Το δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα δεν είναι τόσο σοβαρό όσο στην Ισπανία και τη Γαλλία, όπως σημειώνει η Capital Economics σε νέα έκθεσή της για τις επιπτώσεις της νέας έξαρσης της πανδημίας στην Ευρώπη, ωστόσο, όπως τονίζει, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να οδεύει προς βαθιά ύφεση φέτος, καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, που αναμένεται να παραμείνουν σε ισχύ καθ 'όλη τη διάρκεια και του επόμενου έτους, θα χτυπήσουν τη δραστηριότητα του κρίσιμου για την οικονομία κλάδου του τουρισμού.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Capital Economics, η ύφεση φέτος θα διαμορφωθεί στο 8%, ενώ η ανάκαμψη το 2021 θα κινηθεί στο 3,5% και στα ίδια επίπεδα θα κινηθεί η ανάπτυξη το 2022.
Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 15% το πρώτο εξάμηνο του έτους, όπως επισημαίνει η Capital Economics, σημειώνοντας καλύτερες επιδόσεις από ό,τι αρχικά αναμενόταν. Αλλά το δεύτερο εξάμηνο του 2020 φαίνεται να είναι πιο αδύναμο από ό,τι εκτιμούσε προηγουμένως. Η ανάκαμψη στην επιχειρηματική δραστηριότητα σταμάτησε και η επιβατική κίνηση μειώθηκε σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο υποδηλώνοντας ότι η εξασθενημένη ανάκαμψη στον τουριστικό τομέα - που αντιπροσωπεύει το 20% του ΑΕΠ – έχει πλέον αναστραφεί.
Ο τουριστικός τομέας πάντως αναμένεται να ανακάμψει το επόμενο έτος, όπως σημειώνει η Capital Economics, αλλά η δραστηριότητα θα παραμείνει πολύ κάτω από τα επίπεδα "κανονικότητας", όπως τονίζει. Παράλληλα, η ελληνική οικονομία θα σημειώσει συγκρατημένους ρυθμούς ανάκαμψης καθώς η δημοσιονομική στήριξη σταδιακά θα μειωθεί.
Η δημοσιονομική στήριξη έχει αποτρέψει μια βαθύτερη ύφεση της ελληνικής οικονομίας, αλλά θα προκαλέσει αύξηση του δείκτη χρέους σε πάνω από 200% του ΑΕΠ φέτος. Ευτυχώς, όπως τονίζει, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους είναι απίθανο να αυξηθεί τώρα που τα ελληνικά ομόλογα περιλαμβάνονται στο έκτακτο QE της ΕΚΤ.
Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό κλάδο, η Capital Economics επισημαίνει πως οι εγγυήσεις δανείων θα βοηθήσουν τις ήδη εύθραυστες ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν τα defaults βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, αναμένει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αυξηθούν σημαντικά σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019. Μάλιστα, η πτώση του ΑΕΠ μέχρι στιγμής φέτος δείχνει ότι τα NPLs θα αυξηθούν κατά περίπου 10%, στο 48% των συνολικών δανείων, κατά το επόμενο έτος.
Όπως καταλήγει η Capital Economics, ενώ η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει από τις απώλειες του 2020 έως το 2022, θα περάσει πάνω από μια δεκαετία πριν επιστρέψει στο μέγεθος που είχε το 2007.