Σε είκοσι δισ. ευρώ υπολογίζεται η αξία του ορυκτού πλούτου της βορείου Ελλάδας, σύμφωνα με το γενικό διευθυντή του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών ΙΓΜΕ Κεντρικής Μακεδονίας, Νίκο Αρβανιτίδη.
Μιλώντας σε ημερίδα στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε ότι μόνον ένα μικρό μέρος των βεβαιωμένων αποθεμάτων νικελίου, ψευδαργύρου, μολύβδου, χαλκού, χρυσού και αργύρου στην Μακεδονία και Θράκη αξιοποιείται σήμερα παραγωγικά.
Ζήτησε την αξιοποίηση των κοιτασμάτων χρυσού, αναφέροντας ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο εξασφαλίζει την εκμετάλλευσή τους με όρους προστασίας του περιβάλλοντος.
Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου μπορεί να συμβαδίζει με την πράσινη ανάπτυξη υποστήριξε και ο καθηγητής Κοιτασματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Σκαρπέλης. Ανέφερε ότι στο παρελθόν η μεταλλευτική βιομηχανία έβγαλε τη χώρα από μεγάλες οικονομικές κρίσεις.
Ο καθηγητής ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Τσακαλάκης, ζήτησε την ανάληψη πρωτοβουλιών από την επιστημονική κοινότητα, ώστε να πειστεί η κοινή γνώμη ότι οι σύγχρονοι τρόποι εκμετάλλευσης ορυκτών δεν καταστρέφουν το περιβάλλον.
Αλλαγή του νομικού πλαισίου, ώστε τα γεωθερμικά πεδία να θεωρούνται ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και να μην αντιμετωπίζονται με βάση το Μεταλλευτικό Κώδικα πρότεινε ο γεωλόγος του ΙΓΜΕ, Απόστολος Αρβανίτης.