Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

Νέος πτωχευτικός: Στα 500 εκατ. ευρώ το κόστος επιδότησης της α΄κατοικίας για τα έτη 2021-2025

Στο ποσό των 100 εκατ. ευρώ για καθένα από τα έτη 2021 μέχρι και 2025, εκτιμά το Υπουργείο Οικονομικών την ετήσια δαπάνη από τον προϋπολογισμό για την επιδότηση των δόσεων στεγαστικών δανείων που προβλέπεται στον Κώδικα ρύθμισης οφειλών και παροχής 2ης ευκαιρίας. 
 
Το νομοσχέδιο με το οποίο θα ρυθμιστεί το ιδιωτικό χρέος, ύψους 234 δις. ευρώ, κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Στις δαπάνες που απορρέουν από την εφαρμογή του νέου νόμου για τη ρύθμιση οφειλών και την πτώχευση φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων και θα καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, περιλαμβάνονται επίσης:

-Ενδεχόμενη δαπάνη από την κατάπτωση της εγγύησης του Δημοσίου για την κάλυψη των αναγκών του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης, το ύψος της οποίας δεν μπορεί να εκτιμηθεί καθώς εξαρτάται από πραγματικά γεγονότα (ύψος εγγυήσεων κ.λπ.

-Την καταβολή των δημόσιων πόρων που απαιτούνται για την κάλυψη των εξόδων διενέργειας της πτωχευτικής διαδικασίας του άρθ.206

-Την καταβολή αποζημίωσης ανά συνεδρίαση στα μέλη α) της Επιτροπής Διαχείρισης Αφερεγγυότητας, β) της Επιτροπής Εξετάσεων για την απόκτηση πιστοποίησης, και γ) του Πρωτοβάθμιου και Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου, το ύψος των οποίων θα καθοριστεί από την έκδοση των σχετικών ΚΥΑ (άρθρα 229,233,248,249,260,261)

-Τη διενέργεια των εξετάσεων πιστοποίησης  των διαχειριστών φερεγγυότητας, το ύψος της οποίας δεν μπορεί να εκτιμηθεί (άρθρα 232 και 261)

-Την καταβολή ελάχιστης νόμιμης αποζημίωσης των διαχειριστών φερεγγυότητας από το Δημόσιο, το ύψος της οποίας θα καθοριστεί από έκδοσης σχετικής ΚΥΑ (άρθ. 262).
 
 

Το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών
 
Το νέο πλαίσιο που ενσωματώνει την κοινοτική οδηγία 1023/2019 αντικαθιστά όλα τα μέχρι σήμερα επιμέρους εργαλεία ρύθμισης οφειλών και θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2021. 

Ο μηχανισμός που προβλέπει το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των χρεών, προς πάσα κατεύθυνση, φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων θεσπίζει:

α) Διαδικασίες για την έγκαιρη προειδοποίηση του οφειλέτη στο πλαίσιο πρόληψης, έτσι ώστε να μην οδηγηθεί σε διαδικασίες αφερεγγυότητας.

β) Διαδικασίες για την αντιμετώπιση της αφερεγγυότητας, μέσω της πρόβλεψης αποτελεσματικών εργαλείων για την αναδιάρθρωση όλων των οφειλών, όπως είναι ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης, η διαμεσολάβηση και ο θεσμός της εξυγίανσης επιχειρήσεων. Στο στάδιο αυτό, το κράτος στηρίζει τα ευάλωτα νοικοκυριά μέσω κρατικής επιδότησης του δανείου 1ης κατοικίας.

γ) Διαδικασίες κήρυξης πτώχευσης για φυσικά και νομικά πρόσωπα που αδυνατούν να καλύψουν τις οφειλές τους και ταυτόχρονη απαλλαγή τους από όλα τα χρέη, κατόπιν της ρευστοποίησης της περιουσίας τους. Και στο στάδιο αυτό το κράτος στηρίζει τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, μέσω της σύστασης ιδιωτικού Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, ο οποίος θα επιτρέπει την παραμονή του οφειλέτη στο ακίνητό του, με καταβολή μισθώματος, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι εξώσεις.

Το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας εισάγεται στη  Βουλή προς ψήφιση ύστερα από μακρά διαβούλευση, ενώ πρόκειται να εξειδικευθεί στην εφαρμογή του με την έκδοση 45 ΚΥΑ. 

Ο διάλογος για την αρτιότερη θέσπιση ενός νόμου κομβικής σημασίας για την ελληνική Οικονομία, φαίνεται ότι παραμένει ακόμη ζωηρός, παρά το γεγονός ότι όλες οι πλευρές συμφωνούν προς πρόκειται για ένα νομοσχέδιο προς τη σωστή κατεύθυνση. 

Χθες, με επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, η διοίκηση του ΤΧΣ πρότεινε βελτιώσεις και συμπληρώσεις στον επικείμενο νόμο. Μεταξύ άλλων:

-Την περαιτέρω αξιολόγηση του περιορισμού της εύλογης "περιμέτρου" των οφειλετών φυσικών προσώπων που πραγματικά χρήζουν της προστασίας από τη διαδικασία της εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών τους. Δεδομένου ότι η εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών πρέπει να αφορά φυσικά πρόσωπα που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, το ΤΧΣ προτείνει να συμπεριληφθεί ως πρόσθετο κριτήριο επιλογής των δικαιούχων η σημαντική, πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσοστό, μείωση του οικογενειακού εισοδήματος εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος (π.χ. 3 ή 6 μήνες) 

-Η προσφυγή δανειολήπτη στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού διευθέτησης να μην αποτελεί αναγκαστικά ένδειξη ή κριτήριο πιθανής αδυναμίας πληρωμής οφειλών (Unlikely To Pay) και αλλαγής του χαρακτηρισμού του δανειολήπτη.

-Πριν από την έναρξη εφαρμογής του νόμου, θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός και προεργασία από όλους τους εμπλεκομένους φορείς (κρατικές αρχές, πιστωτικά ιδρύματα και λοιπούς φορείς του ιδιωτικού τομέα που σχετίζονται με το αντικείμενο του νόμου), ώστε η ουσιαστική και λειτουργική ημερομηνία έναρξης του νόμου να μην καθυστερήσει.

Με γνώμονα την προάσπιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος και της κοινωνίας, το ΤΧΣ αναφέρει στην επιστολή του ότι θα συνεχίσει να είναι αρωγός κάθε πρωτοβουλίας και δράσης που αποβλέπει στην οικονομική ευρωστία της χώρας και των πολιτών της.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com