Αυστηρές κυρώσεις για όσους κρατικούς λειτουργούς εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς αλλά και επέκταση της ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης για όσους συνεργάζονται με τις διωκτικές αρχές όχι μόνο για υποθέσεις τρομοκρατίας, αλλά και για την αποκάλυψη εγκλημάτων σε βάρος του Δημοσίου, σχεδιάζει η κυβέρνηση. Προτάσεις για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης κατέθεσε στη Βουλή ο απερχόμενος αντεισαγγελέας Εφετών, Σωτήρης Μπάγιας
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής,στο σχετικό προσχέδιο νόμου που επεξεργάζεται το υπουργείο Δικαιοσύνης, εξετάζεται οι ποινές των κρατικών λειτουργών που εμπλέκονται σε απάτες και εγκλήματα σε βάρος του Δημοσίου, να φθάνουν μέχρι και τη δήμευσης της περιουσίας τους. Ταυτόχρονα με έκπτωση από το υπουργικό αξίωμα θα τιμωρείται όποιος υπουργός συμμετέχει σε off shore εταιρία.
Οι προτάσεις Μπάγια για ταχύτερη και αδιάφθορη Δικαιοσύνη
Στην Επιτροπή Θεσμών κατέθεσε τις προτάσεις του για την ταχύτερη και εγκυρότερη απονομή της Δικαιοσύνης ο απερχόμενος αντεισαγγελέας Εφετών Σωτήρης Μπάγιας, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη να αντικατασταθούν οι ποινικές διώξεις με διοικητικές κυρώσεις για μια σειρά από παραβατικές συμπεριφορές, με στόχο να μειωθεί ο τεράστιος όγκος των δικαστικών φακέλων που συσωρεύονται στα δικαστήρια.
"Από τις 250.000 ποινικές υποθέσεις που ανοίχτηκαν το 2009 στην Εισαγγελία Αθηνών, μονάχα οι 40.000 ήσαν άξιες λόγου και ποινικής καταστολής, ενώ από έρευνα που κάναμε διαπιστώσαμε πως μονάχα το 15% των υποθέσεων αφορούν ουσιαστικά εγκληματικά αδικήματα", σχολίασε σχετικά ο κ. Μπάγιας.
Ταυτόχρονα, ο αντεισαγγελέας Εφετών τάχθηκε κατά της επιφόρτισης δικαστικών λειτουργών με διοικητικά καθήκοντα, ενώ συμφώνησε με τα κυβερνητικά σχέδια την ηγεσία της Δικαιοσύνης να την επιλέγει η Βουλή, υπό την προϋπόθεση να εξασφαλίζεται η ευρεία πλειοψηφία 200 βουλευτών.
Κατηγορηματικά αντίθετος με το μέτρο της δυσμενούς μετάθεσης των δικαστικών λειτουργών που παρανομούν εμφανίστηκε ο κ. Μπάγιας σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι "αν κάποιος παραβαίνει τα καθήκοντά του να διωχθεί πειθαρχικώς, αλλά όχι με μετάθεση [...] Δεν είναι η Δικαιοσύνη της Σάμου δεύτερης κατηγορίας, για να φιλοξενεί δικαστικούς λειτουργούς που κρίνονται ακατάλληλοι για την Αθήνα".
Σχετικά δε με την αντιμετώπιση των κρουσμάτων διαφθοράς πρότεινε την κατάργηση κάθε οικονομικού απορρήτου για τους δικαστικούς λειτουργούς και τις οικογένειές τους και την θεσμοθέτηση ανεξάρτητης αρχής ουσιαστικού ελέγχου, με άμεση δέσμευση κάθε περιουσιακού στοιχείου, με βάσει τις ανατιστοιχίες που προκύπτουν από τη δήλωση πόθεν έσχες.