Πιο βαθιά ύφεση απ' αυτή που προβλέπει το πλέον απαισιόδοξο σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης βλέπει για φέτος η Τράπεζα της Ελλάδος. Ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος στην έκθεση για τη νομισματική πολιτική που κατέθεσε χθες στη Βουλή προβλέπει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί φέτος κατά 2%.
Η ελληνική οικονομία φαίνεται ότι έχει εισέλθει σε φάση στασιμοπληθωρισμού και πιστωτικής ασφυξίας καθώς ο πληθωρισμός, όπως προβλέπει η ΤτΕ, θα αυξηθεί φέτος στο 3% εξαιτίας της αύξησης των έμμεσων φόρων, ενώ τα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα θα περιοριστούν περαιτέρω.
Κατά του ΔΝΤ
Η Τράπεζα της Ελλάδος και ο ίδιος ο διοικητής της έχουν ταχθεί κατά της προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αντιθέτως προκρίνουν την πιστή εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και τη μείωση του περιθωρίου στα ομόλογα, το οποίο χθες εκτινάχτηκε εκ νέου στο 3,4%.
Η ΤτΕ εκτιμά ότι η οικονομική πολιτική που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, αν εφαρμοστεί αποτελεσματικά, θα οδηγήσει σ' έναν ενάρετο κύκλο που θα επαναφέρει την οικονομία σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης. Οπως υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των παραπάνω αποτελεί «η απαρέγκλιτη, χωρίς δισταγμούς, αναβλητικότητα και υπαναχωρήσεις, εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση».
Ωστόσο η εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής αποτελεί αναγκαία αλλά όχι και ικανή συνθήκη. Η ΤτΕ συστήνει στην κυβέρνηση να προχωρήσει η οικονομική της πολιτική στο επόμενο βήμα το οποίο συνίσταται στη στήριξη της ανάκαμψης με διαρθρωτικού χαρακτήρα πολιτικές. Στόχος των πολιτικών αυτών είναι η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας η οποία, όπως παρατηρεί η ΤτΕ, έχει τρωθεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των διαρθρωτικών αδυναμιών της οικονομίας.
Οι αδυναμίες αυτές εντοπίζονται στα «στοιχεία δυσκαμψίας στις αγορές προϊόντων και εργασίας καθώς και στη δημοσιονομική χαλαρότητα σε μια περίοδο που η ταχεία ανάκαμψη επέβαλλε και επέτρεπε θαρραλέα δημοσιονομική προσαρμογή». Η ΤτΕ υπολογίζει ότι η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας σε όρους σχετικού κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντας στο σύνολο της οικονομίας την περίοδο 2001-2009 επιδεινώθηκε κατά 28%.
Για το τραπεζικό σύστημα η ΤτΕ εκτιμά ότι το 2010 θα είναι έτος προκλήσεων καθώς οι ελληνικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν υψηλότερες ανάγκες για κεφάλαια και ρευστότητα σε μια περίοδο για την οποία προβλέπεται περαιτέρω υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας. Ηδη παρ' όλο που οι τράπεζες έχουν εφαρμόσει αυστηρότερα χρηματοδοτικά κριτήρια, η ΤτΕ προβλέπει ότι οι επισφάλειες θ' αυξηθούν περαιτέρω. Στο εννεάμηνο τα δάνεια που βρίσκονταν στο κόκκινο, δηλαδή δεν εξυπηρετούνταν κανονικά, είχαν φτάσει το 7,2% από 5% που ήταν στο τέλος Ιουνίου. Στην έκθεση εκτιμάται ότι ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης προς τον ιδιωτικό τομέα θα διαμορφωθεί το 2010 σε «ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα». *