Για την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα, δεσμεύτηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Ecofin στις Βρυξέλλες. Απέφυγε να τοποθετηθεί για τυχόν συμπληρωματικά μέτρα και πρόσθεσε ότι οι απαιτήσεις των Ευρωπαίων πηγάζουν και από το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας. Άφησε, όμως, αιχμές για το γεγονός ότι δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες για το σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα.
Όπως ανέφερε, “προχωράμε γρήγορα με σταθερά βήματα στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει”. Τόνισε πως οι περισσότεροι από τους κινδύνους που παραθέτουν οι Ευρωπαίοι για το ελληνικό έλλειμμα έχουν βάση και πως “το βασικό είναι να ενισχύσουμε την αξιοπιστία του προγράμματος”.
Παρόλα αυτά, πρόσθεσε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έπρεπε να είχαν δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για την στήριξη που θα παρέχουν στην Ελλάδα αλλά συμφώνησε ότι αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο δημόσιας συζήτησης. Ανέφερε πάντως πως σε περίπτωση που η πολιτική δήλωση στήριξης των "27" προς την Ελλάδα δεν αποδειχτεί αρκετή να αποτρέψει τους κερδοσκόπους η Ε.Ε. θα πρέπει να είναι έτοιμη να στείλει το κατάλληλο μήνυμα στις αγορές.
Συμπληρωματικά μέτρα
Σχετικά με τα συμπληρωματικά μέτρα που ζητάει μέσα στο 2010 το Ecofin, ο Γ. Παπακωνσταντίνου αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες, καθώς τόνισε ότι είναι νωρίς ακόμα γι' αυτό. Πρόσθεσε ότι οι παρεμβάσεις που θα γίνουν θα είναι συμβατές με τις απαιτήσεις του Ecofin, τόσο για την αύξηση των εσόδων όσο και για μείωση των εξόδων.
"Σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθούμε και θα αναγγείλουμε αποφάσεις σε συνεργασία με τους εταίρους μας” τόνισε. Όσον αφορά στο σενάριο περικοπής του 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων, δήλωσε ότι "η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να διαφυλάξει τα εισοδήματα των Ελλήνων εργαζομένων”.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η ύφεση του 2009 αποδείχθηκε μεγαλύτερη του αναμενόμενου, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το ρυθμό ανάπτυξης του 2010. Υποστήριξε, όμως, ότι τα πρόσθετα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο αυτό.
Όσον αφορά στην έκθεση που θα υποβληθεί στην Επιτροπή για την πορεία του προγράμματος τον Μάρτιο, ανέφερε πως “Εμείς θα επιμείνουμε μέχρι κεραίας στη τήρηση της διαδικασίας” αν και οι, οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται με ειδική πλειοψηφία από το Συμβούλιο των υπουργών, χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την άποψη ότι τα μέτρα αυτά δεν αφορούν αποκλειστικά την Ελλάδα αλλα και παρόμοιες περιπτώσεις κρατών – μελών που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον.
Τι έγινε στο Ecofin
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Σουηδού υπουργού οικονομικών Άντερς Μποργκ, που έκρινε τα ελληνικά μέτρα ως ανεπαρκή, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε πως πρόκειται για χαρακτηριστικό παράδειγμα ελλιπούς πληροφόρησης. Πρόσθεσε πως η επικοινωνιακή πολιτική της χώρας θα πρέπει να γίνει πιο επιθετική στο μέλλον για να αντιμετωπίσει ανάλογα φαινόμενα.
Αναγνώρισε ωστόσο πως η αρνητική ερμηνεία των μέτρων που έχει εξαγγείλει η ελληνική κυβέρνηση, οφείλεται εν μέρει και στο έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας. Πρόσθεσε ότι πρέπει να δωθεί μάχη για να πειστούν οι Ευρωπαίοι ότι αυτά που λέει η Ελλάδα δεν είναι απλώς ασκήσεις επί χάρτου.
Όσον αφορά τη σκληρή στάση του επικεφαλής του ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, που ζητάει περισσότερα μέτρα ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι προέρχεται από τρεις παράγοντες:
• Από το θεσμικό ρόλο της ΕΚΤ,
• από το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας και
• από τους ευρύτερους φόβους που εκφράζει η ΕΚΤ για τη σταθερότητα του συστήματος.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η Ελλάδα μπαίνει μπροστά ως παράδειγμα, έτσι ώστε όλες οι χώρες του ευρώ να γνωρίζουν ότι πρέπει να τηρούν τις υποχρεώσεις τους.
Πού θα γίνουν περικοπές
Τέλος, άφησε αιχμές για την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία τόνισε ότι οδήγησε στην απόλυτη διάλυση των εισπρακτικών μηχανισμών του κράτους. Πρόσθεσε πως οι δαπάνες που επιχειρεί να κόψει η κυβέρνηση αφορά στα χρήματα που ξοδεύει ο δημόσιος τομέας σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία, σε ενοίκια, και σε συμβάσεις εργασίας τις οποίες μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί. Εξέφρασε ακόμα την ανάγκη να αυξηθεί η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, την οποία η προηγούμενη κυβέρνηση την παρέδωσε με απορρόφηση 3%.
Σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες ανέφερε πως εξαρτώνται από συμβάσεις των περασμένων χρόνων αν και φέτος διαφαίνεται μια πτωτική τάση.