Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Ναι μεν αλλά, για ελληνικό δανεισμό από ειδικούς

Σύμφωνα με το Μπλούμπεργκ, ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Πέτρος Χριστοδούλου δήλωσε πως η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να συγκεντρώσει στις αγορές 15,5 δισ. δολάρια έως τα τέλη του Μαΐου, σχεδόν το διπλάσιο από το ποσό που δανείσθηκε το Α' τρίμηνο.


Τυχόν αποτυχία συγκέντρωσης του ποσού αυτού εννοείται θα πυροδοτήσει νέο γύρο δημοσιονομικής κρίσης εξωθώντας στην ενεργοποίηση του νέου ευρωπαϊκού μηχανισμού.

Όπως δήλωσε ο Robin Marshall, διευθυντής επενδύσεων σταθερού εισοδήματος της Smith & Williamson Investment Management στο Λονδίνο που διαχειρίζεται 20 δισ.δολάρια "η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ανάγκη δανεισμού ενός μεγάλου ποσού χρημάτων και δεν υπάρχει εγγύηση πως μπορεί να το κάνει με φθηνό τρόπο. Υπάρχει ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα και δεν γνωρίζουμε εάν ο μηχανισμός που ανακοινώθηκε θα δουλέψει μέχρι να δοκιμασθεί".

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές προσδοκίες, ο νέος μηχανισμός βοήθειας ακυρώνει τον κίνδυνο αδυναμίας πληρωμής των επενδυτών ομολόγων για την Ελλάδα και ο κ. Χριστοδούλου φέρεται να έχει δηλώσει μέσω e-mail πως "θα βοηθήσει στην μείωση των υφισταμένων spreads".

Ωστόσο, ο επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη της Goldman Sachs Group Inc., Erik Nielsen, εκτιμά πως η Ελλάδα θα χρειαστεί τελικά ένα πακέτο βοήθειας 25 δισ. ευρώ για 18 μήνες με το ΔΝΤ να προμηθεύει τα 10 δισ. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει την ανάγκη αποπληρωμής 12 δισ ευρώ χρεών που λήγουν τον Απρίλιο και 8,5 δισ. τον Μάιο.

Όπως επισήμανε σε γραπτό σημείωμα προς τους πελάτες του ο Laurence Mutkin, επικεφαλής επενδύσεων σταθερού εισοδήματος στην Ευρώπη της Morgan Stanley, "η αναγγελία δημιουργίας του μηχανισμού διάσωσης πρέπει να τερματίσει το άμεσο πρόβλημα ρευστότητας και κατ΄επέκταση τον κίνδυνο χρεοκοπίας για την Ελλάδα. Εντούτοις, πιστεύουμε πως η μακροχρόνια τροχιά για την Ελλάδα παραμένει αβέβαιη".
 
website counter
friend finderplentyoffish.com