Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Ο Χριστοδουλάκης διαψεύδει τα περί «Παρθενώνος»

Διαψεύδει κατηγορηματικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης το δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Times», σύμφωνα με το οποίο σκόπευε να τιτλοποιήσει ακόμη και τα μελλοντικά έσοδα από την Ακρόπολη και άλλους αρχαιολογικούς χώρους.


Με δηλώσεις του ο πρώην υπουργός τονίζει ότι δεν συζητήθηκε ποτέ τέτοιο θέμα και ότι ουδέποτε είχε προχωρήσει σε τιτλοποίηση προς είσπραξη εσόδων. Εχει μάλιστα στείλει σχετική επιστολή στη βρετανική εφημερίδα, η οποία θα δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες

Στο εν λόγω δημοσίευμα, με τίτλο «Στο μικροσκόπιο οι τράπεζες για την ελληνική τιτλοποίηση», η ανταποκρίτρια της εφημερίδας Κέριν Χόουπ διατείνεται ότι ο κ. Χριστοδουλάκης σκόπευε, μετά την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, τον Μάιο του 2001, να προχωρήσει σε τιτλοποίηση των μελλοντικών εσόδων των εισιτηρίων που θα έκοβαν οι περίπου 6.000.000 τουρίστες που επισκέπτονται την Ακρόπολη και άλλους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα.

Ξεκινά μάλιστα το δημοσίευμα γράφοντας σε εισαγωγικά: «"Γιατί να μην τιτλοποιήσουμε τον Παρθενώνα;", αναρωτήθηκε ο Νίκος Χριστοδουλάκης...». Η συμφωνία δεν προχώρησε, κατά την εφημερίδα, λόγω των αντιδράσεων των αρχαιολόγων , «που φοβήθηκαν ότι θα οδηγούσε σύντομα στη δημιουργία θεματικών πάρκων τύπου Ντίσνεϊλαντ στους αρχαιολογικούς χώρους».

Η Κέριν Χόουπ σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος αναφέρει ότι η μεγαλύτερη ελληνική συμφωνία τιτλοποίησης ήταν αυτή που έγινε μέσω ειδικού επενδυτικού σχήματος που έφερε την επωνυμία «Ατλας».

Ο «Ατλας» των 2 δισ.

Η ελληνική κυβέρνηση συγκέντρωσε 2 δισ. ευρώ το 2001, τα οποία αφορούσαν χρηματοδοτήσεις από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία που θα έπαιρνε η χώρα μας τα επόμενα 7 χρόνια. Στην εν λόγω συμφωνία μετείχαν οι τράπεζες ΒΝΡ Paribas και Deutsche Bank, καθώς και οι ελληνικές Eurobank και Εθνική.

«"Επενδυτικές τράπεζες, συμπεριλμβανομένων της Goldman Sachs, Morgan Stanley, Deutsche Bank και του επενδυτικού βραχίονα της Citi"», γράφει η εφημερίδα, «"βιάζονταν να διαλαλήσουν αυτές τις συμφωνίες, επειδή εμπεριείχαν υψηλές προμήθειες -πολύ υψηλότερες από ό,τι αν η Ελλάδα πήγαινε απλά να δανειστεί στη διεθνή αγορά ομολόγων", δήλωσε χθες (σ.σ.: προχθές) Ελληνας τραπεζίτης».

4 δισ. ο Χριστοδουλάκης

5 δισ. ο Αλογοσκούφης

Η Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με τους «Financial Times», συγκέντρωσε περισσότερα από 4 δισ. ευρώ από τιτλοποιήσεις την εποχή που ο κ. Χριστοδουλάκης ήταν υπουργός μεταξύ 2001-2004.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι και ο διάδοχος του Ν. Χριστοδουλάκη, μετέπειτα υπουργός Οικονομικών επί Ν.Δ. Γ. Αλογοσκούφης, προχώρησε το 2005 σε τιτλοποίηση 5 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων χρεών με τη βοήθεια της τράπεζας Citi, συμφωνία που, όπως δηλώνει ο ίδιος, ανακάλεσε λόγω των ενστάσεων από την Κομισιόν.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com