες πέραν του αφορολογήτου).

Β Οι κάτοικοι αγροτικών περιοχών έχουν περιορισμένες ανάγκες σε τρόφιμα από σουπερμάρκετ ή μανάβικα ή οπωροπωλεία, καθώς αρκετοί καλλιεργούν τα δικά τους προϊόντα ή τρέφουν δικά τους ζώα ή ψαρεύουν.

Γ Οι φορολογούμενοι μεγάλης ηλικίας, καθώς δεν ανήκουν στις καταναλωτικές ομάδες του πληθυσμού.

Ασύμφορη, η αποταμίευση

Δ Οσοι έχουν μάθει να αποταμιεύουν κινδυνεύουν να υποστούν ποινή, καθώς δεν κάνουν αγορές, δεν ξοδεύουν τα χρήματά τους.

Ε Οι έχοντες χαμηλά και μεσαία εισοδήματα αδυνατούν να μαζέψουν τις αποδείξεις. Επί παραδείγματι, φορολογούμενος με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 30.000 ευρώ πρέπει να μαζεύει αποδείξεις 82,19 ευρώ την ημέρα ή 576,92 ευρώ την εβδομάδα ή 2.500 ευρώ το μήνα.

Οι πρώτες αντιδράσεις από πλευράς πολιτών και κοινωνικών φορέων ήταν έντονες. Το γεγονός αυτό έχει προβληματίσει την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο άρχισε να διερευνά αν πρέπει να ρίξει το 30% σε χαμηλότερα επίπεδα. Αλλωστε, την επομένη των ανακοινώσεων μπήκε οροφή 12.000 ευρώ για εισοδήματα 40.000 ευρώ και πάνω. Μεταξύ αυτών που εξετάζουν είναι είτε να μειωθεί σε 20% με 25% το ποσοστό των απαιτούμενων αποδείξεων για όλους είτε να ισχύσει ένα τέτοιο ποσοστό ή ακόμα και 15% για μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και να διατηρηθεί το 30% για υψηλότερα εισοδήματα.

Για την ώρα οι φορολογούμενοι πρέπει να ζητούν αποδείξεις από παντού αν θέλουν να αποφύγουν τις δυσάρεστες εκπλήξεις πληρωμής επιπλέον φόρου από του χρόνου.

20 πράγματα που πρέπει να ξέρετε

Για να αποφύγετε τις παγίδες προσέξτε στα 20 πιο επικίνδυνα σημεία:

1. Ενιαία προοδευτική φορολογική κλίμακα για το σύνολο των φυσικών προσώπων: μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις, εισοδηματίες, αγρότες και το σύνολο των εισοδημάτων, όπως μερίσματα, διανεμόμενα κέρδη, υπεραξία από βραχυχρόνια αγοραπωλησία μετοχών (με αναγνώριση ζημιών) και αυτοτελώς φορολογούμενα (πλην τόκων καταθέσεων και κρατικών ομολόγων).

2. Θα τιμαριθμοποιείται κάθε δύο χρόνια.

3. Διπλασιάζεται ο αριθμός των κλιμακίων, που αυξάνουν σε 8 από 4, με συντελεστές 18% έως 40%.

4. Δεν θίγονται εισοδήματα μέχρι 40.000 ευρώ, εν αντιθέσει με τα πέραν αυτών που θα πληρώνουν υψηλότερους φόρους.

5. Μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 6.000 ευρώ.

6. Κάλυψη του υπόλοιπου βασικού αφορολογήτου μέχρι τα 12.000 ευρώ με αποδείξεις.

7. Υποχρεωτική η προσκόμιση αποδείξεων ίσων με το 30% του εισοδήματος για τους έχοντες φορολογητέο εισόδημα από 12.001 ευρώ και πάνω, ενώ όσοι έχουν μεταξύ 6.000 και 12.000 ευρώ θα υποβάλλουν το 10% του εισοδήματός τους.

8. Καμία απόδειξη από φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ.

Κατανομή μεταξύ συζύγων

9. Αναγνωρίζεται το 100% των υποχρεωτικών αποδείξεων για την κάλυψη του αφορολογήτου.

10. Σε συζύγους έχουμε κατανομή των αποδείξεων ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος του καθενός επί του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος. Προέχει η κάλυψη του αφορολογήτου και των δύο συζύγων.

11. Αν δεν καλυφθούν οι απαιτούμενες αποδείξεις για την κάλυψη του αφορολογήτου, τότε επιβάλλεται ποινή φόρου ίση με το 10% του ακάλυπτου ποσού.

Ανώτατο πρόστιμο 1.200―

12. Θεσπίζεται ανώτατο όριο ποινής 1.200 ευρώ, που αντιστοιχεί στο 10% του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ.

13. Ευχέρεια υποβολής αποδείξεων και πέραν του απαιτούμενου ποσού για την κάλυψη του αφορολογήτου και μέχρι 30.000 ευρώ κατά οικογένεια, με μπόνους 10% έκπτωσης από τον τελικό φόρο.

14. Στις αποδείξεις για την κάλυψη του αφορολογήτου εντάσσονται όσες έχουν σχέση κυρίως με την καθημερινότητα, όπως από σουπερμάρκετ, μανάβη, οπωροπώλη, φούρνο, εμπορικό κατάστημα, διόδια, κοινόχρηστα, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές, φαρμακεία, συνεργεία αυτοκινήτων, λαϊκές αγορές, ψιλικατζίδικα, περίπτερα, ταξί, βενζινάδικα κ.λπ.

15. Εκκρεμεί η εγκατάσταση ταμειακών μηχανών από ψιλικατζίδικα, πωλητές λαϊκών αγορών, λιανοπωλητές, βενζινάδικα, ταξί κ.λπ. Μέτρο για το οποίο εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί χρονικό διάστημα ίσως και ενός έτους. Ενδεχόμενο το οποίο θα μπλοκάρει ουσιαστικά την προσκόμιση αποδείξεων.

Αυτοκίνητο, ΔΕΗ: όχι

16. Εξαιρούνται των αποδείξεων όσες αφορούν αγορά προϊόντων ή αγαθών που αποτελούν τεκμήριο (αυτοκίνητα, ακίνητα, σκάφη, αεροσκάφη κ.λπ.), λογαριασμοί (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ -ύδρευση και αποχέτευση, τηλεπικοινωνίες - σταθερά και κινητά), εισιτήρια μεταφορικών μέσων (λεωφορεία, τρένα, αεροπλάνα κ.λπ.).

17. Δεν προσμετρώνται στις αποδείξεις κάλυψης του αφορολογήτου οι εκπιπτόμενες δαπάνες, όπως ιατρικά, φροντιστήρια, ασφάλιστρα, εισφορές, ενοίκια, τόκοι, αμοιβές δικηγόρων κ.λπ., καθώς αναγνωρίζονται για μείωση του εισοδήματος ή έκπτωση από το φόρο πέραν του αφορολογήτου.

18. Ανοιχτό παραμένει ακόμα το θέμα της έκπτωσης των τόκων από στεγαστικά δάνεια. Σήμερα ισχύουν τέσσερα διαφορετικά καθεστώτα ανάλογα με το χρόνο σύναψης του δανείου. Παράγοντες του υπουργείου επισημαίνουν ότι το ζήτημα δεν έχει λήξει, τονίζοντας πως μέχρι την κατάθεση του νομοσχεδίου μπορεί να υπάρξει κάποια νεότερη απόφαση. Μεταξύ αυτών που συζητιούνται είναι να ισχύσει ένα ενιαίο καθεστώς για όλα τα δάνεια και ανεξαρτήτως του χρόνου σύναψης. Και εξετάζουν να εκπίπτει το 100% των τόκων για δάνειο πρώτης κατοικίας, συμπεριλαμβανόμενων και των επισκευαστικών που την αφορούν, είτε σε ποσοστό 100% και μέχρι 120 τ.μ. είτε σε ποσοστό 100% και μέχρι 200.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας.

19. Από μηδενική βάση εξετάζονται και οι σχεδόν 1.000 φοροαπαλλαγές, που θα κοπούν στη μεγάλη πλειονότητά τους πλην αυτών που καλύπτουν ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες (ανάπηροι, πολύτεκνοι, αποζημίωση από απόλυση κ.λπ.).

20. Οι αποδείξεις θα υποβάλλονται είτε ηλεκτρονικά σε ειδική φόρμα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων είτε με κλειστό φάκελο που θα αποστέλλεται στην Εφορία. Ηλεκτρονικά από του χρόνου και οι δηλώσεις εισοδήματος από το σύνολο των φορολογούμενων.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com