Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020

"Κλειδί" για την αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ελληνική οικονομία θα αποτελέσει ο νέος νόμος για τη διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους, ξεκαθαρίζοντας και συντομεύοντας τις διαδικασίες και τους χρόνους εξυγίανσης των επιχειρήσεων. 

Το νομοσχέδιο που αναμένεται να υποβληθεί προς ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, έρχεται σε ένα κομβικό σημείο για την αναπτυξιακή "στροφή" της χώρας, όπου ήδη – εν μέσω της πανδημικής κρίσης – εκδηλώνεται εμπράκτως το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών. Η μεγάλη επένδυση του τεχνολογικού κολοσσού της Microsoft αποτελεί ένα πρώτο έμπρακτο δείγμα της θετικής αποτίμησης που κάνουν οι επενδυτές για τις κινήσεις της κυβέρνησης που στοχεύουν στη βελτίωση των συνθηκών για την προσέλκυση επενδύσεων. Στην κατεύθυνση αυτή, το νέο δίκαιο για τη ρύθμιση οφειλών και την πτώχευση ιδιωτών και επιχειρήσεων θα λειτουργήσει καταλυτικά, θέτοντας τις βάσεις για την εμπιστοσύνη και το αίσθημα ασφάλειας που αποτελούν την πρώτη προϋπόθεση για τους επενδυτές, μεγάλους ή μικρούς.

Αυτό διότι ο νέος νόμος, έχει απλή αρχιτεκτονική και ισορροπεί τα συμφέροντα οφειλετών και πιστωτών, παρέχοντας σύντομη απαλλαγή από το χρέος και προστασία στους πρώτους και ενισχύοντας, ταυτόχρονα τη θέση των δεύτερων. Καθίσταται, έτσι, αξιόπιστη η δυνατότητα εκτέλεσης των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, η οποία μέχρι σήμερα υφίστατο στη θεωρία, αλλά με πολλές "αιρέσεις" στην πράξη.    

Επικεντρώνοντας στη διευθέτηση του χρέους επιχειρήσεων, νομικοί κύκλοι αναφέρουν στο Capital.gr ότι ο νέος νόμος βελτιώνει σημαντικά τη δυνατότητα συμμετοχής των πιστωτών στις αποφάσεις που θα λαμβάνονται για την εξυγίανση προβληματικών εταιρειών. Ρίχνοντας "φως" σε σημεία του επικείμενου νόμου που δεν έχουν αναδειχθεί, οι νομικοί επισημαίνουν καταρχάς τη δυνατότητα των πιστωτών να επιλέγουν σύνδικο / διαχειριστή αφερεγγυότητας για τη διαδικασία πτώχευσης επιχείρησης. Μέχρι τώρα η επιλογή του συνδίκου/διαχειριστή αφερεγγυότητας γινόταν με τυχαία επιλογή από πίνακες των δικαστηρίων. Πλέον, οι πιστωτές θα μπορούν να επιλέγουν το πρόσωπο που κρίνουν κατάλληλο βάσει της πρότερης εμπειρίας και του ιστορικού των επιδόσεών του σε διαδικασίες πτωχεύσεων.

Οι πιστωτές θα έχουν πλέον και τη δυνατότητα να αποφασίσουν αν κρίνουν ελκυστική και συμφέρουσα μία προσφορά τρίτου για την απόκτηση υπερχρεωμένης επιχείρησης. Σημειώνεται ότι όταν το δικαστήριο κηρύξει την πτώχευση επιχείρησης, προβλέπεται δυνατότητα επιλογής αν η εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης θα γίνει εν τη λειτουργία της ή αν η περιουσία της θα εκποιηθεί κομμάτι – κομμάτι μέσω διαδικασίας πλειστηριασμών. Στην περίπτωση που επιλεγεί η εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων εν λειτουργία της επιχείρησης, οι πιστωτές θα μπορούν να αποφασίζουν αν θέλουν ή όχι να αποδεχτούν προσφορά τρίτου για την απόκτηση της επιχείρησης. 

Είναι πολύ σημαντικό ότι στους πιστωτές θα παρέχεται πλέον η δυνατότητα, αν μια επιχείρηση βρίσκεται σε παύση πληρωμών, να της επιβάλλουν πλάνο εξυγίανσης που να περιλαμβάνει και τη μεταβίβαση της επιχείρησης σε τρίτο πρόσωπο. Η δυνατότητα αυτή τελεί υπό τον έλεγχο του δικαστηρίου, ωστόσο, είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού αν υπάρχει τρίτος επενδυτής που κρίνεται κατάλληλος και φερέγγυος, τότε οι πιστωτές μπορεί να μεταβιβάσουν την επιχείρηση αντί να την οδηγήσουν σε πτώχευση. Σημειώνεται ότι ο νόμος προβλέπει πολλές διευκολύνσεις για τις μεταβιβάσεις επιχειρήσεων, μεταξύ αυτών και την απαλλαγή ευθύνης του διαδόχου για τα χρέη της επιχείρησης που υπήρχαν κατά τη μεταβίβαση.  

Με τον νέο νόμο, οι πιστωτές θα έχουν επίσης πιο συστηματική και μεγαλύτερη πληροφόρηση για τους οφειλέτες, αφού ο σύνδικος θα αποδίδει εξαμηνιαία έκθεση, αλλά και οι ίδιοι οι πιστωτές θα μπορούν να ζητούν πληροφορίες είτε ατομικά είτε στη γενική συνέλευση των πιστωτών. Επιπλέον, όταν η διαδικασία της πτώχευσης θα ολοκληρώνεται, θα υπάρχει και λογοδοσία του συνδίκου/διαχειριστή.  

Όλα τα παραπάνω αποτελούν ορισμένες από τις πτυχές του νέου νόμου με τον οποίο θα βελτιωθεί η προβλεψιμότητα και η ορατότητα όχι μόνο των πιστωτών για τους οφειλέτες, αλλά και των επενδυτών για την προοπτική επενδύσεων στην ελληνική Οικονομία.   
 
website counter
friend finderplentyoffish.com