Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Παίρνουμε τα μισά από τους Ευρωπαίους, πληρώνουμε τα διπλά

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ πολίτης έχει εδώ και χρόνια ξεχάσει το όραμα της μισθολογικής σύγκλισης. Τώρα καλείται να αποχαιρετήσει για καιρό και το επίπεδο διαβίωσης που είχε καταφέρει να εξασφαλίσει στην μετά ΟΝΕ εποχή


Το μέσο εισόδημα μίας ελληνικής οικογένειας με 2 παιδιά (συμπεριλαμβάνοντας πάσης φύσης εισοδήματα) είναι 22.680 ευρώ. Το μέσο ευρωπαϊκό νοικοκυριό όμως εισπράττει τα διπλάσια. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Βέλγιο θεωρείται φτωχή (δηλαδή έχει εισόδημα λιγότερο από το 60% του μέσου εθνικού) η οικογένεια που τα... βγάζει «πέρα» με λιγότερα από 22.654 ευρώ και λαμβάνει πλήθος επιδομάτων και φοροαπαλλαγών από το κράτος.

Στη Δανία, φτωχή θεωρείται μία οικογένεια που ζει με μηνιαίες αποδοχές 30.443 ευρώ. Το όριο διαμορφώνεται στα 28.896 ευρώ στην Ιρλανδία (όπου η κυβέρνηση έκοψε τον 14ο μισθό για να σωθεί η οικονομία από τα υψηλά ελλείμματα). Το αντίστοιχο ποσό είναι 22.130 ευρώ στη Γαλλία, όπου παρά τα δημοσιονομικά προβλήματα ελήφθησαν μέτρα στήριξης της οικονομίας και των πολιτών (μείωση ΦΠΑ, επιδοτήσεις συγκεκριμένων κλάδων, επιδόματα κ.λπ.).

Ποιες οικογένειες θεωρούνται φτωχές στην Ελλάδα; Οσες εισπράττουν 13.608 ευρώ.

Πόσοι Ελληνες «ζουν» με αυτά τα χρήματα; Το 20% του πληθυσμού, δηλαδή 2 εκατομμύρια άτομα. Το 2010 πρέπει να πληρώσουν μεγαλύτερους φόρους, να βιώσουν δραστικές αλλαγές στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, μεγάλη ακρίβεια και να αντιμετωπίσουν το «φάντασμα» της ανεργίας.

Το εισοδηματικό «χάσμα» με την Ευρώπη στην πράξη είναι πολύ μεγαλύτερο. Ο λόγος είναι ότι όχι μόνο το εισόδημα του έλληνα πολίτη είναι το μισό του «ευρωπαίου» αλλά και ότι η ακρίβεια καλπάζει. Από το 2004 έως το 2008 το «καλάθι» των προϊόντων και υπηρεσιών που αγοράζει το νοικοκυριό ακρίβυνε κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες από το 83% του κοινοτικού μέσου όρου στο 94% (αγοραστική δύναμη σε όρους ιδιωτικής κατανάλωσης). Η ακρίβεια πλέον είναι εντονότερη, αφού ενώ η Ε.Ε. πέφτει σε αποπληθωρισμό το 2009 (καταγράφεται μείωση τιμών) στην Ελλάδα είχαμε ύφεση 2% με πληθωρισμό 2,6%.

Η ακρίβεια καλπάζει, αλλά τα εισοδήματα δεν αυξάνονται. Μετά την «αναθεώρηση» που έγινε επί ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης, θεωρητικά το ΑΕΠ «συνέκλινε» με την Ε.Ε., φτάνοντας το 2004 στο 94% του μέσου όρου της Ε.Ε. Μόνο που μετά «έπεσε», για να φτάσει στο 94,3% το 2008 σύμφωνα με μετρήσεις της Eurostat.

Βαθιά ύφεση

Δηλαδή πριν καν η κρίση αγγίξει τη χώρα, η οικονομία αδυνατούσε παρά τον θετικό ρυθμό ανάπτυξης να συγκλίνει με την Ε.Ε. καθώς κάποια κράτη τα πήγαιναν καλύτερα. Πλέον, τα πράγματα χειροτερεύουν: Η Ελλάδα το 2010 θα είναι ένα από τα ελάχιστα κράτη της Ε.Ε. που θα βιώνει ύφεση, η οποία όπως φαίνεται θα είναι η μεγαλύτερη μεταπολιτευτικά.

Μόνο το 2009 το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 2%, δηλαδή το μέσο νοικοκυριό με εισόδημα 22.680 ευρώ έχασε 453,6 ευρώ. Στην πράξη η απώλεια είναι πολύ μεγαλύτερη, αφού η πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης εκτιμάται ότι ήταν ίσως και διπλάσια από αυτή του ΑΕΠ (στοιχεία θα ανακοινωθούν στις αρχές Μαρτίου από την ΕΣΥΕ).

Φέτος ο στόχος για ύφεση μόλις 0,3% θεωρείται άπιαστος ακόμη και από την κυβέρνηση. Για πολλούς το ίδιο ισχύει και με το εναλλακτικό σενάριο μείωσης του ΑΕΠ μόνο κατά 0,8%. Τραπεζίτες περιμένουν και φέτος ύφεση 1,5-2% και πολύ βραδεία ανάκαμψη τα επόμενα χρόνια. Και όλα αυτά ενώ στην Ε.Ε. αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,7%

Πρακτικά, η ύφεση μεταφράζεται σε νέα απώλεια εισοδήματος. Πρέπει να προσμετρηθεί το «χαράτσι» που θα πληρώσει από την τσέπη του το νοικοκυριό για τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας (μείωση μισθών, αύξηση φόρων κ.λπ.). Το τελικό τους ύψος ακόμη δεν μπορεί να προσδιοριστεί ούτε από την ίδια την κυβέρνηση που πρέπει να δώσει σε έναν μήνα το πρώτο «ραπόρτο» στις Βρυξέλλες για τα πακέτα μέτρων που θα λάβει έως το 2012, οπότε πρέπει το έλλειμμά μας να πέσει στο 3%.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com