Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Σύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Η διαθεσιμότητα τερματικών αποδοχής συναλλαγών με κάρτες αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των ηλεκτρονικών πληρωμών. Η επιβολή των capital controls είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει μία "έκρηξη" του αριθμού των POS που εγκαταστάθηκαν και είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο μισό του 2016 εκτιμάτο ότι σε μηνιαία βάση εγκαθίστανται περίπου 6000 τερματικές συσκευές.



Ο ρυθμός εγκατάστασης έχει παρουσιάσει πτώση κατά το δεύτερο μισό του 2016 και πλέον κυμαίνεται στα επίπεδα των 4500-5000 τερματικών σε μηνιαία βάση. Συνολικά, εκτιμάται ότι υπάρχουν περισσότερα από 280.000 POS στην ελληνική αγορά. Αυτή τη στιγμή, το ενδιαφέρον, όσον αφορά την αύξηση της διαθεσιμότητας POS, επικεντρώνεται στα μικρά σημεία πώλησης, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι αρκετοί παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η υποχρέωση διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με το Taxisnet θα υποχρεώσει πολλά μικρά σημεία πώλησης να αλλάξουν τα συστήματα που χρησιμοποιούν.

Η νέα τάση που υπάρχει είναι η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με ένα τερματικό αποδοχής συναλλαγών με κάρτες με τέτοιου είδους λύσεις να έχουν ήδη κάνει την εμφάνιση τους στην ελληνική αγορά. Επίσης, διαθέσιμες είναι πλέον και ταμειακές μηχανές που δέχονται απευθείας συναλλαγές με κάρτες (κυρίως ανέπαφες), όπως και λύσεις όπου η συναλλαγή πραγματοποιείται απλά με τη χρήση ενός smartphone με τη σύνδεση να γίνεται μέσω Bluetooth.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το i-bank pay της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο αξιοποιεί τερματικές συσκευές της εταιρείας της ελληνικής εταιρείας RBS. Μέσα από μία τέτοια λύση, προσφέρεται και η δυνατότητα για μία σειρά από άλλες συναλλαγές (π.χ. εξόφληση λογαριασμών ΔΕΚΟ), οι οποίες ενισχύουν την επισκεψιμότητα στα μικρά σημεία λιανικής πώλησης. Και γι' αυτό εκτιμάται ότι θα δούμε πολλά μικρά σημεία να προχωρούν στην απαραίτητη επένδυση και να αναβαθμίζουν τα ταμειακά συστήματα τους μέσα στους επόμενους μήνες.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com