Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

350 ΕΦΟΡΙΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΥΣ ΜΕΓΙΣΤΑΝΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Την πόρτα εξόδου από το Δημόσιο, αλλά και ενδεχομένως εισόδου στη φυλακή, σε ορισμένους εφοριακούς και τελωνειακούς θα δείξει το υπουργείο Οικονομικών αν αποδειχθεί παράβαση καθήκοντος και «τρύπα» στα δημόσια ταμεία.


Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσε χθες πως ανακάλυψε μεγιστάνες υπαλλήλους, κάποιους που είχαν «καλούς φίλους» και κρατούσαν επί χρόνια στα συρτάρια τις δηλώσεις τους και αρκετούς παραδόπιστους...

Περισσότεροι από 350 υπάλληλοι ελέγχονται εξονυχιστικά, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν υποπέσει σε διοικητικά και ποινικά αδικήματα. Ο πέλεκυς θα πέσει βαρύς σε όσους διαπιστωθεί ότι παρανομούν.

Κάθειρξη 10 ετών

Ο τελευταίος φορολογικός νόμος προβλέπει από χρηματική ποινή 10.000 έως 500.000 ευρώ για παθητική δωροδοκία έως κάθειρξη μέχρι 10 έτη για όποιον στερεί έσοδα άνω των 150.000 ευρώ από το Δημόσιο. Σαφής είναι και ο υπαλληλικός κώδικας που στέλνει στο πειθαρχικό όσους εμπλέκονται σε τέτοιες υποθέσεις πριν τους δείξει την πόρτα εξόδου από το Δημόσιο.

Οι 5 κατηγορίες υπόπτων που διερευνώνται ενδελεχώς είναι:

Μέση περιουσία 1,2 εκατ. ?

1 70 εφοριακοί-τελωνειακοί αναδεικνύονται σε μεγιστάνες, καθώς εντοπίστηκαν να έχουν ακίνητη περιουσία αξίας από 800.000 έως 3.000.000 ευρώ ο καθένας. Ο έλεγχος του «πόθεν έσχες», από διασταύρωση εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας, έδειξε πως ενώ οι υπάλληλοι αυτοί δήλωναν ετήσιο εισόδημα κατά μέσο όρο 50.834 ευρώ, διαθέτουν ακίνητη περιουσία κατά μέσο όρο 1.228.337 ευρώ! Στο πλαίσιο αυτό διερευνάται ποιοι από τους υπαλλήλους αυτούς είχαν τυχόν κληρονομήσει κάποια ακίνητα από συγγενείς τους.

2 234 υπάλληλοι κατά τη διετία 2007-2008 δεν υπέβαλλαν φορολογική δήλωση ή η δήλωσή τους έμενε στα συρτάρια φίλων-συναδέλφων τους μέχρι σήμερα και δεν εστάλη ποτέ για εκκαθάριση. Ενας αριθμός εκ των υπαλλήλων αυτών θα ελεγχθεί δειγματοληπτικά και για το «πόθεν έσχες».

3 50 έρευνες - ένορκες διοικητικές εξετάσεις διενεργούνται σε 31 εφορίες, 10 τελωνεία, το ΣΔΟΕ, τα Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα και τις Κτηματικές Υπηρεσίες όλης της χώρας ύστερα από καταγγελίες, επώνυμες και ανώνυμες, των πολιτών στο τηλεφωνικό κέντρο 1517 για χρηματισμό, παράνομη οικονομική δραστηριότητα, παράνομο πλουτισμό, μεγάλο ύψος καταθέσεων, παραλείψεις ελέγχου παραστατικών επιχειρήσεων, ευνοϊκότερο υπολογισμό φόρων φυσικών ή νομικών προσώπων, παράνομη έκδοση φορολογικής ενημερότητας, πλαστά στοιχεία, πλημμελή παραστατικά τελωνειακών ελέγχων, παράνομους εκτελωνισμούς, λαθρεμπόριο, διαφυγόντα έσοδα από δασμούς, χρηματισμό από διερχόμενα τα σύνορα φορτηγά ή κατά τον εφοδιασμό πλοίων κ.λπ.

4 20 έφοροι, που βρέθηκαν κάτω των στόχων αύξησης των εσόδων, βλέπουν την πόρτα εξόδου της ΔΟΥ. Τα μειωμένα έσοδα οδήγησαν στο «ξήλωμα» διευθυντών από 11 εφορίες της Αττικής (ΦΑΒΕ, ΙΕ', ΙΣΤ', ΚΑ' και ΚΒ' Αθηνών, Κορωπίου, Νέας Φιλαδέλφειας, Ιλίου, Α' Καλλιθέας, Μοσχάτου και Α' Περιστερίου), 4 της Θεσσαλονίκης (Αμπελοκήπων, Α', Δ' και ΦΑΕ) και 5 της υπόλοιπης χώρας (Αγρινίου, Α' Πατρών, Ρεθύμνου, Αλεξανδρούπολης και Χαλκίδας). Οι έφοροι αυτοί θα αντικατασταθούν άμεσα στο πλαίσιο των κρίσεων που έχουν ήδη ξεκινήσει για όλες τις ΔΟΥ, σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο του υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπάλληλοι έχουν κληθεί να υποβάλουν αίτηση-δήλωση για τα προσόντα τους, ώστε να υπολογιστούν τα μόρια πριν από την προκήρυξη των θέσεων που θα γίνει άμεσα. Αξίζει πάντως να αναφερθεί το άδικο του νόμου καθώς για τον υπολογισμό των μορίων δεν λαμβάνονται υπόψη τα πραγματικά δεδομένα. Επί παραδείγματι, ένας υπάλληλος που έχει διατελέσει επί χρόνια ελεγκτής δεν έχει να λαμβάνει μόρια παρ' ότι βρισκόταν σε καίρια θέση έναντι άλλου υπαλλήλου εφορίας που ως απλός τμηματάρχης παίρνει σημαντικά μόρια.

5 70 υπάλληλοι όλης της χώρας μετακινήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες και εξ αυτών 42 φεύγουν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες και πάνε σε εφορίες, ενώ 25 από τις ΔΟΥ πάνε σε ελεγκτικές υπηρεσίες για ενίσχυση των ελέγχων. *

 
website counter
friend finderplentyoffish.com