Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

Τι θα κρίνει ποιες επενδύσεις θα πάρουν τα 32 δισ. ευρώ

Υπό την εποπτεία του Υπουργείου Οικονομικών και της πενταμελούς εκτελεστικής επιτροπής του Ταμείου Ανάκαμψης θα τελέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος μηχανισμός που δημιουργείται για την διάρθρωση και τη διανομή των επενδύσεων των 32 δισ. ευρώ.

Ο λόγος για την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, η οποία ορίζεται με σαφήνεια ότι θα είναι εξαετούς διάρκειας. Δηλαδή θα παύσει να πάψει να υφίσταται αυτοδικαίως το 2027.

Σημείο-κλειδί στη τροπολογία για την σύσταση της εν λόγω υπηρεσίας, είναι και η πρόβλεψη για δύο συμβάσεις παροχή υπηρεσιών για την υποστήριξη της υποβολής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο ανεξάρτητοι σύμβουλοι θα έχουν διαφορετικό ρόλο, ούτως ώστε να στηρίξουν την αξιολόγηση των Επενδύσεων που θα ενταχθούν τελικά στο Εθνικό Σχέδιο.

Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, η ανάλυση που έχει ξεκινήσει, πρέπει να φτάσει σε μεγάλο βάθος για να διασφαλιστεί η επιτυχία του εγχειρήματος.

Η πρώτη ομάδα (στην οποία συνδράμει ήδη η PriceWaterhouseCoopers σε ένα πρώτο επίπεδο, με τεχνική βοήθεια από την Κομισιόν) θα εντοπίσει τη δράση της στην προετοιμασία των έργων.

Η δεύτερη ομάδα θα ασχολείται με το "χτίσιμο" του προϋπολογισμού των έργων.

Η ανάγκη για άμεση δράση
Το εγχείρημα έχει ειδική δυσκολία. Το Ταμείο Ανάκαμψης, σε αντίθεση με τα ΕΣΠΑ, όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, προβλέπει πως το σχέδιο κάθε κράτους πρέπει εξαρχής να έχει εξαντλητική και δεσμευτική περιγραφή των επενδύσεων πού θα γίνουν.

Με αναλυτικά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης και με τη σύνδεσή τους με ορόσημα και προαπαιτούμενα. Αντιθέτως το ΕΣΠΑ έχει μεν αρχικές μεγάλες δυσκολίες σύνταξης και έγκρισης της κατανομής των πόρων ανά πρόγραμμα (τομεακά - περιφερειακά), αλλά μετά το ποσό μοιράζεται σε άξονες προτεραιότητας και σε δράσεις οι οποίες εν συνεχεία εξειδικεύονται και "ωριμάζουν" σε μέτρα/επενδύσεις.

Άρα, επισημαίνουν αρμόδιες πήγες, η "ωρίμανση" των επενδύσεων πρέπει να γίνει με πρωτόγνωρα γρήγορες διαδικασίες. Τούτο μπορεί, επισημαίνουν άλλες πηγές, να οδηγήσει και σε μία καθυστέρηση στην ανακοίνωση του πρώτου Σχεδίου που θα τεθεί σε διαβούλευση. Άλλωστε όπως αναφέρουν η προθεσμία για την κατάθεση του επισήμως στις Βρυξέλλες αργεί. Θεωρητικά ξεκινά την 1η Ιανουαρίου με τέλος χρόνου τον Απρίλιο του 2021. Βεβαίως είχε προαναγγελθεί η 1η ανακοίνωση του σχεδίου προς διαβούλευση μετά τις 15/10.

Τα θολά σημεία
Στο τραπέζι υπάρχουν άλλοι δύο παράμετροι. Πρώτον η τεχνική βοήθεια που δέχεται η κυβέρνηση από την Κομισιόν ουσιαστικά συνιστά ήδη ένα επίπεδο διαβουλεύσεων. Επιπλέον, οι θεσμοί δεν είναι έτοιμοι. Δηλαδή κρίσιμες παράμετροι του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως για παράδειγμα η χρήση των δανείων, δεν έχουν ακόμα αποκρυσταλλωθεί. Με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διαμορφωθεί και το τελικό μείγμα των επενδύσεων που θα προκριθούν.

Σημειώνεται ότι χθες κρατήθηκε στη βουλή η τροπολογία που ορίζει πως δημιουργείται  αυτοτελής δημόσια υπηρεσία, υπαγόμενη στον Υπουργό Οικονομικών με σκοπό τον συντονισμό της σύνταξης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, το οποίο θα υποβληθεί προς έγκριση στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και την παρακολούθηση και τον συντονισμό της υλοποίησης των προγραμμάτων και έργων, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα διατεθούν στην Ελλάδα.

Η δομή
Η νέα υπηρεσία θα επιβλέπει την υλοποίησή του και θα εισηγείται στον Υπουργό Οικονομικών και στα αρμόδια συλλογικά κυβερνητικά όργανα παρεμβάσεις.

Ουσιαστικά θα αναφέρεται στην πενταμελή Εκτελεστική Επιτροπή που έχει δομηθεί από το καλοκαίρι και στελεχώνουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρού, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ επί του Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com