Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Στη Βουλή η απελευθέρωση των υπηρεσιών

Το προσχέδιο νόμου για την απελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών κατέθεσε στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Με το νομοσχέδιο απελευθερώνονται σχεδόν όλα τα νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα (νομικών, φορολογικών συμβούλων, αρχιτεκτόνων, μηχανικών, λογιστών, τοπογράφων), οι τεχνικές εταιρείες, οι και οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών προς επιχειρήσεις (π.χ. συντήρησης, οργάνωσης εκδηλώσεων, τηλεφωνικών κέντρων κλπ).


Επίσης, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο, στον τουρισμό, , στην ψυχαγωγία, άθληση και περιποίηση σε βοηθητικές υπηρεσίες μεταφορών (πχ σχολών οδήγησης, μετακόμισης, ενοικίασης, φορτοεκφόρτωσης), μεσιτών, πιστοποίησης, πνευματικών δικαιωμάτων κλπ.

Υπάρχουν όμως και σαφείς εξαιρέσεις που αφορούν τα επαγγέλματα των : συμβολαιογράφων και των δικαστικών επιμελητών, τυχερών παιγνίων, τις ιδιωτικές υπηρεσίες ασφαλείας, τις μη οικονομικές υπηρεσίες γενικού ενδιαφέροντος, τα γραφεία εύρεσης προσωρινής εργασίας, τα οπτικοακουστικά μέσα, την άσκηση δημόσιας εξουσίας, τις κοινωνικές υπηρεσίες στέγασης, παιδικής μέριμνας και στήριξης των οικογενειών, υγειονομικής περίθαλψης (απελευθερώνονται όμως οι μη ιατρικές υπηρεσίες όπως λογιστηρίου, καθαρισμού κλπ), χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών και μεταφορών (εναέριες, θαλάσσιες, εσωτερικές πλωτές, οδικές, σιδηροδρομικές, , αστικών συγκοινωνιών, ταξί και ασθενοφόρων).

Το νομοσχέδιο ενσωματώνει την σχετική κοινοτική οδηγία (γνωστή ως Μπολκενστάιν) που επιτρέπει την ελεύθερη εγκατάσταση και παροχή υπηρεσιών ανά την Ε.Ε. από κατοίκους ενός κράτους μέλους. Έπρεπε να έχει ψηφιστεί έως τις 28 Δεκεμβρίου

Η κυβέρνηση έχει και μετά την ενσωμάτωση της οδηγίας πολλή δουλειά να κάνει: πρέπει να εφαρμοστούν μία σειρά αποφάσεις, να γίνουν τα Ενιαία Κέντρα Εξυπηρέτησης (ΕΚΕ) στον χώρο των ΚΕΠ όπου οι υποψήφιοι επενδυτές θα μπορούν να ιδρύουν με μία «στάση» την εταιρεία τους ή να λαμβάνουν άδεια άσκησης επαγγέλματος και να αλλάξουν οι νόμοι που εμποδίζουν την ελευθερία παροχής υπηρεσιών.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com